REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

Žydrūnė JANKAUSKIENĖ

REKLAMA

Pastaruoju metu vėl netyla diskusijos apie Seimo narių lėšas, skirtas parlamentinei veiklai. Tauragės rajono vienmandatėje rinkimų apygardoje išrinktas parlamentaras Darius Petrošius ir šioje rinkimų apygardoje kandidatavęs Stasys Šedbaras – tarp tų, kurie šias lėšas išnaudoja visiškai.

BNS naujienų agentūra praneša, kad 2014 metų pirmąjį pusmetį Seimas parlamentinėms išlaidoms skirtų lėšų netaupė. Dauguma Seimo narių šiuos pinigus skyrė transporto išlaidoms. Tauragėje į Seimą išrinktas socialdemokratas Darius Petrošius – vienas jų.

Tauragiškis per pirmąjį pusmetį išnaudojo 13 389,02 lito. Šias išlaidas politikas sugrupavo į tris dalis: transporto priemonės draudimui skyrė 2 442 Lt, transporto priemonės eksploatavimui, techninei priežiūrai ir remontui 6 460 Lt ir transporto priemonės nuomai – 4 487,02 Lt.

– Kažkodėl akcentuojamos išlaidos tų parlamentarų, kurių rinkiminės apygardos toliausiai. Tačiau jeigu pažiūrėtume atidžiau, tiek pat arba panašiai išlaidų nurodė patyrę ir kiti Seimo nariai, gyvenantys ir dirbantys netoli Vilniaus ar net pačioje sostinėje, – sakė D.Petrošius.

REKLAMA
REKLAMA

Jis teigia, jog per metus vidutiniškai nuvažiuoja apie 45 tūkst. kilometrų, tad ir išlaidas skyrė būtent transportui, kelionių išlaidoms padengti.

– Neįtraukiau į išlaidų sąrašą kitų smulkmenų, kurias perku vykdamas į susitikimus su rinkėjais (gėlės, dovanos iš asmeninių lėšų), neskaičiavau ir pragyvenimui (buto nuomai Vilniuje, komunalinėms išlaidoms) skirtų lėšų. Kiti mano kolegos skaičiavo smulkiau, nors išleido panašiai tiek pat. Tačiau į žiniasklaidos akiratį kažkodėl pakliuvau tik aš. Niekas neakcentuoja to, kad kiti Seimo nariai, tarkime, irgi Tauragėje pagal partijos sąrašą išrinktas konservatorius Stasys Šedbaras, išleidžia tiek pat, kiek aš. Tik jo ir kitų kolegų išlaidų sąrašas detalesnis ir ilgesnis, – teisinosi socialdemokratas D.Petrošius.

REKLAMA

Seimo Etikos ir procedūrų komisijos paskelbtoje ataskaitoje rašoma, kad S.Šedbaras per pirmąjį šių metų pusmetį parlamentinei veiklai išleido 13 946 Lt (4 039,04 Euro). Šio parlamentaro išlaidų sąrašas išties ilgesnis: banko sąskaitos aptarnavimams ir pavedimų mokesčiams išleista 36,80 Lt, gėlėms ir suvenyrams – 106 Lt, kanceliarinėms prekėms – 81,76 Lt, knygoms – 135,97 Lt, kompiuterių ir kitos kompiuterinės technikos eksploatavimui, priežiūrai bei remontui – 400,16 Lt, kompiuterių ir kitos kompiuterinės technikos nuomai – 329,94 Lt, pašto prekėms ir paslaugoms – 29,14 Lt, periodinių leidinių ir laikraščių prenumeratai – 513,96 Lt, telekomunikacijų ir interneto paslaugoms – 1 510,32 Lt, transporto priemonės draudimui – 1 109 Lt, transporto priemonės eksploatavimui, techninei priežiūrai ir remontui – 5 773,33 Lt, transporto priemonės nuomai – 3 619,62 Lt ir viešosios informacijos rengėjų teikiamoms paslaugoms – 300 Lt.

REKLAMA
REKLAMA

– Tie keli tūkstančiai litų yra katino ašaros, kai kalbame apie parlamentarus, kurių rinkiminės apygardos yra už 200-300 kilometrų nuo Vilniaus. Aš pats, kai buvau išrinktas vienmandatėje Tauragės rinkimų apygardoje, ne tik išleisdavau valstybės skiriamas lėšas, bet ir savo dar mažiausiai tūkstantį pridėdavau. Juk tos lėšos skiriamos ne vien kurui, bet ir biuro išlaikymui. Žinoma, biuro išlaikymas, tarkime, Tauragėje, atsieina pigiau nei Vilniuje. Todėl kolegos parlamentarai dažnai replikuoja, esą taikant tam tikrą koeficientą diferencijuojant lėšas parlamentinei veiklai būtų pažeidžiamos jų teisės. Manau, kad viskas atvirkščiai. Taip, žinoma, teisės pažeidžiamos, bet ne tų politikų, kurie gali kada panorėję susitikti su savo rinkėjais, o būtent tų, kurie į susitikimus gali nuvykti vos kelis kartus per mėnesį.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tai kodėl neįvedamas diferencijavimas? S.Šedbaras teigia, kad tvarkos pakeitimui jau kelis kartus buvo pasirengta. Du kartus parlamentarai balsavo, dukart siūlymas buvo atmestas.

– Todėl pasiūlymas lėšas skirstyti, o ne skirti visiems po lygiai, tebeguli stalčiuose. Tikiu, kad jį dar svarstysime. Pagrindinė priežastis, dėl ko nerandame bendro sutarimo, manau, yra ta, kad didelė dalis kolegų nesilaiko drausmės. Pavyzdžiui, popietiniuose posėdžiuose lieka vos 30-40 parlamentarų. Apskritai kalbant, žiniasklaidos perdėtas dėmesys lėšų panaudojimui, mano galva, yra ne tik išpūstas burbulas, bet visiškas absurdas, – įsitikinęs S.Šedbaras.

Panašiai kaip šie du parlamentarai išleido ir tauragiškiams žinomas „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis, dirbantis gretimoje Šilutės-Šilalės rinkiminėje apygardoje. Per pirmąjį pusmetį parlamentinei veiklai jis skyrė 13 748,91 Lt. Tarp politiko minimų išlaidų – banko sąskaitos aptarnavimas, pavedimų mokesčiai – 73,40 Lt, gėlės, suvenyrai 35 Lt, pašto prekės ir paslaugos – 130,51 Lt, Seimo nario vizitinių kortelių, kitos informacijos pagaminimas – 822,80 Lt, viešosios informacijos rengėjų teikiamos paslaugos – 4 295,98 Lt, transporto priemonės eksploatavimas, techninė priežiūra, remontas – 7 956,28 Lt, periodinių leidinių ir laikraščių prenumerata – 396 Lt, kanceliarinės prekės – 38,94 Lt.

REKLAMA

Skaudviliškių išrinktas parlamentaras Bronius Pauža irgi neatsilieka. Per sausio–birželio mėnesius parlamentinei veiklai politikas teigia skyręs 13 934,84 Lt. Šias išlaidas sudarė: banko sąskaitos aptarnavimas, pavedimų mokesčiai – 35 Lt, gėlės, suvenyrai – 319 Lt, kanceliarinės prekės – 66,24 Lt, knygos – 28,69 Lt, kompiuterių ir kitos kompiuterinės technikos eksploatavimas, priežiūra, remontas – 140 Lt, pašto prekės ir paslaugos – 89 Lt, Seimo kanceliarijos Transporto skyriaus paslaugos – 86,83 Lt, telekomunikacijų ir interneto paslaugos – 256,34 Lt, transporto priemonės eksploatavimas, techninė priežiūra, remontas – 3 468,47 Lt, transporto priemonės nuoma – 8 162,51 Lt ir viešosios informacijos rengėjų teikiamos paslaugos – 1 282,76 Lt.

Su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms Seimo nariai pirmąjį šių metų pusmetį išleido beveik 1,8 mln. litų. Antrąjį ketvirtį politikai panaudojo 914 tūkst. 132 litų, arba 41 tūkst. litų daugiau nei pirmąjį ketvirtį. Vienam Seimo nariui per mėnesį parlamentinei veiklai iš valstybės biudžeto skiriama vieno vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio dydžio suma – 2315 Lt. Per tris mėnesius parlamentinei veiklai kiekvienas seimūnas daugiausiai galėjo išleisti 6950 litus. Dauguma parlamentarų – 110 – per pusmetį išleido daugiau nei po 13 tūkst. litų. Daugelis Seimo narių šiuos pinigus skyrė automobilių nuomai, priežiūrai, draudimui ir degalams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų