REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Romaniukai savo veiklą iš Kauno buvo perkėlę į Švediją

Po intensyvaus ir sėkmingo ilgalaikio tyrimo Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, glaudžiai bendradarbiaudami su Švedijos policija, Europolu ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnais, Palangos ir Kauno miestuose sulaikė 4 brolius, įtariamus didelės vertės turto prievartavimu bei vagystėmis.

Po intensyvaus ir sėkmingo ilgalaikio tyrimo Lietuvos kriminalinės policijos biuro pareigūnai, glaudžiai bendradarbiaudami su Švedijos policija, Europolu ir antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ pareigūnais, Palangos ir Kauno miestuose sulaikė 4 brolius, įtariamus didelės vertės turto prievartavimu bei vagystėmis.

REKLAMA

Prašydavo išpirkos

Broliai gerai žinomi policijai ir ne kartą teisti už plėšimus ir vagystes. Pagal tėvo vardą Kaune Romaniukais vadinami Aleksandras (37 m.), Žanas (36 m.) ir Romanas (34 m.) Šestakovai buvo pagarsėję kaip automobilių vagys. Jie taip pat dar vadinami Romančikais ar Broliais žydais.

Dar 2004-aisiais prokuratūra jiems buvo pateikusi kaltinimą dėl organizuotos gaujos sukūrimo ir dalyvavimo jos veikloje. Ši grupuotė policijos pareigūnams buvo žinoma kaip itin įžūli, vogdavusi automobilius Vilijampolės, Šilainių ir kituose miesto mikrorajonuose bei Kauno rajone. Kartais autovagišiai nepatingėdavo savo nusižiūrėtas aukas pasekti net iki sostinės. Tiek dieną, tiek naktį dažniausiai būdavo vagiami krovininiai automobiliai bei mikroautobusai, kuriuose būdavo įrengta signalizacija. Signalizacijai atjungti būdavo naudojamos specialios savos gamybos priemonės. Neretai tą pačią naktį būdavo pavagiami du automobiliai: vienas, skirtas pagrindiniam tikslui – išpirkai, kitas – jam nutempti.

REKLAMA
REKLAMA

Pagrindinis Romaniukų nusikalstamos veikos prioritetas buvo turto prievartavimas, reikalaujant išpirkos už vogtą automobilį. Paprastai būdavo prašoma pusės automobilio kainos. Išpirkos neretai būdavo pareikalaujama iškart po vagystės, dar nespėjus automobilio nugabenti į saugią vietą, o savininkui – pastebėti automobilio vagystės.

REKLAMA

Draugavo su Daktaru

Tyrimo metu buvo nustatyta, kad nusikalstamą susivienijimą subūrė Tomas Mickevičius, žinomas Varlės pravarde. Tą kartą jis buvo sulaikytas Lietuvos pasienyje, traukinyje, vykstančiame į Maskvą. Jaunuolis ne kartą buvo įtarinėjamas automobilių vagystėmis, kai dar priklausė Kušlų grupuotei, tačiau jam vis pavykdavo išsisukti. Šį kartą pareigūnai buvo surinkę pakankamai įrodymų, kad ėmęs vadovauti Romaniukams, Varlė dalyvavo pagrobiant ne vieną automobilį. Broliai Šestakovai buvo sulaikyti Šilainiuose, kai plovė savo automobilį viename privačiame automobilių servise. Sulaikymo vietą „Aro“ pareigūnai pasirinko taktiniais sumetimais, nes broliai buvo pagarsėję ypatingu agresyvumu.

REKLAMA
REKLAMA

Kriminalistai turėjo operatyvinių duomenų, kad pastaruoju metu Romaniukus medžiojo ne tik teisėsaugininkai, bet ir kitos Kauno gaujos, kurioms jie buvo įsiskolinę. Tuo metu Romaniukai artimai bendravo su dabar iki gyvos galvos kalėti nuteistu Kauno mafijos vadu Henriku Daktaru. Jie dažnai kartu žaizdavo futbolą.

Susivienijimo nebuvo

Nors teisme ir buvo įrodytos septynių automobilių vagystės, tačiau teisėjų kolegija tuomet konstatavo, jog nė vienas iš jaunuolių nedalyvavo nusikalstamo susivienijimo veikloje. Pastaroji aplinkybė padėjo nuteistiesiems išvengti kur kas didesnių laisvės atėmimo bausmių, galėjusių siekti iki dešimties metų ir daugiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Didžiausios bausmės iš teisiamųjų sulaukė T. Mickevičius. Teismas jam skyrė penkerius metus ir du mėnesius laisvės atėmimo. Broliams Šestakovams pagal atitinkamus „nuopelnus“ buvo paskirtos įvairios bausmės: Žanui – puspenktų metų, Romanui – ketveri metai ir du mėnesiai, o vyriausiajam Aleksandrui – treji metai nelaisvės.

Grįžę iš įkalinimo įstaigos Šestakovai ir toliau grobė automobilius ir nuolat buvo automobilių vagystes tiriančių pareigūnų akiratyje.

Dingo be žinios

Nemetė savo amato, kurį gerai išmanė, ir Varlė. Vienu metu jis veikė su pareigūnų Zoologijos sodu vadinama gauja. Jos nariai turėjo tokias pravardes, kaip Asilas, Arklys, Beždžionė ir irgi vogė automobilius. Ši grupuotė specializavosi vogdama krovininius automobilius. Pareigūnai yra paskaičiavę, kad sulaikius Beždžionę ir jo draugelius, vilkikų plėšimas sumažėdavo net 80 proc.

REKLAMA

Vėliau Varlė prisišliejo prie Kaune veikiančios Kamuolinių grupuotės, kuri dėl įtakos sferų kovojo su dabar sulaikytais ir teismo laukiančiais Sauliaus Velečkos-Agurko vadovaujamais Agurkiniais.

Per gaujų konfliktą Varlė dingo be pėdsakų. Buvo rastas tik paliktas prabangus jo automobilis „Mercedes-Benz S 500“, o vyro nebuvo. Paskelbta T. Mickevičiaus paieška, tačiau manoma, kad jo jau nebėra tarp gyvųjų.

Reketavo bendrapiliečius

Tuo tarpu broliai Šestakovai savo veiklą iš Kauno perkėlė į Švediją. Juos eilinį kartą sulaikė „Aro“ pareigūnai. Tyrimo metu atlikta daugiau kaip 30 kratų, kurių metu paimti nešiojamieji kompiuteriai, mobilaus ryšio telefonai, automobilių navigacijos, antikvariniai dirbiniai, dviračiai, kemperiai, keturračiai bei vandens motociklai ir kiti daiktai, kurie, kaip įtariama, yra susiję su nusikalstamų veikų įvykdymu. Broliai, matyt, nusprendė, kad vogti iš garažų ir butų yra pelningiau nei, kad vogti automobilius.

REKLAMA

Kaune ir Palangoje sulaikyti broliai buvo atežti į Vilnių. Įtariamiesiems Vilniaus miesto apylinkės teismas paskyrė griežčiausią kardomąją priemonę – suėmimą. Tys broliai suimti 3, o vienas – 2 mėnesiams. Jiems pareikšti įtarimai dėl nusikalstamų veikų, numatytų LR baudžiamojo kodekso 181 str. 3 d. (didelės vertės turto prievartavimas) bei 178 str. 3 d. (didelės vertės turto vagystė). Už tokias nusikalstamas veikas LR baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimo bausmę iki dešimties metų. Vėl bus bandoma įrodyti, kad broliai veikė bendrininkų grupėje.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja LR generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai. Įtariama, kad šios grupuotės pagrindinės nusikalstamos veikos įvykdytos Švedijos Karalystės teritorijoje.

Nuo įtariamųjų galimai vykdytų vagysčių ir turto prievartavimo nukentėjo ir Lietuvos piliečiai, gyvenantys šioje šalyje.

Petras KURMELIS

AKISTATA

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų