REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Pedagogai reikalauja didinti finansavimą iki 6 proc. BVP

Jei darbo grupė sukurta mokytojams nuraminti, jie vis tiek streikuos

Artėjant rugsėjo 1-ajai užderėjo švietimo darbuotojų profesinių sąjungų atstovų spaudos konferencijų. Vos baigė guostis dėl mažų mokytojų algų ir menko finansavimo švietimui apskritai, apie tuos pačius skaudulius prabilo kiti.

Artėjant rugsėjo 1-ajai užderėjo švietimo darbuotojų profesinių sąjungų atstovų spaudos konferencijų. Vos baigė guostis dėl mažų mokytojų algų ir menko finansavimo švietimui apskritai, apie tuos pačius skaudulius prabilo kiti.

REKLAMA

Profsąjungų susipriešinimo nemato

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko Andriaus Navicko teigimu, konflikto tarp švietimiečių profesinių sąjungų nėra. ,,Reikalavimus mes skirtingai matome, nes matome konkretesnius dalykus. ,,Mokinio krepšelis“ turi būti atstatytas, nes Seimo nariai sau atsistatė (algas). Ikimokyklinių įstaigų pedagogai jau daug metų diskriminuojami. Jie (valdžios atstovai) tik bando vilkinti, kuria darbo grupes lengvatikiams. Manome, kad teisėti pagrįsti konkretūs reikalavimai turi būti vykdomi. Norim, kad būtų atstatyta tai, kas buvo iki krizės, o jeigu ministras turi naujus darbo modelius, tai galime sėsti ir diskutuoti“,- žurnalistams sakė Andrius Navickas.

Anot Lietuvos profesinės sąjungos ,,Sandrauga“ pirmininko Kęstučio Juknio, ,,pagrindinė profsąjungų misija ginti ir atstovauti, visos kitos, priedėliai visi ir yra priedėliai“.

REKLAMA
REKLAMA

,,Pasirėmimas, kad nereikia streikuoti dėl euro įvedimo, įtemptos politinės situacijos ar dėl to, kad ministras nesupranta, kad švietimas yra strateginis dalykas. Dėl to jis sako, kad profsąjungos susiskaldžiusios ir kelia daug skirtingų reikalavimų. Dėl to jie kalbėsis su tais, kurie eina derybų keliu. Dėl to atsiranda įvaizdis, kad profsąjungos nesutaria“.

REKLAMA

Jo teigimu, nenormalu, kad strateginiei krypčiai neskiriamas dėmesys. ,,Naujų nėra reikalavimų, atkurti tai, kas buvo iki krizės. Mes sakome, atstatykite. Gal ministrui trūksta politnės valios, tai kalbėkim, mes esame socialiniai partneriai‘ , - į Švietimo ir mokslo ministerijos dažą akmenis mėtė K. Juknis. ,,Dabar pagal BVP Lietuva yra 8 vietoj nuo galo. Mes manome, kad finansavimas yra nepakankamas ir reikia atkurti prieškrizinį lygį“,- emocingai kalbėjo K. Juknis. Vardydamas švietimiečių reikalavimus, jis sakė, kad reikia sumažinti vaikų grupes vaikų darželiuose, ir sakė, kad ,,nė vienas iš reikalavimų nėra populistinis ir neįgyvendinamas“.

REKLAMA
REKLAMA

Akmenys į ministerijos daržą

,,Ministras turi galų gale apsispręsti“, - sakė K. Juknis, pabrėždamas, kad nereikėtų derėtis su viena grupe ignoruojant kitą, o atstatyti tai, kas ,,neteisėtai nusavinta, yra pareiga“. ,,Visą vasarą laukėm, jokio (atsakymo)...“, - piktinosi jis.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos pirmininko pavaduotojas vytautas Silvanavičius, kalbėdamas apie ugdymo kokybę pabrėžė, kad niekas nekelia klausmo, kodėl prastėja moksleivių parengimas. Jo teigimu, tai 2009 metais sumažinto ,,mokinio krepšelio“ pasekmė, nes ugdymo planuose neretai prirašoma ,,esant pakankamai lėšų“. Anot jo, ugdymo planai vykdomi 80 proc., ,,Kodėl negali grįžti finansavimas į prieškrizinį lygį, jei skelbiama, kad krizė pasibaigė ir BVP pasiekė prieškrizinį lygį?“,- replikavo jis ir pridūrė, kad švietimas šalyje valdžiai nėra prioritetinis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Silvanavičius sakė pasigendantis ministerijos pasiūlymų, kaip turėtų būti keičiamas ,,mokinio krepšelis“, nes be finansavimo sugrąžinimo negerės ir ugdymo lygis.

K.Juknio teigimu, jiems nepatinka ir ministerijos ketinimai rengti vadovų atestacijas. ,,Labai paprasta, rotuoti“,- sako jis. O jei prasidės atestacija, prasidės teismai, leido suprasti jis.

Streikas bus?

,,Dalį reikalavimų galima įtraukti į šakos kolektyvinę sutartį, bet reikalavimas dėl finansavimo neatidėliotinas. Mes matome, kad 2015 metų projekte tik 15 litų“, - aiškina V. Silvanavičius. Anot profsąjungiečių, jų reikalavimams įvykdyti nereikia nė 2 mlrd. litų, tai negi neras tiek prioritetinei sričiai. Tačiau iš ko tuos pinigus atimti, jie neįvardija.

REKLAMA

Žmonės anksčiau ar vėliau įsitikins, kad tie reikalavimai teisingi“, - sakė K. Juknis. ,,Ar reikia mokytojui mažinti pensinį amžių? Pagal mokslinius tyrimus ir įtampą darbe, manome, kad reikia, bet tai sudėtingas uždavinys, ir galima derėtis dėl abipusių nuolaidų. Bet reikia ministrui įspirti į koją… Streikas yra vienas efektyviausių būdų visose ES šalyse. O kokį kelią pasiūlyti galima”?, - kalbėjo K. Juknis.

V.Silvanavičiaus teigimu, ,,ne šiaip sau mokytojamsd duoda ilgesnes atostogas. Būtų ir vairuotojams“, - atkerta jis.

K. Juknio teigimu, ,,geltoniejiautobusiukai neturi tiek reikšmės, turi reikšmės mokyklos prestižas, kaip mokytojai parengia mokinius“. ,,Tos mokyklos, kurios gerai paruošia, neturi bėdų dėl darbo krūvio“, -teigė jis. Pasak A. Navicko, jei vyreni mokytojai gerai dirba, ir jų nori mokiniai, bet kam sunkiau sekasi, reikėtų sudaryuti galimybę pasitraukti, kad neprarastų vėliau pensijos. Jis neigia, kad siekis anksčiau išleisti dalį mokytojų į pensiją nėra susijęs su darbo krūviu, kuris atitektų jaunesniems pedagogams. Tačiau profsąjungų atstovai kategoriškai neigia, kad siekdami išskirtinių sąlygų jie priešpastato save visuomenei.

REKLAMA

Ar bus rengiami streikai, paaiškės iki rugsėjo 5 dienos – iki to meto tikimasi baigti pedagogų apklausą. Spaudos konferencijoje švietimiečiai taip pat sakė, kad Jie neatmeta, kad ,,darbo grupė sukurta dėl darbo grupės”. ,,Tturi suprasti, politikai ir valstybės vadovai, kad socialinis dialogas yra būdas spręsti visus klausmus”, - teigė K. Juknis. ,,Sudarė darbo ir viskas? Nieko panašaus, mes apklausą padarom, ir nei teismai neprikibs, bet manau, kad ateityje bus teigiamai įvertintos mūsų pastangos.

,,Darbo grupės sudarymas neatšaukia mūsų apklausos. Kas toliau? Kalbos”, - sakė K. Juknis. O pasak A. Navicko, jei per mėnesį pamatys poslinkių, streikuoti neskubės, nes reikalavimai žinomi seniai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų