REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Škotijoje, likus trims savaitėms iki referendumo dėl nepriklausomybės, pirmadienio vakarą lemiamuose televizijos debatuose susitinka už ir prieš atsiskyrimą nuo Britanijos pasisakančių stovyklų vadovai. Pirmieji debatai rugpjūčio pradžioje neatnešė laukto persilaužimo nepriklausomybės šalininkų lyderiui ir Škotijos vyriausybės vadovui Alexui Salmondui, tad jis mėgina rinkėjus patraukti ir mesdamas ledinio vandens kibiro iššūkį Britanijos premjerui.

REKLAMA
REKLAMA

Už tai, kad Škotija liktų Jungtinėje Karalystėje, pasisako visos pagrindinės Londono partijos, ir kol kas apklausos rodo, kad Škotijos rinkėjai linkę jiems pritarti.

REKLAMA

„Ne“ nepriklausomybei dabar linkę tarti 16 proc. daugiau rinkėjų negu „taip“, tačiau atsiskyrimo priešininkų persvara mažėja, o svarbiausia, kad apie vienas milijonas rinkėjų neapsisprendę, nors jau dvejus metus vykstanti kampanija beveik pasiekė kulminaciją – regis, bet kuris pokalbis prie vakarienės stalo ar kirpykloje pasisuka apie rugsėjo 18-osios referendumą.

Nors nepriklausomybės šalininkų lyderis A. Salmondas garsėja aštriu liežuviu, per pirmuosius iš dvejų debatų jam netikėtai nepavyko įveikti buvusio iždo sekretoriaus Alistairio Darlingo, laikomo gerokai nuobodesniu kalbėtoju.

REKLAMA
REKLAMA

Debatų išvakarėse A. Salmondas metė kitokį iššūkį Britanijos premjerui, kuris kategoriškai atmeta nepriklausomybės šalininkų norą net ir atsiskyrus pasilikti svarą Škotijos valiuta. „Nominuoju Davidą Cameroną, nes neseniai mačiau jį su naro kostiumu. Taigi jis turi įrangos. Tai štai… Škotija, pirmyn!“ – pareiškė A. Salmondas.

Jo varžovas A. Darlingas lediniu vandeniu apsiliejo dar penktadienį.

Ledinio kibiro kampanija su Škotijos nepriklausomybe nesusijusi – šia akcija visame pasaulyje siekiama atkreipti dėmesį į retą nervų sistemos ligą.

Pirmadienio vakaro debatus transliuos ne tik Britanijos, bet ir Amerikos televizijos. Ar nutraukti 307 metų senumo sąjungą su Anglija, ir kas tuomet bus su Škotijos ekonomika, vizomis, kariuomene, svarstoma taip įtemptai, kad tikimasi nematyto rinkėjų aktyvumo – balsuoti turėtų apie 80 proc. rinkėjų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų