REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Parama bėdai ištikus – ne visiems

Vitalija Jalianiauskienė

Ką daryti, kai ramia vaga tekėjęs gyvenimas staiga subyra į šipulius? Sunki liga, gaisras, avarija ar kokia kita skaudi netikėta nelaimė pareikalauja ne tik skausmingų išgyvenimų, bet ir daugybės išlaidų.

Daugelio šeimų biudžetas tokių išbandymų neatlaiko ir žmonės puola ieškoti pagalbos visur, kur tik įmanoma. Tačiau viltys, kad sudėtingu ir, regis, beviltišku atveju pagelbės vietos valdžia, ne visada išsipildo. Kai toks skurdus miesto biudžetas, nelaimės atvejais skiriamos vienkartinės pašalpos galimos tik itin sunkiais, sudėtingais atvejais ir numatytos pajamų sumos bei turto vertės neviršijančioms šeimoms. Tik labai reikalingiems Paskutinę liepos dieną miesto Savivaldybėje posėdžiavusi komisija svarstė 36 panevėžiečių prašymus vienkartinėms pašalpoms gauti.

Kaip teigia komisijos narė, miesto Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja Raimonda Juodviršienė, dar per dvidešimt prašymų apsvarstyti nespėta, jie bus svarstomi kito mėnesio posėdyje.

REKLAMA
REKLAMA

Vienkartinių pašalpų skyrimo komisija, apsvarsčiusi panevėžiečių prašymus, apie sprendimus praneša raštu. Pagalbos laukiančios šeimos iš laiško sužino, ar joms bus skirtos pašalpos, ar ne.

REKLAMA

Liepos mėnesį vienkartinės pašalpos skirtos 28 asmenims, jiems iš viso bus išmokėta – pervesta į sąskaitas bankuose – 6750 litų.

Dar 8 šeimos sulauks laiškų su neigiamu atsakymu, vienkartinės pašalpos jiems neskirtos.

R. Juodviršienė sako, kad dažniausia atsisakymo skirti vienkartines pašalpas priežastis – per didelės šeimos pajamos.

Turint labai ribotą vienkartinėms pašalpoms mokėti skirtą biudžetą ir siekiant, kad paramą gautų būtent tie žmonės, kuriems iš tikrųjų tuo metu labiausiai reikia, tenka, pasak R. Juodviršienės, labai atidžiai nagrinėti prašymus ir skirstyti pinigus.

REKLAMA
REKLAMA

Bėdų ištiktiems panevėžiečiams visiems metams vienkartinėms pašalpoms skirta tik kiek daugiau kaip 50 tūkstančių litų.

Kitų metų perspektyvos dar labiau bauginančios, gali susidaryti dar keblesnė situacija. Pasak miesto Savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojos Janinos Gaidžiūnaitės, septyni metų mėnesiai parodė, kad ateinančių metų biudžetas pildomas labai sunkiai.

„Nebent per likusius mėnesius įvyktų stebuklas, jeigu ne – pinigų stygių pajus visos sritys, taip pat ir socialinės paramos“, – sako pavaduotoja. Geriau neslėpti Vienkartinės pašalpos galima prašyti ištikus sunkiai ligai, patyrus gaisrą, pirmą kartą grįžus iš įkalinimo įstaigos ir kt.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Norint, kad pašalpa būtų skirta, vienas iš reikalavimų, kad prašantysis turėtų ne daugiau nei vieną gyvenamąjį būstą ir ne daugiau kaip 3 hektarus žemės. Taip pat reikia įrodyti dokumentais, jog tikrai ištiko liga ar kokia kita nelaimė.

Būtent todėl, kad turi per daug turto, šį mėnesį keliems prašytojams buvo atsakyta suteikti vienkartinę pašalpą, nors jų bėdos tikrai nebuvo menkos.

„Žmogus turi butą Panevėžyje, nemažai žemės, dalį buto Vilniuje, sodybą, tad jam skirti pašalpos negalime, yra daug skurdžiau gyvenančių ir sunkesnėmis ligomis sergančių žmonių. Turint tiek nedaug pinigų, būtina į viską atsižvelgti, kitaip neliks kuo žmones paremti iš tikrųjų skaudžiais atvejais“, – teigia R. Juodviršienė.

REKLAMA

Komisijos narė tvirtina, jog turimo turto, pateikiant bet kokį prašymą paramai gauti, geriau neslėpti, komisija dirba atidžiai, tikslina visus duomenis, sužino, kiek nekilnojamojo turto turi šeima.

Liepos mėnesį vienkartinė pašalpa nebuvo skirta ir nuo gaisro nukentėjusiai šeimai. Buvo išaiškinta, kad jos materialinė būklė nėra bloga, namas naujas, po gaisro galima gyventi, o be to, nedirbantis šios šeimos narys neregistruotas Darbo biržoje.

„Noriu priminti, kad visa socialinė parama, taip pat ir vienkartinės pašalpos, skiriamos skurdžiausiai gyvenantiems žmonėms. Kai kas mano, kad jeigu turi teisę kartą per metus pretenduoti į vienkartinę pašalpą, tai taip ir daro – praėjus metams, vėl kaip laikrodis prisistato su prašymu“, – pabrėžė pavaduotoja. Ir po šimtą litų Liepos mėnesį posėdžiavusi komisija vienkartines pašalpas skyrė devyniems iš įkalinimo įstaigų grįžusiems asmenims. Tiesa, jiems skiriamos pašalpos yra nedidelės, kiekvienam pirmą kartą į laisvę grįžusiam panevėžiečiui skiriama po 100 litų.

REKLAMA

Kitiems pašalpų gavėjams susidaro didesnės sumos, atsižvelgiama ir į žmogaus pajamas, ir į padėties sunkumą.

„Būna, kad mažamečius vaikus auginanti moteris suserga sunkia onkologine liga, šeimos materialinė padėtis ir taip nepavydėtina, tad stengiamės, kiek leidžia įstatymas, tokiais atvejais skirti kuo didesnę sumą. Štai šį mėnesį tokioje situacijoje atsidūrusi šeima gaus 780 litų paramą“, – sako Socialinės paramos skyriaus vedėjo pavaduotoja.

Vienkartinė pašalpa skiriama dažniausiai ligos, gaisro atvejais. Pasak R. Juodviršienės, šeimose, kurių situacija ir taip nelengva, pastaruoju metu daugėja onkologinių susirgimų, jau yra buvę atvejų, kai pagalbos prašoma onkologinėmis ligomis sergantiems mažiems vaikams, tad daugiausia pinigų ir skiriama tais atvejais. Tikrina, kaip gyvena Pavaduotojos teigimu, anksčiau būdavusio punkto, kad paramą galimą skirti pablogėjus šeimos materialinei padėčiai, dabar nebėra. Pašalpa skiriama tik įvykus nelaimei.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ne priežastis skirti vienkartinę pašalpą ir senatvinės ligos, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių, sąnarių ir pan. Tokie prašymai dažniausiai netenkinami, nebent yra ir kitokių aplinkybių, gaunamos labai mažos pajamos. Asmenys, kuriems reikalinga vienkartinė pašalpa, gali kreiptis į miesto Savivaldybės Socialinės paramos skyriaus 117 kabinetą, reikia pateikti įrodančius dokumentus, pažymas apie pajamas ir kt.

Svarstant prašymus dalyvauja Socialinių paslaugų centro, Vaikų teisių apsaugos skyriaus atstovai, pateikiamas buities tyrimo aktas.

Komisijos pirmininkė J. Gaidžiūnaitė sako, kad kartais prašantieji pateikia netikslius duomenis, nurodo ne tą adresą, kuriuo iš tiktųjų gyvena, ir lieka be paramos.

„Vieną prašymą teko atmesti, nes nebuvo atliktas buities tyrimas. Net du kartus specialistai vyko nurodytu adresu ir nieko nerado, nors žmonės žinojo, kad bus tikrinama, kaip jie gyvena. Buvo apklausti ir kaimynai, kurie nepatvirtino, kad tokia šeima su vaikais ten gyvena“, – pasakojo komisijos pirmininkė.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų