REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Valstybės gynimo taryba pirmadienį pasiūlė Vyriausybei kitų metų valstybės biudžete didinti Krašto apsaugos ministerijai skiriamus asignavimus, pranešė prezidentės Dalios Grybauskaitės atstovai.

REKLAMA
REKLAMA

Prezidentės patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Valdemaras Sarapinas sakė, kad gynybos biudžetas bus didinamas, siekiant įgyvendinti politinių partijų susitarimą 2020 metais krašto apsaugos finansavimą pakelti iki 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

REKLAMA

„Bus siekiama, kad (didėjimas) atitiktų politinių partijų susitarimo nuostatas, jog iki 2020 metų būtų pasiekti 2 procentai. Koks tiksliai bus procentas kitais metais, kol kas sunku pasakyti“, - BNS pirmadienį sakė V.Sarapinas.

Patarėjo teigimu, Valstybės gynimo tarybos sprendimas suderintas raštu.

„Šiandien galutinai sprendimas suderintas rašytinės procedūros būdu. Iki sprendimo buvo atlikta daug paruošiamųjų darbų, prezidentė detaliai šiuos klausimus apsvarstė su visais be išimties Valstybės gynimo tarybos nariais. Šiandien tik galutinai užfiksuotas faktas“, - sakė prezidentės patarėjas.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak V.Sarapino, didėjantis krašto apsaugos biudžetas „sudarys sąlygas padidinti karių skaičių, įsigyti modernią ginkluotę, karinę techninę, įrangą, išplėsti ir patobulinti poligonus bei kitą karinę infrastruktūrą, sudarant sąlygas treniruotis ne tik mūsų kariams, bet ir priimti sąjungininkus iš kitų NATO valstybių“.

Pagal Konstituciją, Valstybės gynimo taryba svarsto ir koordinuoja svarbiausius valstybės gynybos klausimus. Į ją įeina prezidentas, premjeras, Seimo pirmininkas, krašto apsaugos ministras ir kariuomenės vadas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Krašto apsaugos ministerija liepos mėnesį paskelbė, kad kitų metų gynybos biudžetas turėtų didėti iki 1,381 mlrd. litų, ir tai viršytų 1,03 proc. bendrojo vidaus produkto.

Šiemet gynybos biudžete buvo numatyta 980 mln. litų. Reaguojant į Ukrainos krizę metų viduryje prie jo pridėta dar 130 mln. litų.

NATO šalys yra įsipareigojusios siekti 2 proc. BVP atitinkančio gynybos biudžeto. Lietuva ne kartą buvo sulaukusi sąjungininkų priekaištų, kad krašto apsaugos finansavimas daugiau nei du kartus atsilieka nuo šio tikslo.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų