REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Baltieji rūmai nagrinės viešą peticiją, raginančią JAV policijos pareigūnus nešioti kameras, po to, kai beginklio paauglio nužudymas sukėlė protestų bangą Fergusone, Misūryje.

REKLAMA
REKLAMA

Pagal naują prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos įvestą tvarką, Baltieji rūmai privalo išnagrinėti peticiją ir pateikti oficialų atsakymą, jeigu surinkta daugiau nei 100 tūkst. parašų.

REKLAMA

Pirmadienio rytą po prašymu priimti nužudyto 18-mečio Mike'o Brawno (Maiko Brauno) vardu pavadintą įstatymą, pagal kurį visi valstybės, apygardos ir vietos policijos pareigūnai nešiotų kameras, buvo surinkta daugiau nei 112 tūkst. parašų.

Kreipimesi rašoma, kad ši peticija yra „ne tik bandymas išvengti netinkamo policijos elgesio (žiaurumo, galių viršijimo), bet ir užtikrinti, kad visi policininkai laikytųsi procedūrų“.

Nuo rugpjūčio 9 dienos, kai buvo nušautas beginklis18-metis juodaodis M.Brownas, Fergusone nerimsta protestai.

REKLAMA
REKLAMA

Miestelyje, kurio gyventojų dauguma yra juodaodžiai, dirba dauguma baltaodžių pareigūnų. Paauglio nužudymas ir gyventojų reakcija į šį įvykį atkreipė dėmesį į rasinius santykius Amerikoje, ypač saugumo pareigūnų ir jaunų juodaodžių konfliktus.

Sent Luiso priemiestyje Fergiusone Misūrio gubernatorius Jay Nixonas (Džėjus Niksonas) paskelbė nepaprastąją padėtį ir įvedė komendanto valandą nuo sekmadienio vidurnakčio iki 5 val. vietos (8–13 val. Lietuvos) laiku.

Įsigaliojus komendanto valandai didžiojoje Fergusono dalyje buvo gana ramu, tačiau apie 200 protestuotojų susirinko toje vietoje, kur buvo nušautas M.Brownas, ir atsisakė išsiskirstyti. Vietos gyventojai buvo pasipiktinę akivaizdžiu policijos atskaitomybės trūkumu Fergusone.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Gerai ginkluoti riaušių policininkai, palaikomi šarvuotų mašinų, leisdami ašarines dujas ir lėtai artėdami prie demonstrantų mėgino juos išvaikyti, tačiau smurto išpuolių nebuvo.

Peticija siekiama kovoti su policijos profesiniu aplaidumu ir padidinti reikalų su teisėsauga turinčių piliečių atsakingumą.

Sparčiai tobulėjant vaizdo ir stebėjimo technologijoms JAV policijos pajėgas pradeda naudoti eksperimentines nedideles prie kūno pritaisomas kameras, kurios užfiksuoja pareigūnų ir gyventojų susidūrimus.

Kalifornijos Rialto mieste įdiegus tokias vaizdo kameras, per pirmuosius metus atvejų, kai policijos pareigūnai panaudojo jėgą, sumažėjo 60 procentų, o skundų dėl policijos pareigūnų darbo – 88 procentais, skelbia „the New York Times“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų