REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį perspėjo svarstančios naujų sankcijų Rusijai galimybę dėl jos vaidmens pastarosiose kovose rytinėje Ukrainoje.

„Mes turime papildomų priemonių ir sankcijų, kurias galime neabejotinai pasirinkti panaudoti“, - sakė Valstijos departamento atstovė spaudai Jen Psaki (Džen Saki).

Ji pažymėjo, kad dėl naujų sankcijų Rusijai galimybių bus tariamasi su NATO sąjungininkėmis.

„Karinis sprendinys nėra tai, ką manome esant derama prieiga, todėl imame kiekvieną įrankį, kokį galime, ir žiūrime, ar galime pasiekti sprendinį diplomatinėmis priemonėmis“, - pridūrė J.Psaki.

„Mūsų dėmesio centras tebėra neletalinė parama — mes suteikėme asortimentą neletalinės pagalbos, kaip ir kažkiek kitų šalių Europoje“ , - sakė ji.

REKLAMA
REKLAMA

Rusija turi „liautis meluoti“ ir kurstyti Ukrainos konfliktą

 

JAV ambasadorė Jungtinėse Tautose (JT) ketvirtadienį pareiškė Saugumo Tarybai, jog Rusija „turi liautis meluoti“ ir apkaltino Maskvą kurstant augantį nestabilumą rytinėje Ukrainoje.

REKLAMA

 

„Rusija turi liautis meluoti, turi liautis kursčius šį konfliktą“, - Samantha Power (Samanta Pauer) sakė 15 narių Tarybos neeilinio susitikimo, kuris buvo sušauktas Lietuvos prašymu, dalyviams.

S.Power sakė, jog „Rusija stoja prieš Tarybą pasakyti viską, tik ne tiesą.“

S.Power, anot kurios, Rusija „manipuliavo. Ji painiojo. Ji atvirai melavo“, pridūrė, jog Maskvai yra siunčiama tiesmuka ir vieninga žinia: „Rusija, užbaik šį konfliktą. Rusija nesiklauso.“

JAV ambasadorė priminė Tarybai, kad tai jau „24-oji sesija, skirta pamėginti suvaldyti agresyvius Rusijos veiksmus Ukrainoje.“

REKLAMA
REKLAMA

„Kaukės buvo numestos. Matėme tokius Rusijos veiksmus, kokie jie yra: sąmoningas pastangas paremti, o dabar ir kautis kartu su nelegaliais separatistais kitoje suverenioje šalyje“, - sakė ji.

„Rusijos karys, kuris pasirenka kovoti Ukrainoje per vasaros atostogas, vis tiek yra Rusijos karys“, - sakė ji ir pažymėjo, kad nuo gegužės pabaigos prie sienos su Ukraina dabar yra sutelktos didžiausios Rusijos pajėgos.

NATO nurodė, jog mažiausiai tūkstantis rusų karių padeda separatistams, kurie nuo balandžio kovoja su Kijevu, bet Rusija tebetikina, kad jos pajėgų nėra Ukrainos teritorijoje.

Karštai gindamasis Rusijos ambasadorius JT Vitalijus Čiurkinas pareiškė, kad Kijevas „kariauja su savo pačių liaudimi“ ir pridūrė, jog Maskva laukia realių Kijevo žingsnių dėl padėties Ukrainoje sureguliavimo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Prezidentas Petro Porošenko ne kartą darė taikius pareiškimus. Kalbėjo jis ir apie kažkokį naują skubų sureguliavimo planą, kur tas planas? Ar tai vis tas pats nukreipiantis manevras, pridengiantis pasikliovimą jėgos sprendiniu“, - sakė jis.

Atsakydamas JAV ambasadorei V.Čiurkinas neneigė, jog Ukrainoje esama Rusijos karių.

„Rytinės Ukrainos dalyse yra Rusijos savanorių. Niekas to neslepia“, - sakė jis, tačiau paminėjo Ukrainoje esančius Vakarų patarėjus ir retoriškai paklausė, iš kur Kijevas gauna ginklų.

V.Čiurkinas sakė norįs „pasiųsti žinią Vašingtonui: Liaukis kištis į suverenių valstybių reikalus.“

JAV politinių reikalų generalinis pasekretoris Jeffrey Feltmanas (Džefris Feltmanas) prasidedant susitikimui pareiškė Tarybos nariams, kad paskutiniai įvykiai žymi „pavojingą konflikto eskalavimą“, bet pridūrė, jog tarptautinė bendrija neturi būdų patikrinti paskutinius „keliančius didelį nerią pranešimus“.

REKLAMA

NATO, Ukrainos prezidento Petro Porošenkos, prorusiškų separatistų, Jungtinių Valstijų ir Saugumo Tarybos pirmininkaujančios Britanijos pareiškimai nepalieka abejonių, kad Rusija įsiveržė į Ukrainą.

Naujo pietryčių fronto atidarymas sukėlė nuogąstavimus, jog separatistai siekia sukurti žemyninę jungtį tarp Rusijos ir Krymo pusiasalio, kurį Maskva aneksavo kovo mėnesį.

B. Obama pareiškė: Rusija atsakinga už smurto eskalavimą Ukrainoje

JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ketvirtadienį apkaltino Rusiją dėl smurto eskalavimo Ukrainoje.

Kalbėdamas Baltuosiuose rūmuose jis pažymėjo, kad Maskva apmoko, ginkluoja bei finansuoja prorusiškus separatistus Ukrainoje, ir pridūrė, jog tai akivaizdžiai įrodo nauji Rusijos pajėgų, esančių Ukrainoje, vaizdai.

REKLAMA

JAV lyderis pridūrė, kad kitą mėnesį Baltuosiuose rūmuose su vizitu apsilankys Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Tai bus jo pirma viešnagė Vašingtone po to, kai jis buvo išrinktas šalies vadovu.

B.Obama taip pat pranešė, jog anksčiau ketvirtadienį jis kalbėjo telefonu su Vokietijos kanclere Angela Merkel, ir nurodė, kad Rusijos invazija turės papildomų padarinių.

 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų