REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) pranešė mažiau nei per dvejus metus paskelbęs 620 buvusių KGB agentų duomenis.

 Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) pranešė mažiau nei per dvejus metus paskelbęs 620 buvusių KGB agentų duomenis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Specialioje interneto svetainėje kgbveikla.lt skelbiama informacija iš KGB agentų archyvinių bylų registracijos žurnalo.

REKLAMA

Iš viso minėtame žurnale yra duomenys apie 1669 asmenis, kurie 1940–1979 metais bendradarbiavo su represine sovietų valdžios institucija KGB.

Anot LGGRTC pranešimo, viešinant šiuos duomenis, tiriama visa informacija apie sąraše esančių asmenų veiklą, publikuojami su ja susiję papildomi dokumentai bei išlikusios agentų asmens bylos kortelės.

Agentų sąrašas pradėtas skelbti 2012 metų spalį. Prieš tai Valstybės saugumo departamentas minėtą žurnalą perdavė Lietuvos ypatingajam archyvui.

REKLAMA
REKLAMA

1987 metais pradėtame pildyti žurnale pateikti duomenys apie agentus, informatorius ir kitus slaptuosius KGB bendradarbius, verbuotus įvairiais laikotarpiais nuo 1940 iki 1979 metų. Nežinoma, kokiu principu ir kokiu tikslu sudarytas šis žurnalas.

„Atidžiau ištyrus papildomus archyvinius ir įvairius kitus šaltinius apie sąraše esančius asmenis, nustatyta, kad dalis užverbuotųjų nedirbo kaip agentai. Manytina, kad jie sutiko bendradarbiauti tik norėdami ištrūkti iš čekistų nagų. Neatmestina tikimybė, kad kai kurie asmenys buvo įtraukti į sąrašą operatyviniais ar kompromitavimo tikslais“, - teigia LGGRTC.

Neskelbiamos pavardės asmenų, kurie patys prisipažino slapta bendradarbiavę su KGB. Centras penktadienį taip pat pranešė svetainėje kgbveikla.lt nuo šių metų balandžio iki rugpjūčio paviešinęs 462 naujus dokumentus iš Lietuvos ypatingojo archyvo. Tai dokumentai, atspindintys LSSR KGB Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio miestų skyrių bei daugiau nei 20 mažesnių Lietuvos miestų bei rajonų poskyrių veiklą. Naujai viešinami dokumentai atskleidžia KGB vykdytą buvusių politinių kalinių, disidentų, dvasininkų, tikinčiųjų sekimą, režimui nusižengusių asmenų paiešką ir prieš juos naudotas operatyvines-technines ir psichologines priemones.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų