REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Susitikimu su Moldovos Ministru Pirmininku Iurie Leancă Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius rugsėjo 2 dieną baigė vizitą Kišiniove, kurio metu išreikšta parama eurointegracines reformas aktyviai įgyvendinančiai Moldovai – reikšmingų laimėjimų pasiekusiai Europos Sąjungos Rytų partnerei.

REKLAMA
REKLAMA

„Moldova žengia priekyje įgyvendindama eurointegracines reformas. Dėl to Moldovos piliečiai tik laimi – jau galite keliauti be vizų, jau pradėtas anksčiau laiko taikyti Asociacijos ir laisvosios prekybos susitarimas su ES. Tai nėra tik faktai popieriuose, tai labai juntama nauda šaliai, verslui ir žmonėms“, – teigė L. Linkevičius susitikime su Moldovos Ministru Pirmininku.

REKLAMA

Ministras visų susitikimų metu pabrėžė būtinybę visuomenei pristatyti Moldovos pasiekimus įgyvendinant laukiamus pokyčius ir taip išsklaidyti nepagrįstas baimes bei nusistatymus.

„Tai, kas padaryta – laisvosios prekybos susitarimas, bevizis režimas – reikalavo daug pastangų. Reikia, kad žmonės matytų pažangą ir suvoktų praktinę naudą. Pavyzdžiui, Moldovos dvišalė prekyba su Lietuva išaugo beveik ketvirtadaliu dėl laisvosios prekybos režimo įgyvendinimo. Moldovos kvotos vaisių įvežimui į ES buvo padidintos jau kelis kartus“, – teigė L. Linkevičius.

REKLAMA
REKLAMA

Pokalbiuose taip pat aptartos galimybės aktyviau plėtoti dvišalę prekybą ir padėti abiejų šalių verslui prisitaikyti po Rusijos pradėtos taikyti produktų blokados. Pažymėta, jog Lietuvos pieno produktų gamintojai galėtų susidomėti Moldovos rinka, o Moldovos vaisių augintojai aktyviai ieško alternatyvų realizuoti savo produkciją konkurencingomis kainomis.

Lietuva savo reformų patirtį Moldovai perduoda vykdydama daugiau nei 80 dvišalių projektų darbo ir socialinės politikos, muitinės veiklos, žemės ūkio ir standartizacijos srityse. Susitikime su Ministru Pirmininku aptarta dar viena galimybė – į Moldovą siųsti Lietuvos teismų ekspertus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuva praėjo panašų kelią, todėl suprantame Moldovos situaciją ir galime padėti išvengti kai kurių klaidų“, – teigė ministras, pirmininkaudamas Lietuvos ir Moldovos eurointegracinei komisijai.

L. Linkevičius Moldovoje lankėsi rugpjūčio 31–rugsėjo 2 dienomis. Vizito metu surengti susitikimai su Moldovos Ministru Pirmininku Iurie Leancă, parlamento pirmininku Igoriu Cormanu, užsienio reikalų ir Europos integracijos ministre Natalia Gherman, opozicijos atstovais, taip pat vyko penktasis Lietuvos ir Moldovos eurointegracinės komisijos posėdis. Su kitų ES valstybių narių užsienio reikalų ministrais bei ES plėtros ir kaimynystės komisaru Štefanu Füle ministras dalyvavo Moldovos draugų grupės susitikime. Vizito metu Moldovos Prezidentas Nicolae Timofti Lietuvos užsienio reikalų ministrui įteikė valstybinį apdovanojimą – Garbės ordiną už paramą Moldovos eurointegraciniams siekiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų