REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vilija Andrulevičiūtė, LRT.lt

Vienkartinį agentūros mokestį taikyti nuomininkui, jei butas tinka, yra neteisinga, susimokėti turėtų būsto savininkas, teigia NT agentūros „RE/MAX Lietuva“ atstovė Džiuginta Daujotaitė-Glėbienė. Tačiau kai kurios agentūros tarpininkavimo mokestį iš nuomininkų vis dėlto ima. UAB „Centro Kubas–Nekilnojamasis turtas“ direktoriaus Zigfrido Račkovskio teigimu, dažniausiai taip elgiasi individualia veikla užsiimantys tarpininkai, stengdamiesi „kažkaip uždirbti kapeiką“.

REKLAMA
REKLAMA

Į LRT.lt redakciją kreipėsi nuomojamo buto ieškantis vilnietis Vytautas. Vaikinas teigia pastebėjęs, kad daugybė butų yra nuomojami per tarpininkus, o šie, jei butas tinka, taiko vienkartinį 300–500 litų agentūros mokestį. LRT.lt skaitytojas nesupranta, kodėl tarpininkų paslaugomis naudojasi būsto šeimininkai, o tarpininkavimo mokestį turi mokėti nuomininkas.

REKLAMA

„Penkerius metus nuomojausi butą Vilniuje, tačiau jį pardavė, o man reikia ieškoti naujo būsto. Žiūrėdamas skelbimų portalus, pastebėjau, kad kone kiekvienas butas išnuomojamas per tarpininkus. Man tai nepatinka, nes dažniausiai vis tiek norisi pasikalbėti su buto šeimininkais, sužinoti, kokie buvo buto mokesčiai, sulaukti atsakymų į kitus aktualius klausimus, į kuriuos tarpininkai kartais ne visada pajėgūs atsakyti. Tačiau labiausiai piktina tarpininkavimo mokestis – 300 ar 500 litų, jei nusprendi išsinuomoti butą. Norėčiau sužinoti, kodėl šį mokestį turi mokėti būtent klientas, kuris ieško buto, o ne buto šeimininkas, kuris siekia išnuomoti būstą ir perka paslaugą, t. y. užsisako tarpininkus, kurie padeda išnuomoti būstą“, – laiške klausia LRT.lt skaitytojas.

REKLAMA
REKLAMA

Naudojasi beviltiška nuomininkų padėtimi

„RE/MAX Lietuva“ mokymų ir frančizės vystymo vadovės D. Daujotaitės-Glėbienės teigimu, paslaugų mokestis turėtų būti taikomas būsto savininkams, o ne asmeniui, pagal skelbimą susiradusiam būstą ir panorusiam jį išsinuomoti.

„Mes tikrai neimame jokio mokesčio iš nuomininkų, jei butas jiems tinka. Mes manome, kad tai yra absoliučiai neteisinga: nėra nei jokio juridinio fakto, pagal kurį būtų galima imti tokį mokestį, nei logikos. Tačiau yra agentūrų, kurios tarpininkavimo mokestį ima iš nuomininkų. Tiesiog yra pasinaudojama beviltiška nuomininkų padėtimi, kuriems reikia žūtbūt išsinuomoti būstą“, – pabrėžia D. Daujotaitė-Glėbienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Savo ruožtu UAB „Centro Kubas–Nekilnojamasis turtas“ direktorius Z. Račkovskis pažymi, kad jo vadovaujama įmonė tarpininkavimo mokestį taip pat taiko būsto šeimininkams. Tačiau jis neneigia, kad kai kurie įmonėje pagal frančizę dirbantys tarpininkai uždarbiauja ir iš nuomininkų.

„Iš nuomininkų agentūros mokestį imame išskirtiniais atvejais, jį turėtų mokėti būsto savininkai. Mūsų įmonė nekilnojamuoju turtu (NT) užsiima jau 20 metų, dirbame su solidžiais klientais, dideliais objektais, o tie vaikinai, kurie dirba pagal frančizę, stengiasi kažkaip užsidirbti kapeiką. Kadangi savo sąnaudas jie turi padengti patys, bando tokiu būdu“, – pripažino Z. Račkovkis, paklaustas apie vieną „Centro kubo“ vardu savo tarpininkavimo paslaugas teikiantį ir iš nuomininkų agentūros mokestį imantį tarpininką.

REKLAMA

Nuomininkams iš tarpininkų – mažai naudos

Nors kai kurie tarpininkai vienkartinį tarpininkavimo mokestį taiko nuomininkams, šie iš jų paslaugų jokios naudos negauna. LRT.lt pašnekovai negalėjo įvardyti, kuo nuomos tarpininkų paslaugos yra naudingos nuomininkui, visą jų naudą esą gauna būsto šeimininkas.

„Esame vykdę apklausą apie naudojimąsi tarpininkų paslaugomis. Nuomotojai teigia, kad jiems tai patogu, nes nereikia derinti laiko su potencialiu nuomininku, kada jis galėtų apžiūrėti būstą, nereikia vykti aprodyti objekto. Nekilnojamojo turto specialistai kai kuriais atvejais padeda atsirinkti žmones, kurie labiau tiktų nuomotis būstą“, – apie naudą šeimininkams pasakoja „Aruodas.lt“ vadovė Viktorija Steponavičiūtė.

REKLAMA

Anot D. Daujotaitės-Glėbienės, tarpininkai gali padėti surasti nuomininką. Taip pat jie gali teikti nuomos administravimo paslaugą. Tuomet tarpininkas yra atsakingas, kad būtų laiku atsiskaitoma su nuomotoju, mokami komunaliniai mokesčiai.

Pasak „RE/MAX Lietuva“ atstovės, vienkartinis agentūros mokestis nuomininkui gali būti taikomas nebent išimtiniu atveju, kai pats žmogus kreipiasi į agentūrą, prašydamas surasti būstą nuomai pagal jo keliamus reikalavimus.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų