REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

R. Karbauskis vs A. Kubilius

Ekspremjerą į teismą padavęs verslininkas tiki, kad savo ir įmonės garbę apgins

Lietuvoje – precedento neturinti byla: politikas ir verslininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas bei „Agrokoncerno“ vadovas, kultūros mecenatas Ramūnas Karbauskis teisiasi su konservatorių (TS-LKD) lyderiu, ekspremjeru Andriumi Kubiliumi dėl garbės ir orumo šžeidimo bei dėl juridinio asmens reputacijos menkinimo.

Lietuvoje – precedento neturinti byla: politikas ir verslininkas, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininkas bei „Agrokoncerno“ vadovas, kultūros mecenatas Ramūnas Karbauskis teisiasi su konservatorių (TS-LKD) lyderiu, ekspremjeru Andriumi Kubiliumi dėl garbės ir orumo šžeidimo bei dėl juridinio asmens reputacijos menkinimo.

REKLAMA

Civilinę bylą buvusiam premjerui LVŽS lyderis iškėlė po to, kai A. Kubilius viešai paskleidė esą R. Karbauskis ir jo verslas atstovauja Rusijos interesus ir atitinkamai veikia prieš Lietuvos Respubliką. Verslininkas, politikas ir kultūros mecenatas be kitų reikalavimų prašo teismo iš A. Kubiliaus priteisti 300 tūkst. litų neturtinę žalą. Priteistu pinigus jis ketina skirti švietimo, kultūros ir labdaros projektams.

Už savo žodžius teks atsakyti

„Tokio lygio politikas negalėjo leisti sau pasakyti to, ką pasakė. Pavadinti mane prorusišku – visiškas nesusipratimas, jei bent šiek tiek žino, ką aš darau“, – į klausimą, kokie motyvai paskatino pateikti ieškinį konservatorių lyderiui, naujienų portalui balsas.lt aiškino R. Karbauskis. Anot jo, „žmonės žino, kad A. Kubilius leidžia sau sakyti netiesą, todėl tai, ką jis sako, norėdamas pažeminti kitą, to žmogaus padėtį tik pagerina, bet kai jis pradėjo mane daryti priešu, nusprendžiau, kad pagaliau atėjo laikas pasakyti, kas yra kas“.

REKLAMA
REKLAMA

„Žinote, už ko dabar bando pasislėpti A. Kubilius? Sako, kad tai buvo jo nuomonė. Jis savo nuomonę pasakė. Bet kai pasako, kad dėl to, jog aš remiu kultūrą, aš taip pat prorusiškas, nes remiu neprašomas – tai jau visiškas logikos užribis“, – aiškina LVŽS lyderis.

REKLAMA

Anot jo, bandymas prisidengti „nuomone“ konservatorių lyderiui nepadės, nes „negalima bet ko šnekėti apie kitą žmogų“.

„Jie mane ir oligarchu išvadino, ir kaip tik nori. O dabar sako, kad tai tik nuomonė. Tai kuo ji pagrįsta? Buvo visa eilė teiginių – kad aš esu prieš atominę elektrinę, kad aš esu prorusiškas, nes esu prieš skalūnines dujas. Bet jie užmiršta pasakyti, kad aš esu už gamtinių dujų terminalą. Ten technologijos, kurių pasaulis atsisako, nes jos pavojingos, todėl kyla klausimas, ar mums verta rizikuoti, ir aš sakau, kad neverta. O terminalą mes pasistatysime ir turėsime. Bet apie tai, kad aš palaikau terminalą, nėra nė žodžio, nes tada jų logika dingsta. Atominei elektrinei dauguma Lietuvos žmonių pasakė „ne“, tai pagal A. Kubiliaus logiką išeitų, kad visi, kurie taip balsavo, yra prorusiškai nusiteikę? Dauguma Lietuvos gyventojų?“,– ironizuoja R. Karbauskis.

REKLAMA
REKLAMA

Leidęs suprasti, kad valdžia tautos pareikštą nuomonę dėl naujosios atominės elektrinės statybos mielai pamirštų, jis prabyla apie gegužę vykusį kitą referendumą – dėl žemės nepardavimo užsieniečiams ir parašų, kuriuos reikia surinkti norint skelbti referendumą, kiekio sumažinimo.

„Referendumas dėl žemės laimėjo. Jis laimėjo todėl, kad pagaliau, po 20 metų atsirado saugikliai. Jų nebūtų, jei nebūtų surinkti parašai. O jei tie saugikliai būtų buvę, ar mes būtume įtikinę žmones, ūkininkus, pasirašyti? Tik tada, kai žmonės juos priverčia suprasti, kad kitaip nebus, tada valdžia imasi ką nors daryti. Kai tokia skuba, kokia buvo priimami tie saugikliai, nenuostabu, kad tiek klaidų padaryta... Bet mes sakome, kad geriau jau šiek tiek pakentėsim, po to pataisys, bet jie pagaliau yra“, – šiek tiek nukrypsta į šalį nuo laukiančio teismo R. Karbauskis. Tačiau tuoj pat paaiškina, kad tai anaiptol ne nukrypimas, nes jam nepatinka, kaip elgiasi daugelis Lietuvos politikų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

„Aš manau, kad mūsų politikai iš viso su ES nesidera – jie absoliučiai visada su viskuo sutinka. Ir jiems buvo nemalonu, kad pagaliau Lietuva turi savo apribojančią politiką dėl žemės. Bet mes ją iškovojome – tie 300 tūkst. pasirašiusiųjų iškovojo. Todėl aš ir sakau, kad referendumas šiuo klausimu laimėjo. Jis laimėjo ir kitu klausimu. Visi politikai prieš referendumą teigė, kad klausimą dėl parašų sumažinimo reikia spręsti. Čia esą geras klausimas, blogas tik dėl žemės. Štai rudenį susirinks į sesiją, ir tegul sprendžia. Tegul 200 tūkst. (parašų) būna, dar kažkiek, bet tas klausimas yra subrendęs. Tačiau be referendumo politikai apie tai nebūtų pasisakę. Girdėjau tik vieną prieštaravimą: „lenkų mažuma savo nepriklausomybę tuos paskelbs dėl to, kad parašų skaičių sumažinsim“. Bet mes kalbame apie referendumo inicijavimą. Ir jeigu lenkų mažuma ar kurie kiti savo klausimą pateiks – ko mums bijoti?“, – savo požiūrį dėlto R. Karbauskis.

REKLAMA

Pakviestų į Naisius

R.Karbauskis sako seniai supratęs, kad jis, sovietinių laikų kolūkio pirmininko sūnus, negali leisti, kad ant bent šapelis nukristų – negali sau leisti nieko, kas sudarytų bent regimybę, jog jį galima „į tą pusę tempti“. „Per 20 buvimo politikoje metų aš nesu susitikęs nė su vienu oficialiu Rusijos asmeniu, nė su vienos įmonės savininku ar vadovu. Aš esu tautiškas žmogus, esu šios šalies patriotas ir įrodau tai ne tik žodžiais, bet ir savo darbais. Ir šiame teisme aš turėsiu galimybę apie tai papasakoti“, – sako jis.

Portalui balsas.lt R. Karbauskis pasakojo jau ruošiąsis kalbai, kurią sakys artimiausiame teismo posėdyje, ir kurioje papasakos apie savo darbus. Ir jau juokais pridūrė, kad norėtų, jog teismas įpareigotų A. Kubilių apsilankyti Naisiuose. „Pamatytų mūsų sukurtus muziejus, visa kita. Tai yra taip lietuviška, kad lietuviškiau neįmanoma. Tai baltų kultūra, ir nežinau, kaip tai galima prorusišku pavadinti. Tai nonsensas“, – emocingai kalbėjo R. Karbauskis.

REKLAMA

Nepasislėps už neliečiamybės

R. Karbauskis teigia tikintis, kad teismą A. Kubilius pralaimės, tad įdomiausia, kokią sumą teismas jam priteis.

„Gali būti, kad tokios didelės sumos nepriteis. Bet sumokėti jam vis tiek teks. Aš pasamdžiau brangius advokatus, ir išlaidas advokatams jam tikrai priteis, nuo to jis neišsisuks. Bet svarbiausia – tai bus signalas politikui, visiems Lietuvos politikams: broliai mieli, sesės mielos, pradėkime sverti savo žodžius“, – sako jis.

Aiškindamas, kodėl nusprendė kelti ne baudžiamąją, o civilinę bylą, R. Karbauskis sako suprantantis, kad kitaip nebūtų nieko pasiekęs. „Aš niekada Seime nebūčiau sulaukęs, kad A. Kubiliui atimtų teisinę neliečiamybę – tik pasimaivytų visi, o A. Kubiliaus į jokį teismą niekas niekada neiškviestų, jei būtų baudžiamoji byla. O dabar nėra jokios problemos. Ir atsakyti už tai, ką pasakė, jis turės savo asmeninėmis lėšomis“, – sako R. Karbauskis, primindamas, kad jei oponentas sumanytų artimiausią teismo posėdį ignoruoti, tai į kitą paprasčiausiai būtų atvesdintas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Jis priduria kartu su advokatais pasistengsiantis „viską atlikti taip, kad vėliau bet kuris žmogus, šmeiždamas kitą pagalvotų, kuo tai gali baigtis“. „Aš tai darau ne tik dėl savęs. Tai bus ir precedentas. Tas kelias, kurį praeisiu aš, bus modelis, kuriuo galės eiti kiekvienas. Visi žinos, kad tokiu keliu einant galima pamokyti bet kurį politiką. Ir jei kada nors aš taip pasielgčiau, norėčiau, kad ir su manimi kiti taip pasielgtų. Reikia, kad politikas negalėtų pasislėpti už neliečiamybės, kad atsakytų už savo žodžius“, – aiškina R. Karbauskis.

A. Kubilius: kaltinimai nepagrįsti

TS-LKD lyderis, ekspremjeras Andrius kubilius jam mestus kaltinimus vadina absurdiškais. „R. Karbauskio kaltinimai yra visiškai absurdiški, nes mano skelbtuose tekstuose kalbama apie tuos procesus, kuriuos visi matome ir kuriuos stebi bei labai panašiai apibūdina Valstybės saugumo departamentas (VSD) savo viešai skelbtose ataskaitose“, – sakė jis, portalo balsas.lt paprašytas pasakyti, kaip vertina LVŽS vadovo sprendimą kreiptis į teismą dėl asmens garbės ir orumo bei juridinio reputacijos pažeidimo.

REKLAMA

A. Kubilius pridūrė neatmetantis, kad R. Karbauskis „sąmoningai ar nesąmoningai“ gali būti kokių nors Kremliaus tikslų vykdytoju.

„Lietuvos verslas, kuris turi daug sąsajų su Rusija, gali būti Rusijos valdžios įtakojamas įgyvendinti Rusijos propagandinius ar minkštųjų galių tikslus Lietuvoje, ir (R. Karbauskis – red. past.) sąmoningai ar nesąmoningai gali prisidėti prie vienokių ar kitokių Kremliaus tikslų įgyvendinimo“, – teigė konservatorius.

„Viskas, ką mes pasakėme, yra seniai žinoma, yra nagrinėta analitikų, VSD, o tai, kad ponas Karbauskis nutarė kreiptis į teismą, yra jo apsisprendimas. Mano manymu, visiškai neracionalus ir nesolidus“, – pridūrė A. Kubilius. Jis sakė tikintis, kad „teismas pripažins, jog jo kaltinimai mums yra visiškai nepagrįsti“.

REKLAMA

TS-LKD lyderis pareiškė net nenorintis svarstyti, ką darytų, jei teismas pripažintų jo kaltę ir, sakykime, ne 300 tūkstančių litų, bet tam tikrą sumą priteistų sumokėti. „Aš tikrai nesvarstysiu tokių dalykų, kadangi aš tikiu teisingumo sistema ir tokie kaltinimai negali būti teismo pripažinti pagrįstais“, – pareiškė A. Kubilius, išgirdęs klausimą, kokios tikisi baigties ir ką darytų, jei teismo sprendimas jam būtų nepalankus, ir skubiai atsisveikino.

Neateis – bus atvesdintas

Vilniaus miesto apylinkės teismas parengiamajame posėdyje civilinėje byloje pagal ieškovų Ramūno Karbauskio ir UAB „Agrokoncernas“ ieškinį atsakovui Andriui Kubiliui dėl asmens garbės ir orumo bei juridinio reputacijos pažeidimo nusprendė, kad A. Kubiliaus dalyvavimas teismo posėdžiuose būtinas, todėl anksčiau vengęs į juos atvykti konservatorius spalio 10 d. posėdyje, kuriame byla bus nagrinėjama iš esmės, privalės dalyvauti.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Tiesa, ateiti ir pasiklausyti, pavyzdžiui, R. Karbauskio žadamos kalbos, kuri jo teigimu gali trukti valandą ar net daugiau, kiekvienas sumanęs negalės. Tačiau ne dėl to, kad VSD pažymoje būtų kas nors, ko paprastojo mirtingojo ausiai nederėtų girdėti. Jau minėtame parengiamajame posėdyje teisėjas Gintaras Seikalis informavo, jog pažyma, iš kurios jis esą sužinojo, kad specialiosios tarnybos yra užfiksavusios, jog kai kurie verslininkai mainais į geresnes Rusijos pasiūlytas verslo sąlygas aktyviai priešindavosi Lietuvos energetiniams projektams, teismui buvo pateikta. Ir nors jos turinys įslaptintas, anot teisėjo, „pažymoje nurodyta informacija neturi nieko bendro su nagrinėjama byla“.

REKLAMA

„Toje pažymoje, kaip ir turėjo būti, jokio ryšio su manimi nėra, nes ir būti negalėjo. Aš labai džiaugiuosi, kad teisėjas pasakė: „Nėra ten jokios sąsajos su jokiu Karbauskiu ir su jokia jo įmone“, –aiškina politikas ir verslininkas. O rengti uždarus posėdžius teismas nutarė dėl to, kad nagrinėjant bylą gali būti paviešintos tiek UAB „Agrokoncernas“, tiek kitų juridinių asmenų komercinės paslaptys.

„Kadangi A. Kubilius mane įvardino monopolistu, o skaičiai sako visai ką kitą, buvo paprašyta, kad Muitinės departamentas pateiktų oficialią informaciją. Teismui pateikti duomenys, kuriuose minimos įmonės ir gali būti komercinių paslapčių“, – aiškina verslininkas.

 R.Karbauskis net savotiškai džiaugiasi, kad jo oponentas pagaliau sužinos, ką jis iš tikrųjų daro. „Kartais žmonės stebisi, kad aš daug ką darau, bet nesigiriu, nepasakoju. Bet kai mane priverčia, prie sienos pastato, turėsiu progą pasakyti viską, ką aš darau Lietuvai“, – portalui balsas.lt sakė jis.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų