REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Kol būsimi pirmokai svajoja apie pirmąsias pamokas, tėveliai suka galvas, kaip ir už kiek reikės suruošti savo mažuosius. Ne paslaptis, kad pirmokų pasiruošimas mokyklai kainuoja bene brangiausiai, nes reikia pirkti viską nuo pradžių.

 Kol būsimi pirmokai svajoja apie pirmąsias pamokas, tėveliai suka galvas, kaip ir už kiek reikės suruošti savo mažuosius. Ne paslaptis, kad pirmokų pasiruošimas mokyklai kainuoja bene brangiausiai, nes reikia pirkti viską nuo pradžių.

REKLAMA

Šiemet galima pastebėti, kad mokyklinių prekių kainos nežymiai ūgtelėjo. Priklausomai nuo to, ar reikia pirkti uniformą bei sportinę aprangą, į mokyklą vaiką galima išleisti tam skiriant nuo kelių dešimčių iki kelių šimtų litų.

Perka nesiskųsdami

Vilniaus „Šviesos“ pradinės mokyklos direktorė Vida Rudelienė sako, kad iš pradinukų tėvelių skundų dėl didelių išlaidų nesulaukia. „Kaip visada, vaikai turi turėti pieštuką, rašiklį, flomasterių, sąsiuvinių, piešimo sąsiuvinių... Nusiskundimų nesulaukiam, tačiau negalima paneigti, kad mokymosi priemonės brangsta, – kaip ir visa kita Lietuvoje bei ne tik“, – sakė pašnekovė.

Anot jos, nuo to laiko, kai buvo įvestas mokinio krepšelis, bėdų dėl vadovėlių taip pat nekyla – juos parūpina mokykla. Pratybų sąsiuvinius tenka pirkti tėvams, nes tai laikoma mokinio individualaus mokymosi priemone, kaip ir paprasti sąsiuviniai. „Tačiau mokytojai neturi galimybės pasirinkti alternatyvių vadovėlių – šiemet su vienu vadovėlių komplektu dirbti, kitąmet su kitu, todėl būna sudėtinga juos išsirinkti“, – sakė V. Rudelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Prie išlaidų ruošiantis į mokyklą prisideda ir uniformos. Kadangi vienos uniformos, kainuojančios apie 200 litų, retai užtenka visai pradinei mokyklai, kai kuriems tėveliams tenka išlaidauti kasmet. „Kaip dažnai reikia keisti uniformą, priklauso nuo to, ar vaikas sparčiai auga, kaip uniformą nešioja. Ne paslaptis, kad mergaitėms paprasčiau, jos lengviau susitvarko su uniformomis, o berniukams greičiau kelnės susidėvi, todėl tenka jas dažniau keisti“, – teigė V. Rudelienė. Pasak jos, uniformos taip pat brangsta kasmet.

REKLAMA

Technologijų stabdyti nereikia

Viena iš galimybių taupyti perkant mažiau knygų, pratybų sąsiuvinių ir kitų priemonių – šiuolaikinės technologijos, leidžiančios tuos pačius darbus mokiniams atlikti kitais būdais. Pasak pradinės mokyklos direktorės, technologijų mokykloje nevengiama dėl daugelio priežasčių.

„Kiekvienoje klasėje yra mokytojui skirtas kompiuteris, kai kuriose klasėse yra interaktyvios lentos, kitos technikos, leidžiančios su vaikais dirbti pasitelkiant vaizdo medžiagą, internetą. Kompiuterių klasės mokiniams neturime, bet tik todėl, kad neturime tam tinkamų patalpų. Aš esu už technologijas, nes manau, kad mūsų laikais negalime stovėti vietoje, privalome eiti į priekį. Ne nuo mūsų mokyklos priklauso viso pasaulio vystymosi sparta“, – kalbėjo V. Rudelienė.

REKLAMA
REKLAMA

Jos teigimu, naujosios technologijos, pavyzdžiui, interaktyvios lentos, yra sunkiai įkandamos valstybinėms mokykloms, tuo labiau kad prioritetas dažniau yra mokyklos pastato remontas, kiti būtini darbai. Artimiausiu metu ketinama visose klasėse įrengti bent jau multimedijos priemones. „Pradinukams reikia vizualumo. Nebūtina nuolat naudotis internetu ar išmaniaisiais įrenginiais, bet paįvairinimui tai yra būtina“, – mano mokyklos vadovė.

Kuo daugiau vaikų, tuo mažiau išlaidų

Kanceliarinių prekių pardavėjai pastebi, kad tėveliai mokyklai pradeda ruoštis vis anksčiau ir nelaukia paskutinių rugpjūčio savaičių. „Susidomėjimas išauga liepą, o pats pikas būna rugpjūčio mėnuo – tada mokyklinių prekių pardavimas padidėja keletą kartų. Rugpjūtį aktyviausiai perkamos kuprinės. Tarp tėvų vis labiau populiarėja apsipirkimas internetu – šios srities pardavimas per pastaruosius metus paaugo 50 proc. Galbūt taip daroma dėl to, kad norima taupyti laiką, greitai palyginti kainas arba apsipirkti patogiu metu, pavyzdžiui, vakare po darbo valandų“, – sakė „Officeday“ rinkodaros projektų vadovė Viktorija Masaitytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Anot jos, kiek kainuos mokinio krepšelis, priklauso nuo daugybės kintamųjų, pavyzdžiui, nuo vaiko amžiaus ir tėvų lūkesčių. Internetu apsiperkantys žmonės mokyklos priemonėms išleidžia vidutiniškai 250 litų, tačiau pasitaiko ir tokių, kurie išleidžia 500 litų. „Pirkinių krepšelis, norint suruošti vaiką mokyklai, labiausiai priklauso nuo to, kokio amžiaus yra vaikas, taip pat nuo šeimos pajamų. Pirmokui dažniausiai išleidžiama didžiausia pinigų suma. Jei šeima didelė, vaikas gali pasinaudoti anksčiau nupirktomis brolių ar seserų priemonėmis. Taip šeima sutaupo pinigų“, – sakė V. Masaitytė.

Pasak jos, pastarąjį kartą mokyklinių prekių kainas gamintojai keitė praėjusių metų pabaigoje. Taip buvo elgiamasi dėl Europos Sąjungos pakeisto prekių sertifikavimo direktyvų ir naujų reikalavimų: pavyzdžiui, kuprinėse atsirado atšvaitai, rašymo ir tapymo priemonėse – naujų medžiagų, kurios leidžia lengviau pašalinti dėmes iš drabužių ir nuo paviršių. Vis dažniau tėvai įsigyja brangesnių, bet kokybiškesnių prekių, nes supranta, kad taip bėgant metams sutaupo ir laiko, ir pinigų. Norintiems taupyti protingai kanceliarinių prekių pardavėjai siūlo pasižvalgyti po praėjusių metų kolekcijas. Pavyzdžiui, jose galima rasti kokybiškų kuprinių už mažesnę kainą.

Šiemet būtiniausių mokyklinių prekių kainos prekybos tinkluose išliko panašios kaip ir pernai. Jeigu vaikui nereikia pirkti kuprinės, išlaidos mokyklinėms priemonėms gali siekti ir 60 litų, tačiau priklausomai nuo poreikio gali išaugti ir iki kelių šimtų litų. Prekybos centrų tinklo IKI atstovo Andriaus Petraičio pastebėjimu, šiemet šiek tiek brango popierius, kai kurios piešimo priemonės, o sąsiuvinių ir knygų aplankai kainuoja pigiau. Prekybos tinklo „Maxima“ atstovės Mildos Januškevičiūtės teigimu, pastaraisiais metais mokyklinėmis priemonėmis tėvai pradeda rūpintis gerokai iš anksto, tačiau perka racionaliai, stengiasi viską mokykliniam krepšeliui surinkti vienu kartu.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų