REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt

Salomėja Nėris neabejotinai turėjo talentą, tačiau ir talentingi žmonės klysta, sako istorikas Tomas Baranauskas. Pasak jo, poetė kolaboravo su Sovietų Sąjunga.

REKLAMA
REKLAMA

LRT radijo klausytojas Virginijus iš Raseinių domisi poetės S. Nėries praeitimi.

„Įdomu, kodėl S. Nėrį taip niekina, kad ji buvo pakviesta į suvažiavimą ir pan. Ką blogo ji padarė? S. Nėris buvo puiki poetė, man labai patiko ir visiems patiko“, – kalba Virginijus.

REKLAMA

Istorikas T. Baranauskas pastebi, kad net ir didžiausią talentą turintys žmonės, kartais padaro nedovanotinų dalykų.

S. Nėris 1940 m., kai Lietuvą okupavo Sovietų Sąjungos kariuomenė, iš karto aktyviai įsijungė į propagandą ir naujo okupacinio režimo palaikymą. Ji parašė poemą apie Staliną, paskui vyko į Maskvą prašyti Lietuvos prijungimo prie Sovietų Sąjungos. „Tai yra akivaizdi kolaboracinė veikla“, – tvirtina T. Baranauskas.

REKLAMA
REKLAMA

1945 m. poetė mirė. Jos paskutiniuose eilėraščiuose kartais įžvelgiama užuomina į atgailą, tačiau viešai, aiškiai ji niekada neišsižadėjo savo veiklos.

Istorikas svarsto, kad tai galbūt vyko ne iš sąmoningo noro kovoti prieš Lietuvą, bet iš susižavėjimo komunistinėmis idėjomis.

„Žinoma, ji turėjo talentą, tačiau Norvegų rašytojas Knutas Hamsunas, kuris buvo net Nobelio premijos laureatas, galbūt turėjo dar didesnį talentą, tačiau jo vardu nei gatvės, nei mokyklos nevadinamos, nes jis taip pat buvo kolaborantas ir palaikė Hitlerį“, – pasakoja istorijos žinovas.

K. Hamsuno kūryba leidžiama iki šiol, tačiau pats asmuo nėra garbinamas, pažymi T. Baranauskas.

Istoriko teigimu, jei mokykloje mokoma S. Nėries poezijos, apžvelgiama jos biografija, joje turi būti aiškiai pasakyta, kad šis žmogus – ne herojus, tačiau turėjo talentą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų