REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Trijų Baltijos valstybių prezidentų susitikimas su Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidentu Baracku Obama reiškia, kad regionas turi stiprų palaikymą, o jo problemos suvokiamos rimtai. Taip interviu LRT radijui teigia Prezidentė Dalia Grybauskaitė. Pasak jos, po šio susitikimo vyksiantis NATO viršūnių susitikimas dabartinėje geopolitinėje situacijoje tampa gyvybiškai svarbus.

REKLAMA
REKLAMA

„Jei anksčiau tai buvo daugiau teorija, strategija ir t. t., dabar yra gyvybiškai svarbu pasiruošti, sustiprinti mūsų viso regiono apginamumą ir parodyti visos NATO organizacijos sutelktumą, sutarimą mūsų regiono saugumo klausimu. Ir ne tik mūsų regiono, bet ir Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos atžvilgiu“, – sako D. Grybauskaitė.

REKLAMA

– Prezidente, šeštadienį dalyvausite neformalioje Europos vadovų taryboje. Skelbiama, kad ten bus aptariami ne tik Europos Sąjungos (ES) vadovų pasikeitimai ir kandidatūros, bet ir nemažai tarptautinių klausimų. Gal galėtumėte tai pakomentuoti išsamiau?

– Taip, išties išvykstu šeštadienį. Kaip visada laikas diktuoja savo realijas. Iš pradžių buvo planuojama, kad kalbėsime tik apie likusių europinių vadovų skyrimą, bet, žinoma, geopolitinė situacija diktuoja savo užduotis ir iššūkius. Šie iššūkiai susiję tiek su ekonomine situacija Europoje, tiek su Ukrainos situacija, tiek su prekybinėmis sankcijomis, kurias Rusija pritaikė Europos šalims. Taigi visi šie klausimai, be abejo, bus diskutuojami Briuselyje.

REKLAMA
REKLAMA

Jie natūraliai perauga ir į kitą aktualiją, t. y. Europos saugumą, mūsų regiono saugumą, o tai tiesiogiai peraugs į mano kitos savaitės vizitus, susitinkant su prezidentu B. Obama ir dalyvaujant NATO viršūnių susitikime.

– Trečiadienį vykstate į Taliną, kur kartu su kitais Baltijos šalių vadovais susitiksite su JAV prezidentu B. Obama. Ar šio susitikimo metu bus kalbama apie Baltijos šalių ir Lenkijos norą savo teritorijose turėti NATO priešraketinį gynybos skydą, kas dabar plačiai skelbiama ir aptarinėjama žiniasklaidoje?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

– Pirmiausia mes, be jokios abejonės, kalbėsime apie Baltijos šalių ir mūsų viso regiono saugumo specifiką ir tai, ko mes siekiame tuo saugumo užtikrinimu NATO viršūnių susitikime. Taigi susitikimas su prezidentu B. Obama yra lyg ir paruošiamasis prieš pagrindinį susitikimą Velse.

Bet svarbiausia tai, kad sulaukiame ypatingo dėmesio iš vienos pagrindinių NATO šalių. Tai yra išreikšta ir dvišaliu pagrindu, ne tik per NATO organizaciją. Mes turime sustiprintą pėstininkų atstovavimą ir pratybas. Paskutiniu metu ir ore, ir žemėje, ir vandenyje matėme mums skirtą papildomą saugumo pastiprinimą ir pratybas. Taigi kalbėsime konkrečiai – ko ir kaip reikia pastiprinti saugumui, apie papildomas saugumo priemones mūsų regione, kur, ką ir kaip būtų galima dislokuoti. Tai tiek.

REKLAMA

Viešai apie detales diskutuoti negalime. Viskas, kas diskutuojama viešojoje erdvėje, yra viešosios erdvės kūryba. Nei komentuoti, nei detalių atskleisti niekada negalėsiu.

– Susitikimas Taline vyks prieš pat rugsėjo 4–5 d. NATO šalių vadovų susitikimą Kardife, Velse. Kuo svarbus šis renginys? Ar galima tikėtis, kad jame bus priimti esminiai sprendimai dėl Baltijos šalių saugumo?

– Taip, manau, kad jis simbolinis ir politine, ir praktine prasme. Trijų Baltijos valstybių prezidentų susitikimas su B. Obama reiškia, kad mūsų problematika suprantama rimtai, mes turime rimtą palaikymą. Tai, labai tikiuosi, persilies į realų apčiuopiamą rezultatą NATO viršūnių susitikime Kardife. Iš karto iš Talino skrisime į Kardifą.

REKLAMA

Tai, ko siekiame kartu – visos Baltijos šalys ir Lenkija, yra ir mūsų gynybos atnaujinimo planai, kurie atsirado tik 2012 m. po Čikagos NATO viršūnių susitikimo. Taip pat prašome sustiprinti ir įsipareigojimą dėl Aljanso narių saugumo, dėl ilgalaikio NATO sąjungininkų sausumos, oro ir jūrų pajėgų buvimo Baltijos šalyse ir regione, užtikrinti operatyvų ir efektyvų atsaką grėsmėms atremti, papildomas saugumo priemones. Bus aptariama, kokios priemonės įmanomos ir kaip tai bus teikiama. Taip pat bus siekiama, kad tai būtų užtikrinta viršūnių susitikimo sprendimuose. Šie klausimai, be jokios abejonės, yra labai svarbūs mums, mūsų regionui. Bet Kardife taip pat sieksime, kad būtų užtikrinta parama Ukrainai. Bus kalbama apie priemonių paketą, užtikrinant saugumą Gruzijai. Bus keliami NATO ir Moldovos bendradarbiavimo stiprinimo klausimai. Taigi daug temų, jos labai svarbios.

NATO viršūnių susitikimas vyksta tik kas antrus metus. Taigi dabartinėje geopolitinėje situacijoje mums jis tampa gyvybiškai svarbus. Jei anksčiau tai buvo daugiau teorija, strategija ir t. t., dabar yra gyvybiškai svarbu pasiruošti, sustiprinti mūsų viso regiono apginamumą ir parodyti visos NATO organizacijos sutelktumą, sutarimą mūsų regiono saugumo klausimu. Ir ne tik mūsų regiono, bet ir Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos atžvilgiu.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų