REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Rusijai paskelbus draudimą įvežti į jos teritoriją žemės ūkio produkcijos gaminius iš visos Europos Sąjungos, žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė įpareigojo VĮ Lietuvos žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūrą (Agentūra) nedelsiant atlikti suderinimo ir sutartines procedūras bei pradėti pieno ir mėsos produktų intervencinių pirkimų ir privataus saugojimo procedūras.

REKLAMA
REKLAMA

„Šiuo metu svarbiausia padėti verslui, nors bendrovės turi alternatyvius planus, vis dėlto dėl sankcijų gali patirti praradimų. Viena iš galimų pagalbos priemonių – intervenciniai pirkimai. Intervencinio pirkimo tikslas suteikti galimybę parduoti produktus ir taip sumažinti nuostolius“ – pažymėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

REKLAMA

Apie intervencinių pirkimų pradžią gali paskelbti Europos Komisija, visos Europos mastu, jų imamasi, kai rinkos kainos nukrenta žemiau už pagaminimo kaštus. Intervenciniai pirkimai vykdomi Europos Sąjungos lėšomis, tuo tarpu privataus saugojimo procedūrą atlieka pačios įmonės. Verslas gauna paramą iš ES tik už produkcijos saugojimą, o intervencinių pirkimų atveju - už jos supirkimą.

Privatus saugojimas, kaip rinkos reguliavimo priemonė, yra skirtas rinkai stabilizuoti – produkcijos (šiuo atveju mėsos ir pieno produktų) pasiūlai rinkoje sumažinti ir jos kainai didėti. Produktai laikinai išimama iš rinkos, saugomi nustatytą laikotarpį, o šiam laikotarpiui pasibaigus – realizuojami. Parama privačiam saugojimui yra teikiama tik už klasifikuotą, pagal reikalavimus suženklintą, atitinkančią veterinarijos, higienos reikalavimus produkciją.

Visa perteklinė produkcija, kuri buvo skirta eksportui, paveiks vidinę rinką. Intervenciniai pirkimai suteikia galimybę parduoti pieno miltus, sviestą, jautieną esant nepalankiai padėčiai rinkoje, tai viena iš galimybių netiesiogiai palaikyti pajamas ūkininkams.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų