REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Nors statistika rodo, kad sostinėje pastaruosius ketverius metus daugėja jaunų šeimų ir kasmet gimsta daugiau nei 7 tūkst. vaikų, efektyvių priemonių parūpinti jiems darželius nesiimama.

Nors statistika rodo, kad sostinėje pastaruosius ketverius metus daugėja jaunų šeimų ir kasmet gimsta daugiau nei 7 tūkst. vaikų, efektyvių priemonių parūpinti jiems darželius nesiimama.

REKLAMA

Pasak Vilniaus savivaldybės viešųjų ryšio vyriausiojo specialisto Andrėjaus Žukovskio, šiai dienai patenkintų prašymų yra 6500. „Tačiau priėmimas dar nesibaigė ir tęsis visą rugsėjį. Iki rugsėjo pabaigos planuojama priimti dar apie 300 vaikų, o iki naujų metų patenkintų prašymų skaičius viršys 7 tūkstančius“, - sakė savivaldybės atstovas.

Darželiuose pritrūko 615 vietų

Šiemet į darželius užsiregistravo 7615 vaikų, todėl nesunku paskaičiuoti, kad daugiau nei pusšimtis vaikų liks be darželio, o jų tėvai bus priversti po 1000 litų per mėnesį mokėti už privatų darželį arba auklės paslaugas. Iš viso šiuo metu sostinėje yra 125 darželiai ir 15 darželių-mokyklų. Dar metų pradžioje savivaldybė žadėjo, kad iki rudens sostinės gyventojai bus aprūpinti darželiais, tačiau savo pažado, panašu, neišpildė.

Pernai į 125 Vilniaus darželius ir 15 darželių – mokyklų priimta 6700 vaikų, 2012 metais kiek mažiau, 4500 vaikų. Šiuo metu miesto ikimokyklinio ugdymo įstaigas lanko daugiau nei 31 tūkst. vaikų. Vilniaus rajono savivaldybėje prieš trejetą metų suskaičiuotos 23 daugiavaikės šeimos, Vilniaus miesto savivaldybėje jų gali būti, statistiškai žiūrint, penkiskart daugiau.

REKLAMA
REKLAMA

Statistiškai, vidutinė Vilniaus savivaldybės šeima turi mažiau nei tris vaikus, dažnai atžalas augina tik vienas iš tėvų, kuris nėra socialinės paramos gavėjas. Deja, bet būtent tokių šeimų vaikai eilėse į darželius atsiduria pačiame gale. Kai kurie dirbantys ar į darbą grįžti norintys tėvai piktinasi, kad didelė socialiai remtinų tėvų į darželius vaikus atveda vien tam, kad grįžę namo galėtų netrukdomi žiūrėti televizorių. Tuo tarpu dirbti galintys ir norintys tėvai lieka „ant ledo“ ir didžiąją dalį atlyginimo turi atiduoti privatiems darželiams ar auklėms.

REKLAMA

Darželių eilėje pirmumas suteikiamas vaikams iš šeimų, kuriose auga trys ir daugiau vaikų, vaikams, kuriuos augina tik vienas iš tėvų. Taip pat pirmesni yra ir tie, kurių brolis ar sesuo lanko tą pačią įstaigą, jos darbuotojų, diplomatų vaikai, šiemet įvaikinti ir nuolatinę globą turintys vaikai. Taip pat eilės priekyje atsidurs būsimi darželinukai, kurių vienas iš tėvų turi ne daugiau kaip 40 proc. darbingumo lygio ir tėvų, įstojusių mokytis į dienines aukštosios mokyklos studijas, vaikai.

Vieni įtaria, kiti – įsitikinę kyšių galia

Viešuose tėvų forumuose internete ar „Facebook“ mažamečių tėvai atvirai kalba apie tai, kiek ir kur reikia sumokėti tam, kad vaikas vietą darželyje gautų be „nuolat neadekvačiai judančios“ eilės. Dažniausiai minima suma – 2000 litų. Iš pradžių tai gali pasirodyti didelė suma, tačiau dauguma tėvų mano, kad tai vieni niekai, palyginus su tuo, kiek tenka mokėti privačioms įstaigoms ar auklėms negavus darželio, o kur dar kita „kaina“ - vienam iš tėvų gresiančio darbo atsisakymo tam, kad prižiūrėtų vaiką namuose.

REKLAMA
REKLAMA

„Turėjome vilties, kad pasislinksime aukščiau (prieš tris sav. buvome 34-35), tačiau nutiko taip, kad vakar tikrinausi eilę – buvome 23-24 (čia jau po skirstymo), o šiandien 25-26, ir jei taip, tai mes tik tolsime... O į tą grupę kaip mačiau priėmė 16, vadinasi mes turėjome pakilti bent per 16 vietų į viršų link patekimo į darželį, t.y. turėjome atsirasti maždaug 19... Bet čia iš kažkur atsirado „vaiduokliukai“ ir vis daugiau jų atsiranda... Tai kaip čia yra? Kažkaip įtartinai atrodo ta eilė (arba tiesiog kai kas net nepildė prašymo ir pateko į darželį?)... Gal kas galėtumėte paaiškinti?“ - rašo vieno tėvų forumo dalyvė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vieni tėvai siūlo ieškoti pažinčių ir „mokėti į kišenę“, tačiau juos „auklėja“ sąžiningieji, kurie piktinasi tokiu tėvų elgesiu, kuris, neva nustumia jų vaikus į eilės galą.

„Formuoja grupes ne tik iš tų metų kur registruojasi, bet ir iš tų kur nepatenka... tad negalvok, kad jei parašei 14 ir eisi 14, nes prieš tave jau stovės ne vienas prašymas.. Pvz. lopšelinukų grupė sudaroma nuo 1,5-3 metų tai grupė dalinama maždaug per pusę, tai reiškia ateina ir vyresnių ir jaunesnių... Tad pakliūti jaunučiams lieka vos 8-10 vietų... Kiti ateina iš tų kas nepateko“ - rašo dviejų vaikų mama, kuri teigia vargusi laukdama vietos pirmajam vaikui, tačiau su antruoju buvę kur kas lengviau, ne šis turėjęs prioritetą dėl tame pačiame darželyje buvusio brolio.

REKLAMA

Ne korupcija, o nesusipratimas?

Gana aukštoje eilės vietoje į vieną sostinės mikrorajono darželių stovėjusi vilniečių šeima netikėtai sužinojo, kad vaikas darželio negaus, nes vieta atiteko kitam vaikui, eilėje buvusiam kur kas toliau. Berniuko tėvas mano, kad laisvos vietos yra nuslepiamos, o į jas patenka tik kyšius mokančiųjų vaikai. Tuo tarpu sąžiningai eilėje laukiančių tėvų vaikai lieka be vietos darželyje.

Dar vasaros pradžioje pradėjus aiškėti, kurie vaikai buvo pakviesti į darželius, Vilniaus savivaldybę užplūdo šimtai gyventojų skundų. Anot jų, įvedus naująją tvarką, gauti darželį tapo sudėtinga ir kartais neįmanoma užduotimi, todėl daugelis tėvų įsitikinę, kad naujoji tvarka yra korumpuota ir kažkam naudinga.

Savo ruožtu Savivaldybė tikina, kad tėvai piktinasi nežinodami visos informacijos. Tačiau vis tiek auditas dėl galimos korupcijos buvo pradėtas. Vilniaus savivaldybės švietimo departamento atstovų teigimu, eilės į darželius nuolat kinta dėl besikeičiančių tėvų prioritetų – pavyzdžiui, gimus trečiam vaikui, šeima tampa daugiavaike arba kuris nors tėvų įstoja į dienines studijas ir taip iškart be eilės patenka į darželius. Be to, bent jau sostinės savivaldybė prioritetą teikia Vilniaus gyventojams, taigi, jei vienas tėvų nėra čia registruotas, prašymas priimti vaiką į darželį atmetamas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų