REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Perėjimas iš atostogų sezono į darbo ar mokslų režimą sudėtingas ir suaugusiems, ir vaikams. Rugsėjis gali tapti rimtu išbandymu ne tik organizmui, bet ir šeimos santykiams.

Perėjimas iš atostogų sezono į darbo ar mokslų režimą sudėtingas ir suaugusiems, ir vaikams. Rugsėjis gali tapti rimtu išbandymu ne tik organizmui, bet ir šeimos santykiams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vasarai pasibaigus, daugelio šeimų dienotvarkė pasikeičia vos per vieną naktį. Tenka anksčiau keltis ir vėliau gultis, gyvenimas įsisuka visiškai kitu tempu. Staigi dienos ritmo permaina sukelia stresą organizmui, kuriam reikia laiko prisitaikyti prie tokių pokyčių. Pirmosiomis dienomis ar net savaitėmis gali išryškėti streso požymiai – įtampa, irzlumas, galvos skausmai, dėmesio ir atminties sutrikimai. Jei fizinė ir psichologinė įtampa išlieka ilgesnį laiką, gali susilpnėti imunitetas, sutrikti virškinimas, pakilti kraujospūdis.

REKLAMA

„Norint padėti sau ir savo šeimos nariams sezonų kaitos metu, reikėtų daugiau laiko praleisti gryname ore“, – rekomenduoja „Streso Mažinimo Centro“ konsultantė Giedrė Putelytė. Jos teigimu, geriausiai sezonų kaitos stresą padeda įveikti judėjimas gryname ore. „Bendros šeimos pramogos lauke ne tik padeda stiprinti sveikatą, bet ir sutvirtina tarpusavio santykius, yra puikus „antidepresantas“, – sako G. Putelytė.

Tokiai psichologijos konsultantės nuomonei pritaria ir nuotykių parkų „Uno Parks“ įkūrėjas Marijus Krasnickas. Jo įsitikinimu, niekas taip nesuvienija šeimos, kaip sykiu kokybiškai praleistas laisvalaikis ir kartu įveikti sunkumai.

REKLAMA
REKLAMA

„Nuotykių parkai – visame pasaulyje populiari pramoga, leidžianti laipioti virvinėmis laipynėmis medžiuose, įveikti aukščio baimę ir pasikrauti gerų emocijų. Pramogautojų saugumą užtikrina speciali įranga ir patyrę instruktoriai“, – pasakoja M. Krasnickas.

„Uno Parks“ priklausančiuose nuotykių parkuose Vilniuje, Kaune, Druskininkuose ir Šiauliuose įrengtos trasos ir vaikams, ir suaugusiems. Vaikams pritaikytas rungtis gali įveikti net patys mažiausi kopinėtojai, tačiau jos tinka ir suaugusiems.

Būtent todėl parko vadovas ragina tėvelius: „Ant vaikiškų trasų lipkite kartu su vaikais. Nepasilikite ant žemės su savo išmaniaisiais telefonais. Paskirkite valandžiukę savo vaikams. Leiskite jiems kartu su jumis pasijusti bebaimiais ir nugalinčiais visas kliūtis herojais. Sukurkite jiems įspūdžius, kuriuos vaikai po to atsimins visą gyvenimą.“

Kad bendra veikla gali ženkliai sustiprinti šeimos narių emocinį ryšį, patvirtina ir „Streso Mažinimo Centro“ konsultantė: „Įmonės dabar jau puikiai supranta komandos formavimo svarbą ir naudą, jos nemažai investuoja į kolegų tarpusavio ryšių stiprinimą. Lygiai taip pat kartu atliekamos užduotys stiprina ryšius tarp šeimos narių, o fizinis aktyvumas ir įveikti iššūkiai skatina pasitikėjimą savimi ir kitais. Tokiu būdu ne tik stiprinama sveikata, bet ir sukuriamas imunitetas stresui“, – užtikrina G. Putelytė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų