REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Sanatorija „Pušyno kelias“ toliau kovoja dėl savo statuso

Techninė problema virto politinio turgaus objektu

Vilniaus Verkių regioninio parko teritorijoje įsikūrusios sanatorijos „Pušyno kelias“ kolektyvas renka parašus po laiškais įvairioms institucijoms ir jų vadovams, prašydamas išspręsti paprastą techninį klausimą. Iš Uždarosios akcinės bendrovės įmonė nori tapti Viešąja įstaiga (Všį), kurios steigėjas būtų Sveikatos apsaugos ministerija. Tai leistų prašyti europinių fondų paramos. Deja, klausimas jau virsta politinio turgaus objektu.

REKLAMA
REKLAMA

„Esame nuoširdžiai Jums dėkingi už pastangas, sprendžiant sanatorijai „Pušyno kelias” svarbius klausimus: statuso pakeitimo iš UAB į VšĮ ir, kaip gydymo įstaigos, perėmimo Sveikatos apsaugos ministerijos žinion. Puikiai prisimename ir tuos laikus, kuomet Jūs vadovaudama Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai skyrėte didžiulį dėmesį vaikų sveikatos problemoms spręsti ir labai padėjote vaikų sanatorijoms.

REKLAMA

Prašome Jūsų ir toliau nelikti abejinga kolektyvo pageidavimams ir siekiams išlikti medicininės reabilitacijos paslaugas teikiančia gydymo įstaiga su vienu steigėju - Sveikatos apsaugos ministerija ir VšĮ statusu,“ – rašoma naujame kolektyvo laiške ministrei Rimantei Šalaševičiūtei. Labai panašus tekstas siunčiamas ir ministrui pirmininkui Algirdui Butkevičiui.

Jau anksčiau, kaip rašė portalas balsas.lt, laiškai su šimtais parašų yra pasiekė Socialinių reikalų ir darbo ministeriją, Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę ir kitas institucijas. Deja, klausimas, kurį techniškai galima sutvarkyti per pusdienį, stringa keičiantis ministrams ir skirtingoms žinyboms tampant antklodę į save.

REKLAMA
REKLAMA

Mat Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kuriai vadovauja Darbo partijos deleguota Algimanta Pabedinskienė, žūtbūt nori būti VŠĮ dalininke. Pradžioje norėta dalintis viską santykiu 50/50. Dabar balsas.lt žiniomis, linkstama link politinio kompromiso, kad Sveikatos apsaugos ministerijai tektų 60 proc. „Pušyno kelio“. Neoficialiai teigiama, kad dėl to su Darbo partija yra sutaręs premjeras Algirdfas Butkevičius. Tai, „Pušyno kelio“ darbuotojų įsitikinimu, reikštų, kad nebus tikro šeimininko. „Dvi auklės – vaikas be galvos,“ – sako kolektyvo nuotaikas žinanti, Vaikų skyriaus administratorė Dalia Česnulevičienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Sveikatos apsaugos ministerijos kancleris Vytautas Bakasėnas ramina, kad sprendimas dar nėra priimtas. „Reikia į viską įsigilinti, apskaičiuoti. Kolektyvo pageidavimus mes žinome. Viskas gali paaiškėti maždaug mėnesio bėgyje“, - sakė jis portalui balsas.lt, pridurdamas, kad gydymo paslaugas sanatorija ir toliau teiks, nes „turi sutartį su ligonių kasomis“.

Viskas gerai, bet dėl tokio delsimo vien pernai sanatorija neteko 60 000 litų.

Nori prikergti socialines paslaugas

Dar liepos pabaigoje kolektyvas iš A. Pabedinskienės gavo vertiumo į žmonių kalbą reikalaujančio atsakymo. Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, šiuo metu ministerija įgyvendina PERĖJIMO NUO INSTITUCINĖS GLOBOS PRIE ŠEIMOJE IR BENDRUOMENĖJE TEIKIAMŲ PASLAUGŲ NEĮGALIESIEMS IR LIKUSIEMS BE TĖVŲ GLOBOS VAIKAMS 2014- 2020 METŲ VEIKSMŲ PLANĄ. Jį įgyvendinant numatoma didinti bendruomeninių paslaugų prieinamumą ir mažinti institucinių paslaugų poreikį, o tam būtina pradėti teikti integralias socialines bei medicininės reabilitacijos paslaugas. Kitaip sakant, vienintelė Vilniaus sanatorija, kuri vaikų reabilitacija užsiima vienintelė Vilniaus apskrityje, dar turės kurti kažkius naujuosius „socialiai integralinius Vasiukus“.

REKLAMA

Pridėjus nebūdingas įstaigai, kuri yra paėmusi banko kreditą, funkcijas, t.y. sukergus beždžionę su zebru, nesunku numatyti įstaigos finansinį žlugimą. Turint omenyje sklypą, įsikūrusį pušyne prie Neries, kyla įtarimų – ar ne to ir siekiama?

„Pušyno kelio“ kolektyvos ir vadovų, kurie neprašo nei vieno biudžetinio lito, pateikiami finansiniai argumentai yra sunkiai atremiami:

„Nors suaugusiųjų ligonių srautas yra pakankamas (ligoniai registruojami į eilę gydymui), nedidindami lovų skaičiaus negalime padidinti pajamų . Reabilitacijos laikas aiškiai reglamentuotas SAM įsakymais (18;20;24 dienos). Lovos funkcionavimo ir apyvartos rodiklių nėra galimybės įtakoti didinant lovos apyvartą. Paprasčiau sakant, trumpiau gydant toje pačioje lovoje išgydyti daugiau ligonių ir taip padidinti įstaigos pajamas. <…> Pakeitus įstaigos statusą iš UAB į Viešąją įstaigą, atsirastų galimybės pasinaudoti steigėjo pagalba, Valstybės investicinėmis programomis ar ES struktūriniais fondais ir renovuoti likusius įstaigos neremontuotus korpusus reabilitacinio gydymo veiklai. Abiejų korpusų 887 m2 remontas galėtų kainuoti 2.217.500,- Lt. (2500Lt./m2) Per metus papildomos 30 lovų (esant lovos funkcionavimui 320) duotų apie 1.219.968,- Lt pajamų. Suremontuotuose korpusuose galima būtų patalpinti iki 40 lovų ir metinės pajamos galėtų siekti 1.625.600,- Lt. Atsižvelgiant į tai, kad išlaidos darbo užmokesčio fondui padidėtų tik apie 9% (8 papildomi etatai), o išlaidos gydymui didėtų labai neženkliai (gydymo bazė liktų ta pati) įstaiga taptų rentabili. Pilnai atsiskaitytume su kreditoriais, atsirastų lėšų materialinei – techninei bazei stiprinti, didinti mokos fondą.

REKLAMA

Jeigu užkonservuoti du korpusai būtų perprofiliuoti socialinių paslaugų (kurių įkainis mažesnis už gydomųjų paslaugų) ar kitų nemedicininių paslaugų teikimui, įstaiga vargu ar galėtų tapti rentabilia, nes netektų galimybės padidinti gydomų ligonių skaičiaus ir gauti pajamų iš TLK (teritorinių ligonių kasų – balsas.lt) ir iškiltų bankroto galimybė.

Tolimesniam įstaigos sėkmingam funkcionavimui būtina užsitikrinti pastovius ligonių srautus. Tai galima būtų padaryti steigėju tapus Lietuvos Respublikos Sveikatos apsaugos ministerijai ir sanatorijos veiklą susiejant su didele gydymo įstaiga (pvz. Santariškių ligoninės). Tokia galimybė preliminariai aptarta su Santariškių ligoninės vadovybe. Tapus Viešąja įstaiga su dviem steigėjais (LR Sveikatos apsaugos ministerija ir LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija) ir užkonservuotus korpusus panaudojus ne gydomajai veiklai, tokia galimybė taptų sunkiai įmanoma, kas neigiamai atsilieptų tolimesnei įstaigos veiklai.“  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

*******

„Pušyno kelio“ sanatorijos vaikų skyrius turi 100 lovų. Mamoms su vaikais – apie 20 lovų. Suaugusiųjų mes turime 67 lovas, o likusius ligonius mes dar turime ambulatorinius, kurie ateina pas mus, padaro procedūras ir išeina. Pacientų skaičius labai keičiasi, priklausomai nuo sezono, nuo ligų. Visada ligonių skaičius padaugėja rudenį, pavasarį po įvairių epidemijų, su plaučiais mes daug dirbame pulmonologijos skyriuje. Dar aptarnaujame per mėnesį apie 50 ambulatorinių pacientų.  

Šiuo metu 100 proc. UAB "Pušyno kelias" akcijų valdo"Sodra", kuri statuso ir pavaldumo keitimui neprieštarauja.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų