REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 LRT Radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Žiniasklaidoje blogai nušviečiama Lietuva nėra pagrindinis Kremliaus propagandos šaltinis – Rusijai labai pravarti korupcija Lietuvoje, sako politologas Vytis Jurkonis. „Tiek valstybės institucijos, tiek ekspertai, tiek pati visuomenė turi stengtis įveikti korupciją, nes tai pagrindinė Lietuvos valstybės pažeidžiamumo priežastis [...]. Rusija, Kremlius gali veikti per korumpuotus pareigūnus, verslininkus“, – pabrėžia jis.

Politologo nuomone, netransliuoti Rusijos kanalų – ne vienintelis būdas kovoti su propaganda. Daug svarbiau, pastebi V. Jurkonis, neignoruoti rusakalbių bendruomenės.

– Pone Jurkoni, kokias Rusijos propagandos sritis pastebite ?

– Reikia atskirti porą dalykų. Viena, kai visa Kremliaus propagandos mašinerija orientuojama į rusakalbių bendruomenę, daugiausia – į Rusijos piliečius, bandant iškraipyti istoriją, istorinius faktus ir pan. Žinoma, tai mus žeidžia.

REKLAMA
REKLAMA

Bet kita, kai bandoma klaidinti mūsų visuomenę, interpretuojant tuos pačius įvykius Ukrainoje, regione, bandant diskredituoti mūsų valstybės institutus, pakeisti pasitikėjimą valstybe. [...] Balsuojant dėl atominės elektrinės, buvo vykdoma ir aktyvi politika.

REKLAMA

Taigi Lietuva iš tikrųjų yra pažeidžiama. Išjungti Rusijos kanalus – nėra vienintelis būdas kovoti su Rusijos propaganda, nes svarbiausia, kad alternatyvų, ypač rusakalbei bendruomenei, yra labai nedaug.

– Ar didžiuliame informacijos sraute mes sugebame atsirinkti tai, kas tikra?

– Taip pat yra du aspektai. Pirmas – lietuvių bendruomenė, Lietuvos piliečiai, kalbantys bent keletu kalbų. Žinoma, jie gali pasirinkti skirtingus šaltinius ir pan. Rusakalbių bendruomenė, kuri nėra tokia maža (nors ir ne tokia kaip Latvijoje ar Estijoje), labai daug alternatyvų neturi. Be abejo, galima kalbėti apie internetą, bet manau, kad iš dalies rusakalbių bendruomenė Lietuvoje pamiršta, bent jau informacijos prasme.

REKLAMA
REKLAMA

Kitas dalykas – mūsų žiniasklaida. Žinoma, parama V. Putinui auga dėl įvairiausių priežasčių: dėl sukeltos isterijos, karo Ukrainoje, bandymų nukreipti dėmesį nuo ekonominių problemų. Bet kai kurių mūsų sociologų tvirtinimai, kad parama V. Putinui tikrai yra 87 proc., man atrodo mažų mažiausiai keisti. O jei Rusijos žiniasklaida sugeba paveikti mūsų sociologus, dėstytojus, žinoma, eiliniai piliečiai tokiai informacijai kur kas imlesni.

– Ko lietuviai gali imtis prieš Rusijos propagandos mašineriją?

– Visų pirma reikia atlikti namų darbus. Tiek valstybės institucijos, tiek ekspertai, tiek pati visuomenė turi stengtis įveikti korupciją, nes tai pagrindinė Lietuvos valstybės pažeidžiamumo priežastis (ne tik žiniasklaidoje blogai nušviečiama Lietuva). Rusija, Kremlius gali veikti per korumpuotus pareigūnus, verslininkus ir t. t.

Kita vertus, kaip jau minėjau, reikia dirbti su rusakalbių bendruomene, kad ji nebūtų pamiršta ar ignoruojama, nes kuo labiau ji yra ignoruojama, tuo labiau tampa paveiki išorės jėgoms. O pats svarbiausias dalykas, žinoma, viską matyti ne tik Lietuvos politikos, bet viso regiono ir globaliame kontekste. Tai, kas vyksta Rusijoje, mums privalu žinoti – tik taip mes suprasime, kodėl tai vyksta, kas iš tikrųjų dedasi Ukrainoje ir kokios grėsmės mūsų laukia.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų