REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Giedrė Gečiauskienė, „Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorė

Šį rytą pasirodė žinutės, jog Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitarė dėl ugnies nutraukimo Rytų Ukrainoje. Iškart po šio pranešimo finansų rinkos Europoje šoko aukštyn, tiesa, dėl detalių trūkumo yra per anksti skelbti konflikto pabaigą. Juo labiau, kad po pusvalandžio pasirodė informacija, jog Rusijos prezidentas esą neprisideda prie ugnies nutraukimo susitarimo, nes Rusija nedalyvauja jokiame konflikte.

REKLAMA
REKLAMA

Akivaizdu, kad panašaus pobūdžio nesutampančių pranešimų artimiausiomis dienomis dar bus ir daugiau.

REKLAMA

Vertinant ekonomines perspektyvas Rusijai ir Ukrainai, tenka pripažinti, kad net jeigu ugnis išties būtų nutraukta ir politinė situacija Ukrainoje grįžtų į stabilesnę situaciją, grėsmės Rusijos bei Ukrainos ekonomikoms išliks bet kokiu atveju.

Kalbant apie Rusiją, svarbiausi neapibrėžtumai jos laukia investicijų srityje: pastaruosius metus labai sumažėjo valstybės užsakymų, o investuotojų požiūris į Rusiją kaip į investicijų partnerę dėl šių metų įvykių Ukrainoje tapo akivaizdžiai atsargesnis. Kita problema, kuri taip pat greitai nedings – aukštos palūkanų normos, stabdančios tiek verslo, tiek ir privačias investicijas bei aukšta infliacija, mažinanti gyventojų perkamąją galią. Visi šie neigiami veiksniai išlieka ir mes toliau prognozuojame Rusijos ekonomikos traukimąsi šiais metais (-0,3 proc. BVP smukimą 2014 m. ir -1,8 proc. – 2015 m.).

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos ekonomikos augimas išliks tvarus

Vertinant ekonomines perspektyvas Lietuvai, „Danske Bank“ išlaiko savo prognozes dėl stabilaus Lietuvos ekonomikos augimo šiais ir kitais metais. Tiesa, gali tekti mažinti infliacijos prognozes: itin žema infliacija šiuo metu stebima euro zonoje, labai sumažėjo ir infliacijos lūkesčiai artimiausiais metais.

Prie žemos infliacijos tiek euro zonoje, tiek ir Lietuvoje turėtų prisidėti mažėjančios resursų kainos, įskaitant ir lėtai mažėjančias naftos kainas.

„Danske Bank”, atsižvelgdama į geopolitinę padėtį Rytų Europoje, BVP prognozių nekeičia ir tikisi, kad Lietuvos BVP 2014 m. augs 2,4 proc., o 2015 m. augimas didės ir sieks 2,7 proc. Taigi, šalies ūkio plėtros tempai išliks vieni didžiausių Europoje. Šalies ekonomikai augant nuosaikiais tempais, tikimasi, jog infliacija šalyje išliks nedidelė ir šiemet turėtų siekti 0,7 proc. , o 2015 m. -1,9 procento. Manome, jog Lietuvos ekonomika išlieka stipri, o jos konkurencingumas tik augs, šaliai įsiliejus į euro zonos valstybių gretas. Tiesa, negalime pamiršti geopolitinės įtampos tarp Rusijos bei Ukrainos – šių geopolitinių įvykių seka ir trukmė neabejotinai turės įtakos šalies ūkio augimo tempams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, šiandien pasirodžiusios naujienos, jog pasiektas susitarimas tarp šių valstybių dėl „nuolatinio ugnies nutraukimo“ Ukrainos rytiniame Donbaso regione, teikia vilčių, jog karinis konfliktas gali netrukus atslūgti. O tai galėtų būti gera žinia tiek Lietuvos, tiek kitų Baltijos šalių, tiek ir Europos ekonomikoms.

Primename, jog „Danske Bank“ analitikai dar rugpjūtį prognozavo, jog ekonominės sankcijos tarp Rusijos ir Europos turėtų būti atšauktos abipusiu sutarimu trumpuoju laikotarpiu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų