REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvoje esant nedideliam kurortų pasirinkimui taip jau susiklostė, kad labiau pasiturintys ar uoliau atostogoms taupę piliečiai renkasi vakarietiškomis kainomis pasižyminčią Nidą, o mėgstantys taupyti ar negalintys sau to leisti – Palangą ir Šventąją.

Palangos turizmo informacijos centro duomenimis, nakvynės kainos Palangos viešbučiuose, priklausomai nuo viešbučio klasės, gali svyruoti nuo 240 iki 800 litų už naktį.

„Privačiajame sektoriuje kaina Palangoje prasideda nuo 30 litų žmogui už vieną nakvynę“, – savaitraščiui „Ekonomika.lt“ teigė Palangos turizmo informacijos centro vadybininkė Alma Slaboševičienė. Pasak jos, norintiems išsinuomoti butą tenka sumokėti nuo 150 iki 300 litų už parą.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ direktoriaus pavaduotoja Eglė Baltranaitė leidiniui teigė, kad kambario nuomos kaina visoje Neringoje gali siekti ir 180 litų. Tiesa, pasak E. Baltranaitės, palyginti su praėjusių metų sezonu, ši kaina nukrito 10 litų, t. y. šiais metais galima rasti kambarį ir už 70 litų.

REKLAMA
REKLAMA

Lyginant vidutines butų nuomos kainas galima teigti, kad jos 2014 metų sezonu šiek tiek pakilo.

„2013 metais vidutinė trijų kambarių buto kaina Neringoje parai buvo 290 litų, o 2014-aisiais – 300 litų“, – teigė E. Baltranaitė. Vis dėlto dviejų kambarių buto nuomos kaina, pasak „Agilos“ direktoriaus pavaduotojos, per metus nepasikeitė – kaina tebesiekia 250 litų už parą.

REKLAMA

Visgi, remiantis šiais duomenimis, galima drąsiai teigti, kad tiek Nidoje, tiek visoje Neringoje kambarių ar butų nuomos kainos yra gerokai aukštesnės negu lietuvių taip pat mylimoje Palangoje.

Priežastys skirtingos

Savaitraštis „Ekonomika.lt“ pasidomėjo, kas būtent poilsiautojus traukia į Nidą ir kiek piliečiai pasiruošę išleisti viename gražiausių Lietuvos kampelių. Prašėme gatvėje sutiktų poilsiautojų, kad šie atskleistų priežastis, kodėl pasirinko Nidą kaip savo atostogų stotelę.

Teko išgirsti įvairių atsakymų. Vieniems tai – sentimentai iš vaikystės ar pirmųjų santuokos metų. Kitiems – tiesiog vieta, kuri yra netoli namų. Treti akcentuoja būtent intelektualesnių žmonių sambūrį, palyginti su kitais kurortais.

REKLAMA
REKLAMA

Kalbant apie kainas, ir vieni, ir kiti beveik vienbalsiai sutiko, kad Nidoje brangu, bet čia nuomonės vėl išsiskiria. Vieni mano, kad mokėti yra už ką, kiti skundžiasi taupantys nuo pat žiemos švenčių, kad galėtų praleisti savaitėlę čia, Kuršių nerijoje.

Nakvynės kaina sezono metu visoje Kuršių nerijoje svyruoja nuo 150 iki 850 litų. Žinoma, kainą lemia įvairios priežastys: ar kambarys bendrame name, ar tai atskiras butas su virtuvėle, ar svečių namai, kuriuose viskuo pasirūpins savininkai. O gal viešbutis, į kurio kainą įeina ir gausūs, prabangūs pusryčiai?

Tiek vieni, tiek kiti dažniausiai būna užsakyti jau birželį visai vasarai į priekį. Norint užsisakyti nakvynę Nidoje artimiausiam savaitgaliui, jau tenka rinktis iš pačių brangiausių variantų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Derasi ne visi

Svečių namų pačiame Nidos centre, G. D. Kuverto gatvėje, savininkė Aldona neslepia, kad pirmenybę skiria ne jaunimui ir dažniausiai ne lietuviams, nebent pastarieji būtų nuolatiniai klientai.

„Dažniausiai sulaukiu Vokietijos ir Baltarusijos piliečių, jie gali sau leisti mokėti tiek, kiek prašoma. Nesidera dėl kainos, o ir arbatpinigių palieka už kiekvieną, net menkiausią, paslaugą“, – kalbėjo Aldona.

Visgi esama ir lietuvių, kurie nesidera dėl kainos. „Norisi, kad viskas būtų be priekaištų, juk atostogauti važiuojame, tam ir dirbome“, – teigė jauna pora su vos ūgtelėjusiais vaikais. Sutuoktiniai pridūrė, kad nakvynės pradeda ieškoti prieš daugiau nei mėnesį, – vietos nakvynei ieško per skelbimus ir iškart taiko į aukštesnę kainą, nes ši, pasak jų, garantuoja didesnį komfortą, prabangesnę aplinką, uolesnį savininkų rūpestį. Ir tikriausiai jie neklysta, nes jaunimas, atvažiavęs paūžti, renkasi pigesnes nakvynės vietas, kaip antai nakvynės namai „Žuvėdra“. Abiturientas Ignas, apsistojęs juose, ir džiaugiasi, ir liūdi.

„Sumokėjau 100 litų už naktį, kas iš esmės Nidoje nėra daug, bet jokio komforto ir nesitikėjau“, – teigė vaikinas.

Izabelė Norkutė

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų