REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kiekvienais metais Lietuvoje informacinių technologijų (IT) pakraipos studijas baigia daugiau kaip 1000 studentų, tačiau verslininkų teigimu, tai nėra pakankamas skaičius specialistų, kuris galėtų patenkinti reikalingą darbuotojų poreikį mūsų šalyje.  

Kiekvienais metais Lietuvoje informacinių technologijų (IT) pakraipos studijas baigia daugiau kaip 1000 studentų, tačiau verslininkų teigimu, tai nėra pakankamas skaičius specialistų, kuris galėtų patenkinti reikalingą darbuotojų poreikį mūsų šalyje.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Informacinių technologijų įmones vienijančios asociacijos INFOBALT inovacijų vadovas Andrius Plečkaitis teigia, kad IT specialistų trūkumas buvo ypač jaučiamas po 2009 metų, kai Lietuvoje technologijų centrus įkūrė kelios pasaulinės korporacijos.

REKLAMA

„Veiklą Lietuvoje pradėjus tokioms bendrovėms kaip „Barclays“, „Western Union“ bei lietuviškoms IT įmonėms vis sėkmingiau dirbant eksporto rinkose, pradėjome jausti didelį IT specialistų trūkumą, kuris kiekvienais metais tik didėja. Mūsų atlikto tyrimo duomenimis, jau 2016 m. Lietuvoje truks apie 13 tūkstančių IT specialistų“, - sakė A.Plečkaitis.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti (LAMA BPO) paskelbtais duomenimis, stojant į universitetus pirmuoju numeriu būsimieji studentai nurodė socialinių mokslų studijų programas – 41 proc. (2013 metais – 44 proc.), 22,9 proc. – biomedicinos mokslus (2013 metais – 19,9) bei 14,6 proc. – technologijų mokslus.

REKLAMA
REKLAMA

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) prezidentas Valdas Sutkus teigia, kad specialistų trūkumas atsiranda dėl per mažo verslo, mokslo įstaigų ir valdžios bendradarbiavimo.

„Lietuvoje trūksta ne tik IT specialistų, jau netolimoje ateityje pradės trūkti ir gydytojų, kitos aukštos kvalifikacijos darbuotojų. Verslas kartu su mokslo įstaigomis turi bendradarbiauti kuriant studijų programas, o valdžios įstaigos turi užtikrinti pakankamą finansavimą tokių programų kūrimui. Šiandien susiduriame su situacija, kai aukštosios mokyklos ruošia specialistus, tačiau neatsižvelgia į verslo poreikius, tai yra didelė bėda, kadangi į darbo rinką įsiliejantys jauni specialistai nebūna tinkamai paruošti “, - sakė LVK prezidentas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

V.Sutkus priduria, kad būtent dėl aukštos kvalifikacijos specialistų pasaulinės korporacijos investuoja mūsų šalyje: „Didžiosios bendrovės Lietuvoje randa aukštos kvalifikacijos specialistus už priimtina kainą. Prisiminkime „Barclays“ pavyzdį. Bendrovė investuodama mūsų šalyje įsipareigojo įdarbinti 250 darbuotojų, kai tuo tarpu dabar dirba daugiau kaip 1200 specialistų, o didžioji dalis jų - baigę Lietuvos aukštąsias mokyklas ir mūsų šalyje įgijo reikalingą kvalifikaciją“.

INFOBALT atstovas sako, kad norint ateityje užtikrinti reikiamą IT specialistų kiekį – būtina dirbti ne tik su studentais, bet ir su moksleiviais.

REKLAMA

„Stodamas į universitetą jaunas žmogus turi būti apsisrendęs, kokią specialybę nori įgyti. Pastebime, kad „paskutinės minutės“ apsisprendimai renkantis studijas tampa atgyvena, jauni žmonės yra daug labiau motyvuoti. Universitetai ir IT bendrovės jau kuris laikas aktyviai dirba su mokyklomis, moksleiviai yra supažindinami su ateities specialybėmis, kokius gebėjimus turi ugdyti geras darbuotojas. Įvairios iniciatyvos su jaunais žmonėmis gali juos paskatinti rinktis specialybes, kurios yra susijusios su informacinės technologijomis“, - sakė A.Plečkaitis.

REKLAMA

2014 metais Lietuvoje veiklą pradėjo pasaulinės organizacijos „TechCity“ padalinys „TechCity Vilnius“, kuris vienija tarptautinių IT bendrovių darbuotojus bei sieks gerinti informacinių technologijų specialybės įvaizdį visuomenėje. Nuo rugsėjo mėnesio pradedanti veiklą INFOBALT IT Akademija“ kartu su Vilniaus technologijų ir verslo profesinio mokymo centru ir tarptautine bendrove „EIS Group Lietuva“ Vilniaus mieste pradeda įgyvendinti projektą, kurio metu būsimieji IT specialistai per 10 mėnesių išmoks programuoti ypač paklausia JAVA programavimo kalba.

„Investuok Lietuvoje“ pateiktais duomenimis 2013 metais Lietuvoje IT bendrovės vykdė aktyvią plėtrą. 200 IT specialistų savo kompetencijų centre planuoja įdarbinti „Swedbank“, 60 naujų darbo vietų sukūrė JAV IT bendrovė „CSC Baltics“, kartu su Kauno Technologijos universitetu Kaune JAV bendrovė „Virtustream“ pradėjo kurti debesų kompiuterijos valdymo įrankius. 2013 metais Lietuvoje taip pat veiklą pradėjo Izraelio kompanija WIX, kurios tinklalapių kūrimo įrankį naudoja 38 mln. vartotojų visame pasaulyje, bendrovė Lietuvoje pradėjo steigti produktų vystymo padalinį. Nuo 2007 metų Lietuvoje veikianti norvegų kompanija „Storebrand“ mūsų šalyje įkūrė IT sprendimų vystymo padalinį, kuriame dirba 70 darbuotojų. Kita Norvegijos bendrovė „Visma“ Lietuvoje planuoja dar didesnę plėtrą – IT sprendimų ir porgraminės įrangos kūrimo įmonė per ateinančius 4 – 5 metus planuoja sukurti nuo 300 iki 500 naujų darbo vietų IT specialistams.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų