REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

NATO kelia nerimą Rusijos pajėgų telkimas netoli Ukrainos

JAV ragina atšaukti sunkvežimių koloną iš Ukrainos (papildyta 20.45)

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas) penktadienį sakė, kad Aljansas stebėjo nerimą keliantį Rusijos sausumos ir oro pajėgų telkimą netoli Ukrainos.

NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (Andersas Fouhas Rasmusenas) penktadienį sakė, kad Aljansas stebėjo nerimą keliantį Rusijos sausumos ir oro pajėgų telkimą netoli Ukrainos.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Taip pat matėme didelio kiekio modernių ginklų, tarp jų – tankų, šarvuočių ir artilerijos, pervežimą separatistų grupėms Rytų Ukrainoje“, – sakoma A.F.Rasmusseno pareiškime.

REKLAMA

Jis smerkė Rusiją ir už tai, kad ji pasiuntė „vadinamąją humanitarinės (pagalbos sunkvežimių) koloną“ į Ukrainą be Kijevo sutikimo ir be jokio Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto (TRKK) dalyvavimo.

„Tai gali tik padidinti krizę regione, kurią Rusija pati sukūrė ir toliau kurstė“, – sakoma A.F.Rasmusseno pareiškime, kuriame nurodoma, kad tai yra akivaizdus Rusijos tarptautinių įsipareigojimų pažeidimas.

Pati Rusija neigia pažeidusi tarptautinę teisę.

Pasak NATO generalinio sekretoriaus, nepaisydama tarptautinės bendruomenės pastangų rasti politinį krizės sprendimą, Rusija toliau eskaluoja krizę Rytų Ukrainoje ir tai gali nulemti tolesnę Maskvos izoliaciją.

REKLAMA
REKLAMA

„Aš ryžtingai raginu Rusiją nebetęsti provokuojančių veiksmų, liautis destabilizavus Ukrainą ir žengti tikrus žingsnius šiai pavojingai padėčiai išspręsti, visiškai gerbiant Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą bei tarptautinę teisę“, – sakė A.F.Rasmussenas.

JAV ragina Rusiją „tuojau pat“ atšaukti sunkvežimių koloną iš Ukrainos

Jungtinės Valstijos, labai susirūpinusios dėl Rusijos sunkvežimių vilkstinės įvažiavimo į Ukrainą, pažeidžiant jos teritorinį vientisumą, paragino Maskvą nedelsiant išgabenti savo techniką ir personalą, pareiškė penktadienį Pentagonas ir perspėjo dėl naujų tarptautinių sankcijų, jeigu Maskva negerbs Kijevo suvereniteto.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Tai yra Ukrainos suverenumo ir teritorinio vientisumo pažeidimas iš Rusijos pusės, – pareiškė Pentagono atstovas spaudai kontradmirolas Johnas Kirby (Džonas Kirbis). – Rusija privalo tuojau pat išvesti savo transporto priemones ir savo personalą iš Ukrainos teritorijos. To nepadarymas baigsis jai papildomais kaštais ir izoliacija“.

J.Kirby abejoja, ar tas konvojus tikrai yra humanitarinė misija.

„Rusija neturėtų siųsti į Ukrainą transporto priemonių, personalo, ar bet kokios rūšies krovinių nei humanitarinio konvojaus pavidalu, nei jokiu kitu pretekstu be Kijevo pareikšto leidimo“, – pabrėžė kontradmirolas ir pridūrė, kad nežinia, koks ten krovinys įvežtas.

REKLAMA

„Mes neturime aiškaus vaizdo, kas yra tuose sunkvežimiuose“, – sakė J.Kirby.

Pasak vietinės valdžios, į Luhanską, prorusiškų maištininkų bastioną penktadienį atvažiavo apie 20 rusiškų sunkvežimių, nors tam ir nepritarė Kijevas.

Tokiai padėčiai susidarius, JT Saugumo Taryba vėliau penktadienį, Lietuvos reikalavimu, skubiai rengia pasitarimą dėl šio konvojaus, nes visa tai laikoma „įsiveržimu“ į Ukrainos teritoriją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų