REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nuo spalio 1-osios didėjant žalos aplinkai įkainiams už taršą teks mokėti keliasdešimt kartų daugiau, praneša Aplinkos ministerija (AM).

REKLAMA
REKLAMA

Aplinkos ministro įsakymu, nuo spalio 1 d. įsigalioja žalos apskaičiavimo metodikos pakeitimai, nustatantys minimalų taikomą žalos atlyginimo dydį už aplinkai padarytą žalą.

REKLAMA

Pakeitimai numato, kad minimalus žalos aplinkai dydis, kuris padaromas vandens telkiniams, žemės paviršiui ir (ar) gilesniems jos sluoksniams, sukeliamas biologinėmis medžiagomis (pavyzdžiui, nuotekos) bus ne mažesnis nei 518 litų (150 eurų). Jei aplinka užteršiama cheminėmis medžiagomis – 691 litas (200 eurų). Minimalus įkainis už bet kokią oro taršą (pavyzdžiui, deginama plastmasė) – 345 litų (100 eurų).

Kaip teigiama AM pranešime, šiuo metu teisės aktai nenumato galimybės adekvačiai nubausti ilgalaikės taršos sukėlėjų - aplinkosaugininkams nustačius taršos faktą, pažeidėjas gali būti baudžiamas tik už išmestų teršalų kiekį po to, kai buvo nustatytas pažeidimas. Todėl, pavyzdžiui, už 100 kg sulfatų išpylimą į aplinką tekdavo atlyginti ir vos 12 litų žalą.

Minimalūs žalos atlyginimo dydžiai jau daugiau nei metus galioja atliekų tvarkymo srityje. Už aplinkos teršimą nepavojingomis atliekomis baudžiama mažiausiai 500 litų (145 eurai). Atlyginti už aplinkai daroma žalą pavojingomis atliekomis tenka mažiausiai 1 500 litų (434 eurai).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų