REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rusijoje, naudojant brutalią jėgą, slepiamas desantininkų likimas

Ukrainoje žuvusiais desantininkais susidomėję rusų žurnalistai sulaukė „tituškų“ smurto

Rusijos televizijos „Dožd“ žurnalistai, atvykę į Pskovo kapines, kuriose galimai yra palaidoti Rytų Ukrainoje žuvę rusų desantininkai, susidūrė su vietiniais „tituškomis“.

Rusijos televizijos „Dožd“ žurnalistai, atvykę į Pskovo kapines, kuriose galimai yra palaidoti Rytų Ukrainoje žuvę rusų desantininkai, susidūrė su vietiniais „tituškomis“.

REKLAMA

Taip Ukrainoje vadinami sportiški vaikinai, V. Janukovyčiaus valdymo paskutiniais metais terorizavę visuomenininkus, žurnalistus, verslininkus ir eilinius šalies gyventojus, išdrįsusius dalyvauti pilietinėse akcijose.

Su tuometinės valdžios struktūromis siejami smogikai, naudodami psichologinį ir fizinį smurtą, baugindavo valdžios sprendimais nepatenkintus žmones.

Keli dar likę laisvos Rusijos žiniasklaidos atstovai susidūrė su tokiu pat reiškiniu savo šalyje. Rusijos valdžiai įnirtingai slepiant informaciją dėl Ukrainos rytuose žuvusių Pskovo oro desantininkų tikrųjų mirties priežasčių, žiniasklaidos priemonės patyrė psichologinį ir fizinį terorą.

„Atvykę pas vieno iš, įtariama, Ukrainoje žuvusio desantininko gimines, iš jų mes nesulaukėme jokio komentaro, dar daugiau – dažniausiai yra neigiamas net ir pats mirties faktas. Žuvusių karių giminės gauna iš valdžios absurdiškus mirties liudijimus, kuriuose kaip mirties priežastis jauniems žmonėms yra nurodomas koks nors infarktas, - savo reportaže teigia „Dožd“ žurnalistas Vladimiras Romenskis.

REKLAMA
REKLAMA

„Kapinėse radome ne vieną ką tik palaidotą jauną žmogų, sunku pasakyti, kuris iš jų galėjo žūti Ukrainoje, tačiau kai kurių gimimo data, vardas ir pavardė sutampa su tais mūšio vietoje rastais karių sąrašais, kuriuos paviešino Ukrainos žurnalistai“, - teigia žurnalistas.

REKLAMA

„Dožd“ paviešino ir vaizdo įrašą iš kapinių, kuriose jie bandė surasti žuvusiųjų Ukrainoje kapus, tačiau tik įvažiavus juos pasitiko agresyvūs „tituškos“, kurie daug nekalbėdami ir slėpdami veidus puolė žurnalistų automobilį.

„Vos išėjus iš, įtariama, Ukrainoje žuvusių karių giminaičių namo mus pasitiko grėsmingi jaunuoliai, kurie perspėjo, kad mums būtų geriau sėsti į traukinį ir grįžti namo, nes vėliau galim ir nebegrįžti“, - bauginančius grasinimus perpasakojo žurnalistas.

„Koleges merginas iš „Novaja Gazeta“ iš kapinių tiesiog išvežė į mišką. Priėjo nežinomi asmenys, susodino į mašiną ir išvežė į mišką, nors jos buvo atvykusios su savo mašina. Vėliau jos turėjo pėsčiomis grįžti atgal, kad galėtų savo automobiliu važiuoti namo“, - pasakojo V. Romenskis.

REKLAMA
REKLAMA

Kai patys „Dožd“ žurnalistai atvyko į naująsias Pskovo kapines, juos pradėjo „medžioti“ du agresyviai nusiteikę jaunuoliai. Iš pradžių jie mašiną apmėtė akmenimis, o privažiavus arčiau – pradūrė dvi padangas ir pabandė įsiveržti į vidų. Žurnalistai, pamatę, kad kyla grėsmė ne tik jų turtui, tačiau ir gyvybei, buvo priversti sprukti taip ir nesulaukus iškviestų policijos pareigūnų.

Pačioje Rusijoje prieš savaitę pasirodžiusi ukrainiečių informacija apie Luhansko srityje po mūšio su prorusiškais smogikais aptiktus Rusijos kariuomenės karių dokumentus, karinę techniką ir įrangą buvo pateikta kaip „priešo propaganda“.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Į dalinį, raminti situacijos, buvo atvykęs pats Rusijos gynybos ministras S. Šoigu. 76-oji oro desantininkų divizija buvo apdovanota vienu iš aukščiausių - Suvorovo ordinu. V. Putino pasirašytame dekrete nurodoma "už heroizmą ir vyriškumą vykdant karines užduotis" - keista formuluotė oficialiai su niekuo nekariaujančiai valstybei. Oficialiai įvardijama, kad apdovanojimą skyrė "už Krymą". 

Ukrainiečiai, pamatę „Dožd“ žurnalistų vaizdo įrašą komentuoja: „Pas mus buvo tokia pati situacija. Kai tik žurnalistai pradėdavo domėtis valdžios bandomais nuslėpti faktais, su jais susidorodavo „tituškos“. Dabar jau ir pas jus prasidėjo teroras.“

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų