REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Dėl nepalankių sąlygų – sausros ar krušos – augintojai prarado nemenką dalį derliaus, tačiau nuostoliai dar gali išaugti. Daržovių supirkimo kainos taip pat mažėja.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) valdybos pirmininkas Martynas Laukaitis sakė, kad permainingi orai sumenkino daržovių derlių. Manoma, kad jis bus apie 30 proc. mažesnis nei praėjusiais metais.

REKLAMA

Derliaus neprognozuoja

Pasvalio rajono ūkininkas Vaidutis Gegieckas augina bulves, morkas, kopūstus. Anot jo, daržovėms labai pakenkė sausra. „Nežinau, kaip šiuo metu morkos atrodo. Bijau net nueiti į laukus. Praėjusią savaitę palijo, gal padėtis pasikeis. Tačiau apie derlių dar per anksti kalbėti“, – sakė ūkininkas.

Širvintų rajono ūkininkas Rimantas Darvydas teigė, kad drėgmės stokos nepajuto, nes ūkyje įrengta laistymo įranga, todėl jis tikisi neblogo daržovių derliaus.

REKLAMA
REKLAMA

Kaišiadorių rajono ūkininkas Jonas Juodis augina apie 8 ha bulvių ir apie 2 ha morkų, kopūstų, burokėlių. „Šiais metais mūsų ūkį aplenkė gamtos išdaigos. Nuo ledukų nukentėjo kolegų iš Kauno daržovės. Prieš kelerius metus ledukų kruša suplakė visas daržoves su žeme, nieko neliko“, – pasakojo J.Juodis. Pasak ūkininko, jei bus lietaus, dauguma daržovių dar spės atsigauti. „Daržoves parduosiu nuolatiniams savo klientams. Jie jas vertina. Bulves, morkas, kopūstus ir burokėlius pristatau į valgyklas, kavines, vaikų mokymo įstaigas. Produkciją išvežioju pats. Bulves realizuosiu rudenį. Jas žadu pardavinėti turgavietėse“, – pasakojo J.Juodis. Pasak ūkininko, daržovių kaina šiais metais yra žemesnė, ją diktuoja rinka. „Tikimės, kad rudenį kainos šiek tiek pakils“, – mintimis dalijosi ūkininkas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didelio pelno nesitiki

Panevėžio rajono ūkininkė Salvina Kievinienė augina agurkus. Anot jos, šiais metais juos pradėjome skinti dviem savaitėmis vėliau. „Sausros laikotarpiu agurkus laistėme. Net 3 ha agurkų kiekvieną vakarą bandėme atgaivinti purkšdami vandeniu. Dabar jie atrodo neblogai“, – pasakojo S.Kievinienė. Jos manymu, agurkų derlius priklausys nuo orų. Jei rugsėjis bus gražus, nesulauksime rūkų ir ankstyvų šalnų, derlius bus geras. „Pelno didelio nebus, nes teko daug nemažą dalį agurkų atsodinti. Agurkų kainos sezono pradžioje buvo aukštesnės, dabar tokios pat, kaip ir kiekvienais metais. Tikiuosi, kad vėliau kainos bent šiek tiek pakils. Agurkus pristatysiu į Kėdainių konservų fabriką“, – pasakojo Panevėžio rajono ūkininkė. S.Kievinienė augina ir pomidorus, jiems šiais metais skyrė mažesnį plotą. „Pavasarį mano ūkyje lankėsi konsultantas iš Danijos. Jis jau tuomet pasakė, kad pomidorų pasiūla Europoje viršys paklausą, kad jų kaina bus žema. Taip ir atsitiko. Dabar į mūsų šalyje privežė labai daug pomidorų iš Lenkijos. Jų yra tiek daug, kad sunku parduoti“, – dėstė moteris. S.Kievinienė pridūrė, kad pomidorus realizuoja ir savo ūkyje. Į ūkininkės laukus atvažiuoja nuolatiniai klientai ir patys prisiskina pomidorų.

REKLAMA

Nerimas dėl rinkų

LDAA valdybos narys Vidmantas Kvedaras sakė, kad Kėdainių rajone vyravo kaitra, o dabar prasidėjo lietūs. Šiuo metu oro temperatūra aukšta, drėgmės pakanka, todėl derlius turėtų būti neblogas. V.Kvedaras pridūrė, kad daržovių augintojams kelia nerimą prekybos santykiai su Rusija. „Nors augintojai jokių įsipareigojimų Rusijai neturėjo, su šia šalimi buvo užmegzti tvirti prekybiniai ryšiai. Daržoves eksportuodavome į Latviją, Estiją. Tačiau ir šios šalys susidūrė su ta pačia problema“, – sakė LDAA valdybos narys. Pasak V.Kvedaro, šiais metais Daržovių augintojų asociacijos nariai rugsėjo mėnesį planavo vykti į parodą Rusijoje, tačiau savo vizitą atšaukė. „Turime mažai laiko, tačiau intensyviai ieškome gretimų rinkų. Nors daržovių derlius – vidutinis, jį reikės realizuoti“, – pridūrė V.Kvedaras.

REKLAMA

LDAA direktorė Zofija Cironkienė sakė, kad šiais metais augintojai prognozuoja mažesnį derlių. Kainos, palyginti su praėjusiais metais, taip pat yra mažesnės. „Už smulkesnės frakcijos bulves mokama perpus mažiau, nei pernai. Prekinių bulvių kaina dešimtadaliu mažesnė“, – sakė Z.Cironkienė.

Pasak LDAA direktorės, šią savaitę pradėta realizuoti morkas. Supirkimo kainos nedžiugina augintojų, nes jos yra trečdaliu mažesnės, nei praėjusiais metais. „Kas bus toliau – neaišku. Tarp ūkininkų vyrauja nerimas, įtampa. Nuo pat naujo derliaus sezono pradžios Rusijos grasinimai paskelbti embargą Lenkijos daržovių augintojams turėjo įtakos kainoms ir mūsų šalyje. Lenkai savo produkciją siūlo pigiau“, – sakė Z.Cironkienė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

LDAA direktorė pabrėžė, kad daržovių rinkoje bręsta suirutė. „Jau dabar Lenkijoje daržovių kainos yra žemos. Rusijos sprendimas uždrausti importuoti daržoves iš Lenkijos paveiks ne tik Lietuvos, bet ir visų Europos Sąjungos šalių daržovių kainas. Neaišku, kuo ši situacija pasibaigs, tačiau visi suprantame, kad metai bus labai sudėtingi“, – pabrėžė Z.Cironkienė.

Jolita Žurauskienė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų