REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sakoma, kad mūsų arba panašiose į mūsiškę platumose, po natūralia saule ir tikroje dirvoje, sode arba lysvėje išaugusi vaisių ir daržovių gausa pasižymi ypatinga, mums artima energetika ir didele nauda. Gausiausias šiomis gėrybėmis – rugsėjo mėnuo.

Sakoma, kad mūsų arba panašiose į mūsiškę platumose, po natūralia saule ir tikroje dirvoje, sode arba lysvėje išaugusi vaisių ir daržovių gausa pasižymi ypatinga, mums artima energetika ir didele nauda. Gausiausias šiomis gėrybėmis – rugsėjo mėnuo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Mieli rudens pradžios ypatumai

Rugsėjį mūsų organizmas jau yra prisisotinęs vasaros saulės, vitaminų ir tonizuojančio buvimo gryname ore. Mes kupini energijos, lengvai mąstome ir greitai įsimename, todėl šį mėnesį tradiciškai prasideda naujieji mokslo metai. Rudens pradžioje mūsų organizme puikiai veikia savigydos mechanizmas: viskas greitai užgyja, įbrėžimai ir žaizdelės be pėdsakų užsitraukia, virusai apeina iš tolo. Moteriška hormoninė sistema funkcionuoja nepriekaištingai, taigi tuo laiku lengviausia užmegzti naują gyvybę. Juo labiau, kad ir vyriškoji potencija šį mėnesį pati aukščiausia. Naujojo metų laiko pradžia orientuojasi į rezultatą – tai ne romantiškas balandis ir ne saldusis birželis. Tai – praktiškas rugsėjis.

REKLAMA

Kad visi malonumai, kuriuos mes išvardijome, jūsų neaplenktų ir tęstųsi kitais mėnesiais, jums reikia įvairios mitybos. Rugsėjo racione turėtų būti 30 įvairių produktų per savaitę. Tuomet visų reikalingų maisto medžiagų pasisemsite iš maisto, nesigriebdami vitaminų ir maisto papildų.

Maisto produktai – pagal sąrašą

Vienąkart per savaitę sudarykime sąrašą tų produktų, kuriais maitinsimės. Į jį turėtų įeiti angliavandeniai – kruopos, bulvės, duona, makaronų gaminiai, saldumynai; baltymai – mėsa, paukštiena, žuvis, visi pieno produktai, kiaušiniai, jūrų gėrybės, riešutai, grybai, o taip pat daržovės ir vaisiai. Jei esate vegetarai, „trisdešimties produktų taisyklė“ jums taip pat galioja. Druska, cukrus, prieskoniai atskirais produktais nelaikomi. Kažką iš šio sąrašo jūs valgote kasdien – pavyzdžiui, rupią duoną, kažką leidžiate sau vienąkart per savaitę – keptą plekšnę ar didelį marcipaninį pyragaitį. Kaip dažnai lepinsitės vienu ar kitu produktu – spręskite patys.

REKLAMA
REKLAMA

Rekomenduotini rugsėjo produktai

Svarainis, tas gelžbetoninis vaisius, subręstantis šio mėnesio pradžioje, pasižymi išties rudenišku aromatu ir turi daugybę pektino, išvedančio iš organizmo sunkiųjų metalų druskas ir radioaktyvias medžiagas.

Pabandykite tų vaisių pasikepti. Perpjautus perpus svarainius septynias minutes pavirkite verdančiame vandenyje, po to išimkite iš puselių sėklytes ir į susidariusią įdubą įdėkite mėgstamos uogienės ir graikiškų riešutų. Puseles sudėkite į sviestu pateptas formeles iš folijos, iš viršaus taip pat pridenkite folija ir 180-ies laipsnių temperatūroje kepkite 20 minučių. Po to išimkite, vėl užpilkite uogiene ir įstatykite į orkaitę dar 10–20 minučių, kol suminkštės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vynuogės. Tamsiosios saugo nuo širdies, kraujagyslių ligų ir pagelbsti imunitetui atpažinti bei sunaikinti priešvėžines ląsteles. Žaliosios padeda išvengti skrandžio negalavimų ir žarnyno infekcijų. Bet kokios vynuogės skatina atsistatyti kepenų ląsteles. O ezoterikai rekomenduoja rugsėjį kuo dažniau dėti prisirpusias vynuogių kekes ant pietų stalo – jos pritraukia į namus pinigus ir sėkmę.

Rugsėjį kasdien rekomenduojama suvalgyti po dvidešimt vienetų šių uogų. Naujų pojūčių mėgėjams galima parekomenduoti tokį skanėstą: sumaišykite perpus perpjautas vynuogių uogas be sėklyčių su kubeliais supjaustytu ožkos sūriu ir viską užpilkite dviem šaukštais medaus. Vitaminai ir vaisių cukrus iš vynuogių, baltymai iš sūrio ir fermentai iš medaus padovanos jums energijos visai dienai ir puikiausiai galės pakeisti pietus.

REKLAMA

Raudonieji svogūnai. Juose daug daugiau atjauninančių bioflavonoidų negu paprastuose svogūnuose, be to, jie užkerta kelią alergijos vystymuisi. Dėkite jų į salotas vietoj bet kokių kitų svogūnų rūšių.

Arbūzai. Rugsėjį arbūzai ypač geri, nes natūraliai subręsta lysvėse, be papildomo stimuliavimo cheminiais preparatais. Šis ištaigingas skanėstas gelbsti nuo bet kokio streso: jo saldumas nuramina, cukrus maitina galvos smegenų neuronus energija, kalis šalina toksinus, susikaupiančius raumenyse intensyviai dirbant. Neseniai mokslininkai išsiaiškino, kad arbūze likopeno, užkertančio kelią vėžiui, pusantro karto daugiau negu pomidoruose.

REKLAMA

Kai viskas prastai sekasi ir nuotaika ne iš geriausių, suorganizuokime arbūzinę dieną: valgome arbūzo tiek, kiek norisi. Ir nieko daugiau į burną! Fizinį nuovargį puikiai pašalina arbūzų salotos: trikampėliais pripjaustome arbūzo minkštimo, ant viršaus dedame ananaso kubelių, viską užbarstome fetos sūrio gabalėliais ir kedro riešutukais. Užpilame padažu – vienas valgomasis šaukštas alyvuogių aliejaus ir vienos citrinos sultys. Salotos išveda „nuovargio toksinus“, stimuliuoja antinksčių veiklą ir sumažina stresą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Topinambas. Ši dvimetrinė pusiau piktžolė su valgomaisiais šakniagumbiais priklauso primirštų produktų kategorijai – nereiklių, derlingų ir pigių. Būtent jais europiečiai maitindavosi karų ir kataklizmų metu. Taikos laikais žmonėms jų prisiminti net nesinorėdavo. Bet nelaimių seniai nebūta, ir visa, kas primiršta, tampa madinga. Dietologai pranašauja topinambui didelę šlovę: jis pilnas geležies ir ypatingos medžiagos – inulino, sumažinančio didelį cukraus kiekį kraujyje ir maitinančio naudingą žarnyno mikroflorą. Mokslininkai tikina, kad topinambas nekaupia „chemijos“, perdirba žalingus nitratus ir nitritus į naudingas amino rūgštis ir visuomet yra ekologiškai švarus.

REKLAMA

Jo dedama į daržovių salotas, verdama ir kepama kaip bulves, iš jo gaminama košė. Skoniu truputį primena kaštonus ar riešutus.

Melionas. Rytuose sakoma: „Melionas suteikia plaukams blizgesio, akims – žibėjimo, lūpoms – stangrumo, moterims – patrauklumo, vyrams – vyriškumo.“ Plaukus stiprina meliono sudėtyje esančios ypatingos medžiagos – inozitas, blizgesio akims ir odos lygumo suteikia karotinai, seksualinį potraukį sustiprina folinė rūgštis. Taip pat melionas padidina malonumo neurohormonų gamybą ir slopina nerimą.

REKLAMA

Įtraukite melioną į savo meniu visam mėnesiui, keturis – penkis kartus per savaitę suvalgykite po šimtą gramų minkštimo. Dietologai siūlo tokią naujovę: derinkite melioną su mėsa, varške ar kiaušiniais – su baltyminiu maistu jis geriau įsisavinamas, neerzina skrandžio ir neteikia nepageidautino cukraus padidėjimo kraujyje.

Jauskite saiką

Rugsėjį vidinis mechanizmas, reguliuojantis apetitą, pereina į atsargų kaupimo režimą, o mes lengvai priaugame svorio. Penki poodinių riebalų kilogramai turės sušildyti mus šaltą žiemą ir be pėdsakų dings alkaną pavasarį. Bet civilizacijos dėka žiemą mums šilta, o pavasarį – sotu. Ir penki atliekami kilogramai, prisikabinę prie talijos ir klubų rugsėjį, išlieka ir kovą, o gali būti, kad ir pasiliks su mumis visam laikui. Kad šito nenutiktų, teks pažaboti apetitą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinė rugsėjo mėnesio taisyklė – netapti graužiku! Nėra reikalo kaupti riebalų atsargas pastoviai ką nors kramtant – kad ir karameles ar riešutėlius. Norisi ko nors užkąsti tarp pusryčių ir pietų – išgerkite stiklinę šiltos vaistažolių arbatos.

Rugsėjį mes valgome daug vaisių. Juose pilna vaisių cukraus, kuris savo kaloringumu prilygsta įprastiniam. Ir pilnėjama nuo jo lygiai taip pat. Kad neatsisakinėtumėte vaisių ir tuo pačiu metu nepersivalgytumėte, vartokime mažesnio riebumo pieno produktus – 0,5 proc. riebumo pieno ir varškės, 30-15 proc. sūrio, atsisakykite grietinės ir majonezo. Arba laikinai sumažinkite savo racioną 150 kalorijų per dieną angliavandenių ir baltymų turinčio maisto sąskaita.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų