REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
0
TV3

Rusija uždraudė sibiriečiams mitinguoti už... Rusijos Federaciją?

Piketas Novosibirske: Putinai, užteks grobstyti Sibirą

Neoficialioje Sibiro sostinėje Novosibirske sekmadienį vietoje planuoto „Maršo už federalizaciją“ įvyko tik piketas.

Neoficialioje Sibiro sostinėje Novosibirske sekmadienį vietoje planuoto „Maršo už federalizaciją“ įvyko tik piketas.

REKLAMA

Nors Rusija – federacinė valstybė, kaip teigiama piketo dalyvių plakatuose, „Rusijos Federacija nusprendė, kad tai ekstremistinis renginys“, „į jau anksčiau valdžios uždraustą akciją atėjo vos kelios dešimtys žmonių, kurie ragino sukurti Sibiro respubliką suteikiant jai plačią autonomiją nuo Maskvos“. Tai praneša Laisvės radijas ir censor.net, cituodamas komentarus socialiniuose tinkluose. Kitame Sibiro mieste – Omske – policija uždarė centrinį miesto parką, kad akcijos dalyviai negalėtų ten susirinkti. Akcijos išvakarėse buvo areštuota keletas aktyvistų, tarp kurių – ir akcijos organizatorius Konstantinas Jeriomenka.

Renginio organizatorių teigimu, jų pasiūlymas federalizuoti Sibirą ir suteikti jam daugiau autonomijos (tai daugiau negu pusė Rusijos teritorijos – red. past.) niekuo nesiskiria nuo V. Putino planų Rytų Ukrainoje. Tačiau vietoje „Maršo už Sibiro federalizaciją“ Novosibirske įvyko tik palaikymo akcija.

REKLAMA
REKLAMA

„Nors po to, kai miesto valdžia neleido rengti akcijos ir kai jos esą ekstremistinis pavadinimas buvo pakeistas į „Už konstitucinės santvarkos išsaugojimą“, renginio organizatoriai skelbė jo neatsisakysiantys, kaip tik tuo metu, kai jis turėjo prasidėti, keli aktyvistai buvo iškviesti pasiaiškinti“, – skelbia „Sibnet“.

REKLAMA

„Rusija – tai federacija, todėl uždrausti renginį, kuris skelbia, kad Rusija – federacinė valstybė, kvaila“, – interneto žiniasklaida cituoja vieną iš maršo ir piketo iniciatorių Jegorą Saviną, kuris esą taip pat buvo iškviestas į teisėsaugos organus, tačiau kvietimą ignoravo. Jo teigimu, su miesto merija buvo suderinta, kad pikete galės dalyvauti 200 žmonių, tačiau atėjo tik 15. Piketo metu merijos ir policijos atstovai pareikalavo nerodyti kai kurių plakatų, tarp jų ir „Putinai, užteks grobstyti Sibirą“.

Kituose plakatuose skelbiama: „Grąžinkite Sibirui sumokėtus mokesčius, grąžinkite rinkimus“, „Federalizacija – tai ne kvietimas viską griauti. Rusija – tai federacija“, „Regionų teisės – Rusijos egzistavimo garantija“ ir pan.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų