REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Naujausia Lietuvos kelių policijos tarnybos ataskaita rodo, kad 2014 metų pirmą pusmetį, palyginti su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, smarkiai augo avarijų skaičius, kurias sukėlė neblaivūs ar apsvaigę nuo narkotikų bei psichotropinių medžiagų eismo dalyviai.

Naujausia Lietuvos kelių policijos tarnybos ataskaita rodo, kad 2014 metų pirmą pusmetį, palyginti su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, smarkiai augo avarijų skaičius, kurias sukėlė neblaivūs ar apsvaigę nuo narkotikų bei psichotropinių medžiagų eismo dalyviai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Per pirmus šešis šių metų mėnesius dėl apgirtusių eismo dalyvių kaltės įvyko net 7,4 proc. avarijų daugiau nei pernai tuo pat metu (2013 m. sausį-birželį – 122, 2014 m. sausį-birželį – 131). Apkvaišę nuo narkotikų eismo dalyviai per pirmus šešis šių metų mėnesius buvo vienos avarijos kaltininkai, pernai – dėl tokios priežasties avarijų neįvyko.

REKLAMA

Iš rajonų, daugiausia – 6 avarijas – neblaivūs eismo dalyviai sukėlė Mažeikių rajone. O didžiausias tokios kategorijos eismo įvykių, net 400 proc. siekęs, eismo įvykių augimas fiksuotas Panevėžio mieste. Apsvaigę nuo kvaišalų asmenys vienintelį dėl šios priežasties pirmąjį pusmetį registruotą eismo įvykį sukėlė Vilniuje.

Avarijų, kurių kaltininkai yra apsvaigę nuo alkoholio ar narkotikų vairuotojai, kelia didelį saugaus eismo specialistų susirūpinimą, nes yra ypač pavojingi kitiems eismo dalyviams. Priežastis paprasta – šios kategorijos eismo įvykių padariniai būna skaudžiausi.

REKLAMA
REKLAMA

0,1 promilės gali sutrikdyti reakciją

Pastaraisiais metais girtų ar apsvaigusių eismo dalyvių atsakomybė buvo nuolat griežtinama. Sukėlęs tokią avariją, kurioje žuvo žmogus, asmuo lengvai gali atsidurti net ir už grotų. Bet kodėl tokių eismo dalyvių ne mažėja, o netgi priešingai – daugėja?

Tiesa, daugeliu atvejų alkoholio kiekis avarijos kaltininkų kraujyje nebuvo didelis. Galbūt rizikuojantys išgerti ir po to sėdantys už vairo vairuotojai, ypač karštu metų laiku, nesuvokia, kad net ir mažas alkoholio kiekis gali sukelti pražūtingą apgirtimą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus priklausomybės ligų centro direktorius Emilis Subata tvirtina, kad ilgai negėrusiam žmogui sutrikti reakcija gali ir kraujyje esant 0,3, ir 0,2, ir netgi 0,1 promilės alkoholio. Todėl gali būti, jog kai kurie avarijas sukėlę neblaivūs asmenys neteisingai įvertino savo galimybes. „Daug kas priklauso nuo individualių žmogaus savybių. Tiesa, nuolat alkoholį vartojantys žmonės jo poveikį toleruoja geriau. Bet tai nėra taisyklė, dėl to rizikuoti neverta“, - sakė gydytojas.

Pasak E. Subatos, nemaža dalis vairuotojų iš tikrųjų mano, kad nieko blogo neatsitiks, jei prieš sėsdamas prie vairo jis išgers, pavyzdžiui, 25 gramus degtinės ar alaus bokalą. „Prieš vairuojant geriausia alkoholio išvis nevartoti. Bet jeigu jau taip nutiko, ir buvo išgertas nors ir vienas bokalas alaus, būtina žinoti, kad smegenis labiausiai jis pradedės veikti po kelių minučių, kai prasidės jo absorbacija iš žarnyno į kraują. Jei 25 gramus degtinės išgėręs žmogus nenori turėti problemų kelyje, patarčiau jam sėstis prie vairo ne anksčiau nei po valandos ar netgi dviejų, kai buvo vartojamas alkoholis“, - sakė Vilniaus nepriklausomybės ligų centro vadovas.

REKLAMA

Jis atkreipė dėmesį, kad vasarą, esant karščiams, reikia dar ilgesnio blaivymosi laiko, kadangi veikiamas kaitros ir alkoholio organizmas patiria didelį papildomą stresą.

Išsiblaivius lėtumas praeina ne iškart

Specialistai atkreipia dėmesį, kad 5 proc. stiprumo 500 ml alaus butelyje yra maždaug 25 g gryno alkoholio. Tai yra maždaug tiek, kiek ir 75 ml degtinės. Jo poveikis irgi priklauso ne tik nuo žmogaus svorio, sudėjimo, bet ir nuo to, kiek žmogus yra valgęs, pailsėjęs, taip pat – nuo oro sąlygų. Pažymima, kad alaus butelyje esančio alkoholio koncentracija išnyksta praėjus dviem - trim valandom po vartojimo. Teoriškai, lyg ir būtų galima vairuoti, tačiau reakcijos sulėtėjimas išlieka ir praėjus minėtom trim valandoms.

REKLAMA

Žmogus, aišku, gali bandyti apskaičiuoti, kiek jis gali išgerti prieš vairuodamas, tačiau specialistai įspėja, kad labai lengva apsigauti. Reikia atkreipti dėmesį ne tik į gryno alkoholio koncentraciją, bet ir į savo savijautą. Nuovargis, alkis ar ligos gali turėti didelę įtaką.

„Skaičiuoti taip formaliai ir sausai pavojinga, tačiau manoma, kad per valandą vyrai sudegina nuo 0,08 iki 0,12 promilės“, – orientacinius skaičius įvardija gydytojai. Vis dėlto specialistai sutaria, kad dauguma vairuotojų prieš pakeldami stiklelį, kai puikiai žino, kad vėliau teks sėsti prie vairo, gerai supranta savo veiksmų pasekmes, tačiau naiviai tikisi, kad neįklius.

FAKTAS

Viena promilė – tai vienas gramas absoliutaus alkoholio, suvartotas vienam kilogramui kūno svorio. Pavyzdžiui, 70 kg sveriančiam žmogui alkoholio koncentracija kraujyje sieks vieną promilę, jei jis išgers 70 g gryno spirito. 100 kg sveriančiam žmogui ji bus 0,7 promilės.  

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų