REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Ieva Balsiūnaitė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) ir vasarą pilnas studentų. Tai – užsieniečiai, atvykę mokytis lietuvių kalbos ir pažinti šalies kultūros. Į mėnesio trukmės kursus į LEU atvyko 55 studentai iš 18 pasaulio šalių.

REKLAMA
REKLAMA

„Kursai intensyvūs – iš ryto yra dvi kalbos paskaitos, o po pertraukos jie turi kokį nors kultūrinį renginį arba eina į muziejų, važiuoja į ekskursiją, klauso istorijos paskaitų“, – besimokančiųjų kasdienybę apibūdina kursų vadovė Vilma Vilkaitė-Leonavičienė.

REKLAMA

Į kursų programą įtrauktos ne tik kalbos paskaitos, bet ir kelionės po Lietuvą. Kursų organizatoriai teigia, kad jų tikslas yra parodyti gražiausias ir lankomiausias šalies vietas.

„Savaitgaliais mes jų taip pat nepaliekame ramybėje – keliaujame po Lietuvą. Mūsų tikslas –parodyti visus regionus. Važiuojame prie jūros, keliaujame į Platelius, Nidą, Trakus, Druskininkus“, – teigia V. Vilkaitė-Leonavičienė.

Užsieniečiai tikisi, kad, pasibaigus kursams, jie galės lengviau komunikuoti lietuvių kalba ir atrasti artimesnį ryšį su šalimi, jos kultūra.

REKLAMA
REKLAMA

„Užaugau aplink save girdėdama lietuvių kalbą. Ją supratau, bet negalėjau kalbėti. Noriu išmokti kalbėti sklandžiai ir bendrauti su kitais lietuviais“, – mintimis dalijasi kursų dalyvė Sofia Starcic.

„Mano lietuvių kalbos mokytojas vardu Rokas, jis moko lietuvių kalbos mano universitete Kinijoje. Paskaitos vyksta kiekvieną šeštadienio rytą. Aš mokausi jau beveik metus, dėl to nusprendžiau atvykti ir čia“, – pasirinkimo motyvus vardija kita dalyvė Hong Yu.

Kursų dalyviai teigia, kad didžiausias iššūkis mokantis lietuvių kalbos – gramatika. Kinai bei ukrainiečiai taip pat išskiria ir lotynišką abėcėlę, kurios įprastai nenaudoja.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Lietuvių kalba mums, lenkams, yra gan sunki dėl gramatikos ir dėl to, kad tai yra Baltų šalių kalba. Pastebiu, jog lietuvių turi nemažai panašumų ir su rusų bei anglų kalbomis“, – teigia Piotras Pissas.

„Kol kas pastebiu panašumų – žodžiai, gramatika, pavyzdžiui, linksniavimas ar veiksmažodžių asmenavimas. Panašumų galima rasti tikrai, tačiau nesakyčiau, kad jų yra daug. Šiek tiek sudėtinga mokytis naujų žodžių, dėl gramatikos – logiškai suprantu, kas ir kodėl taip veikia.“, – pastebi studentė Iryna Gorodetska.

Lietuvių kalbos ir kultūros kursai vyks visą rugpjūtį. Jiems pasibaigus bus išduoti lietuvių kalbos kursų baigimo pažymėjimai . O organizatoriai tikisi, kad visi dalyviai į savo šalis parsiveš naują patirtį ir geriausius įspūdžius apie Lietuvą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų