REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Prasidedant studijoms, aukštosios mokyklos rengia pirmakursių stovyklas, tačiau jose dalyvauti galimybę turi ne kiekvienas. Šiais metais Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybė suteikia išskirtinę progą sudalyvauti tiek labai norintiems ir kupiniems savyje energijos, tiek studentams su negalia – visi turi teisę įsilieti į studentišką gyvenimą.

REKLAMA
REKLAMA

Siekiama parodyti, jog visi studentai – lygūs

Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybės (toliau VDU SA) rengiama jau tradicine tapusi stovykla suteikia unikalią progą susipažinti su universitetu, pažinti studentiškojo gyvenimo dalelę, pabendrauti su vyresniais besimokančiais asmenimis ir kitais pirmakursiais bei praleisti savaitgalį itin turiningai.

REKLAMA

„Subalansuotas fuksas 2014“ šiais metais vyks du rugsėjo savaitgalius (6-7 bei 13-14 dienomis). Svarbu pabrėžti, jog šiais metais stovykla bus išskirtinė – joje turės galimybę dalyvauti ir asmenys, turintys negalią. Be visa to, bus siekiama supažindinti VDU studentus su neįgaliųjų integracijos problemomis, skatinti toleranciją, laužyti stereotipus bei parodyti, kad Vytauto Didžiojo universitete visi yra lygūs.

Pirmoji pirmakursių stovykla pritaikyta ir studentams su negalia

Ši organizuojama VDU SA pirmakursių stovykla, pritaikyta ir studentams su negalia, pati pirmoji Lietuvoje. Paklausus Vytauto Didžiojo universiteto Studentų atstovybės prezidento Justino Petkaus kaip ir kam kilo ši idėja, sulaukiame išsamaus atsakymo: „Aš to nepavadinčiau idėja, gal labiau iniciatyva ar žingsniu, kurį reikia žengti visoms aukštųjų mokyklų savivaldoms. Ir mes tai padarėme, kadangi aktyviai dirbame socialinėje srityje. Vytauto Didžiojo universitete mokosi daugiausiai negalią turinčių studentų Lietuvoje, kurie yra lygiateisiai bei tokie patys kaip kiti, todėl yra labai svarbu juos integruoti į VDU bendruomenę bei suteikti lygias galimybes dalyvauti visose VDU SA veiklose. Fuksų stovykla – tarsi pirmas susipažinimas su universitetu, Studentų atstovybe, su būsimais kurso draugais bei VDU bendruomene.“ Taip pat Justinas mano, jog tokių stovyklų bei iniciatyvų turėtų kilti ir daugiau, juk studentas su negalia – lygiai toks pats žmogus, kaip ir visi kiti. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į kitų studentų mokymą, kaip reikėtų elgtis su neįgaliaisiais – juk jie taip pat nori įsitraukti į universitetines veiklas, visur dalyvauti, bendrauti bei studentauti. Kartais tenka susidurti su įvairiais stereotipais ar pasiteisinimais „Nežinau kaip su juo elgtis“, – todėl yra svarbu išaiškinti, kad asmenys su negalia nėra išskirtiniai, jiems reikia to paties, ko ir visiems kitiems.

REKLAMA
REKLAMA

Studentai, turintys negalią, atsiliepia teigiamai

Vytauto Didžiojo universiteto studentas Martynas Vitkus, turintis judėjimo ir regos sutrikimus, teigia, kad jei ir vėl būtų pirmakursis, tikrai pasinaudotų šia galimybe sudalyvauti tokioje stovykloje. „Tai puiki proga įsilieti į kolektyvą, susipažinti su būsimais kursiokais ir ne tik, o didžiausias pliusas – smagiai praleistas laikas. Labai džiaugiuosi Studentų atstovybe, kad ji ryžosi šiam žingsniui bei tikiuosi, kad ir toliau viskas eis tik geryn“, – sako vaikinas. Martynas turi aiškią poziciją – dalyvavimas tokiose veiklose turi abipusę naudą, taip pat žmonėms yra daug lengviau atsiskleisti tokioje aplinkoje. Pasak jo, dauguma neįgaliųjų jaučiasi nedrąsiai kitoje aplinkoje su naujais žmonėmis, o paprasti asmenys, kurie nėra su tuo susidūrę, irgi jaučiasi gan nepatogiai. Todėl visa tai yra puiki terpė vieniems kitų geresniam pažinimui ir susibendravimui. Taip pat itin svarbu pasiteirauti pačių žmonių, kam kokios pagalbos gali prireikti, kadangi ne visi yra drąsūs jos paprašyti. Be visa to, pats Martynas ragina pirmakursius, turinčius negalią ir dvejojančius, ar dalyvauti, pasirinkti teisingai ir nepraleisti šios puikios galimybės smagiai praleisti laiką bei įsilieti į studentų gretas. Jo teigimu, tokia patirtis yra neįkainojama ir pasitaiko tik kartą gyvenime.

Taigi reikėtų skatinti daugiau tokių iniciatyvų, skirtų žmonėms su negalia. Turime leisti jiems sėkmingai integruotis į visuomenę bei parodyti, jog visi esame lygūs. Be visa to, itin svarbu neišskirti asmenų, turinčių negalią, iš kitų – su jais reikia elgtis lygiai taip pat, kaip ir su visais likusiais žmonėmis. Taip pat nepriklausomai nuo to, koks esi, kiekvienam turi būti suteikta galimybė dalyvauti stovykloje.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų