REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS
Partnerio turinys
Turinys paruoštas bei kontroliuojamas projekto partnerio

Rugpjūčio 2–3 dienomis Varniuose, prie Luksto ežero, buvo surengtas partijos „Tvarka ir teisingumas“ 13-asis sąskrydis.

REKLAMA
REKLAMA

Jo pradžioje įvykusiame partijos tarybos posėdyje buvo aptartas pasirengimas savivaldybių ir merų rinkimams bei skaudi šalies problema – emigracija. Sąskrydžio dalyvių priimtoje rezoliucijoje Lietuvos žmonių migracijos problema vertinama kaip didžiausia grėsmė nacionaliniam saugumui. „Tvarkiečių“ susitelkimą spręsti įsisenėjusias problemas simbolizavo sąskrydyje pasiektas dar vienas šalies rekordas – daugiausia žmonių kūrė Lietuvos žemėlapio kontūrus.

REKLAMA

Emigracija – grėsmė nacionaliniam saugumui

„Manau, emigracija kol kas yra viena didžiausių problemų, ir ji vis nesprendžiama, – atsakydamas į žurnalistų klausimus pabrėžė partijos pirmininkas Rolandas Paksas. – Labai apmaudu, kad trečią dešimtmetį gyvendami nepriklausomoje Lietuvoje mes prarandame šimtus tūkstančių pačių gražiausių mūsų žmonių. Šiame sąskrydyje priimtoje rezoliucijoje kreipėmės į Seimo narius, Vyriausybę, kad pagaliau būtų imtasi priemonių šiai problemai spręsti: kad būtų parengta strategija, numatyti atsakingi asmenys, kad institucijos, nuo kurių priklauso emigracijos mažėjimas, būtų priverstos atsiskaityti visuomenei, ką padarė. Džiaugiuosi, kad valdančioji koalicija pritarė mūsų pasiūlymui ir rudens sesijoje bus sukurta Seimo komisija emigracijos klausimams spręsti“, – kalbėjo R.Paksas.

REKLAMA
REKLAMA

Juodieji sąrašai – politiniai žaidimai?

Sąskrydyje buvo tariamasi ir dėl viceministrų. „Partijos pozicija – buvusių viceministrų nebesiūlyti, tad apsisprendžiau būti (ir jau esu patvirtintas) partijos atsakinguoju sekretoriumi, – sakė buvęs aplinkos viceministras Almantas Petkus. –Manau, sąrašų ir informacijos nutekinimo pagrindinis tikslas – silpninti valdančiąją koaliciją.“

„Dėl juodųjų sąrašų mes jau kreipėmės į premjerą Algirdą Butkevičių, Seimo pirmininkę Loretą Graužinienę ir išsakėme savo pilietinę poziciją. Mes pareiškėme, kad nesutinkame su juodųjų sąrašų formavimu. Mūsų manymu, tai – netoleruotini veiksmai, negalima formuoti Lietuvos Vyriausybės vadovaujantis kažkokiais sąrašais. Todėl turi būti sudaryta komisija ir ištirta, kas formuoja tuos sąrašus, ar tokiais veiksmais nesiekiama politinių tikslų, kokia yra nekaltumo prezumpcija, ar žmogus gali apsiginti, – partijos poziciją išsakė R.Paksas ir pridūrė: – Per atostogas nusprendžiau perskaityti visus Ericho Remarko raštus ir viename jo kūrinių aptikau, kad pačiais juodžiausiais fašizmo klestėjimo metais buvo sudarinėjami juodieji sąrašai. Žiūriu, kad su šiais laikais yra labai daug sąšaukų.“

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Partijos pirmininkas pabrėžė, kad „tvarkiečių“ viceministrai dėl juodųjų sąrašų jau kreipėsi į visas institucijas – nuo prokuratūros iki Etikos komisijos.

„Kitas klausimas – kodėl neištirta, kaip slapta informacija nutekėjo“, – svarstė partijos pirmininkas.

„Kadangi vadovauju laikinajai komisijai, tiriančiai Rolando Pakso politinių ir pilietinių teisių atkūrimą, galiu pasakyti, kad prieš dešimt metų buvo labai analogiškas scenarijus. Taip pat buvo panaudotos pažymos, kurių niekas nepasirašė. Manau, viceministrų veikloje nėra jokio kriminalo. Jei koks kriminalas būtų buvęs, tie žmonės būtų seniai areštuoti, jiems būtų pareikšti įtarimai, bet kol kas mes tokių faktų neturime“, – pabrėžė Seimo vicepirmininkas Kęstas Komskis.

REKLAMA

Savivalda be savivaldos

Kaip buvo pabrėžta sąskrydyje, vienas svarbiausių šios dienos uždavinių – tinkamai pasirengti savivaldybių rinkimams. „Savivalda yra podukros vietoje. Jei partija „Tvarka ir teisingumas“ sulauks tokio palaikymo, kokio sulaukė per Europos Parlamento rinkimus, mes savivaldoje galime turėti apie 260 mandatų. O tai leis keisti savivaldos procesus, – kalbėjo R.Paksas. – ES galioja subsidiarumo principas. Tai reiškia, kad visus klausimus – nuo energetikos iki mokesčių – galima išspręsti vietoje. Jei bendruomenė gali pati priimti sprendimą, tegul jį ir priima. Ir nereikia to klausimo perduoti miestui ar rajonui. Jei miestas gali priimti sprendimą, nereikia jo perduoti ministerijai.“

REKLAMA

Savivaldybės rezultatai priklauso nuo mero

Partijos pirmininkas pabrėžė, kad dėl tiesioginių mero rinkimų yra nemažai klausimų, tačiau keičiama tvarka – pozityvus žingsnis. „Dabar nors galių nepadaugėjo, bet meras naktį nebedrebės, kad susiformuos nauja koalicija ir jį išspirs. Pastaruoju metu merų darbas tapo išsilaikyti: kaip pragyventi dieną, kad už tave nebalsuotų prieš. O neretai dar prisideda ir tarybos narių šantažas: jei nepadarysi, balsuosiu prieš. Rezultatas – buvimas dėl buvimo“, – sakė R. Paksas.

Partijos rinkimų štabo pirmininko K.Komskio manymu, per pirmuosius tiesioginius mero rinkimus 7–8 savivaldybėse laimės partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Svarbu matyti tikslą ir eiti jo link

R.Paksas įsitikinęs, kad rengiantis savivaldybių, mero, vėliau – ir Seimo rinkimams būtina matyti perspektyvą, galvoti, kas bus po 10 ar 20 metų, ir tiek savivaldybės, tiek valstybės veiklą link to ir kreipti. „Kai važiavote į sąskrydį per Varnius, tikriausiai atkreipėte dėmesį, kokio pločio šaligatviai – lyg jais važinės tankai. Manau, gerai, jei tuo šaligatviu per dieną praeina trys žmonės. O ten sudėti ES pinigai.

Be abejo, jei neturi daugiau kur dėti pinigų, platūs šaligatviai yra gerai. Tačiau po dešimties metų juos reikės remontuoti. Tam reikės pinigų. Kitas pavyzdys. Šiandien viena institucija už ES lėšas stato ar remontuoja mokyklą, o kita – uždaro arba suka galvą, kaip panaudoti pastatą, nes nebėra vaikų. Mano pasiūlymas – pamatykime, kas bus su valstybe po 10–15 metų, ir neuždarinėkime, jei reikės atidaryti, neatidarinėkime, jei reikės uždaryti. Aš siūlau pirmiausia susivokti, kas bus rytoj, poryt, užporyt, ir eiti ta kryptimi, – mintimis apie būtinus pokyčius dalijosi R.Paksas. – Labai norėčiau, kad per ateinančius Seimo rinkimus padėčiau į parlamentą atvesčiau 50–70 tvirtų žmonių, kurie sugebėtų valstybę pastatyti ant tokių bėgių, kurie leistų sukurti valstybę iš didžiosios raidės. Perėjęs tiek institucijų labai gerai žinau, kas vyksta, kas rodoma ir kas nerodoma, kur pinigai. Svarbiausiuose postuose turi būti žmonės, kurie žino, ką daryti.“

Genovaitė Paulikaitė

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų