REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Loreta Mačiulienė,Aurelija Malakauskaitė, LRT naujienų tarnyba, LRT.lt

Rajonų ligoninėse ir poliklinikose vasarą neteikiamos kai kurios sveikatos priežiūros paslaugos. Gydytojai atostogauja, esą jų nėra kuo pakeisti – trūksta specialistų. Pacientams siūloma ieškoti pagalbos už pusšimčio ar daugiau kilometrų esančiose gydymo įstaigose.

REKLAMA
REKLAMA

Jurbarko ligoninė ir konsultacinė poliklinika vasarą ištuštėjo – gydytojai specialistai atostogauja. Ligonių nepriima Vaikų ligų ir Neurologijos skyriai, poliklinikoje nedirba urologai, endokrinologai, darbo dienomis nekonsultuojami vaikai.

REKLAMA

Pacientai nepatenkinti tokia tvarka – esą tenka nukelti suplanuotas operacijas, atidėliojamas ligų diagnozavimas ir gydymas.

„Turiu problemų su širdimi, šeimos gydytoja nusiuntė pas kardiologą, tai buvo 11 liepos, kardiologas išėjo atostogaut gal tą pačią ar kitą dieną, vos sulaukiau konsultacijos rugsėjo 13 d. Operacija nuėjo šuniui ant uodegos, gausiu konsultaciją važiuosiu į Kauną, operacija bus gal spalį, gal kitais metais, bet jau reiks naujų tyrimų“, – pasakoja vienas vyriškis.

REKLAMA
REKLAMA

„Gydytojai užkrauti dokumentais. Jie neturi laiko su būti su žmogumi. Pamiršta net spaudimą pamatuoti, reikia pačiam visko prašyti“, – skundžiasi kita pacientė.

Ligoninės vadovai sako, kad specialistų ir taip trūksta, todėl atostogaujančių medikų nėra kuo pakeisti.

„Dvi didelės problemos tos, kad neužtikrinamas pakankamas finansavimas rajone ir nėra garantijų. Jauniems specialistams yra nesaugu eiti į rajonus dirbti, nes jie nežino ar ta ligoninė nebus po kelių metų uždaryta ir ar jie galės įsikūrę toliau saugiai gyventi įsikūrę toje vietoje“, teigia Jurbarko ligoninės vyr. gydytojo pavaduotoja Rūta Lukšienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Pasak ligoninių asociacijos vadovo reta rajono gydymo įstaiga vasarą dirba visu pajėgumu – tokia padėtis jau įprasta.

Kol medikai atostogauja, specialistų pagalbos siūloma ieškoti kitų rajonų gydymo įstaigose.

„Pacientai yra suklaidinti nepamatuotų lūkesčių, kai yra ribotos išteklių galimybės – tiek specialistų, tiek ir finansinės. Prie geriausių tiek įstaigos vadovų, tiek savivaldybių vadovų norų tų gydytojų neatsiras, jau ir slaugos specialistų tuoj pristigsime“, – sako Lietuvos ligoninių asociacijos prezidentas Dalis Vaiginas.

REKLAMA

Kaip į rajonines ligonines privilioti jaunų specialistų, pasak sveikatos apsaugos ministerijos atstovų, turi galvoti rajonų savivaldybių ir vietos ligoninių vadovai. Tuose rajonuose, kur jauniems gydytojams suteikiamas gyvenamasis plotas, kitos lengvatos – specialistų esą netrūksta.

„Sveikatos ministerija mano, kad per prievartą jaunų specialistų vis vien neišsiųsi dirbti. Jeigu specialistas nori, jis ir dabar gali išvažiuot, jei norės ir toliau galės. Tai yra grynai specialisto pasirinkimo reikalas“, – tikina laikinasis Nacionalinės sveikatos sistemos koordinanavimo ir sveikatos priežiūros įstaigų valdybos direktorius Arvydas Gabrilavičius.

Šiuo metu apie specialistų trūkumą yra informavusios apie 760 įvairių gydymo įstaigų. Joms trūksta maždaug 1000 specialistų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų