REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Simona Stanapėdytė, LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Vienas Indijos restoranas, pelnęs prizą už higieną ir aptarnavimą, turi ir dar vieną išskirtinį bruožą – jo virtuvėje pluša nuteistieji.

REKLAMA
REKLAMA

Naujojo Delio gyventojai, apsilankę svetingame, vėsiame ir tvarkingai įrengtame restorane, nė neįtaria, kad juos aptarnauja ir maistą gamina viename didžiausių Pietų Azijos Tiharo kalėjime bausmę atliekantys nuteistieji.

REKLAMA

Kaip eksperimentinį verslą, siekiant nuteistuosius integruoti į visuomenę, restoraną kalėjimo administracija sumanė dar praeitą mėnesį ir vis dar laukia oficialaus leidimo dirbti visu pajėgumu. Restoranas nutolęs nuo įkalinimo vietos vos kilometrą.

„Mus džiugina programos rezultatai: veikla nuteistuosius priverčia vėl bendrauti su visuomene, tarnauti žmonių gerovei, užsidirbti atlyginimą ir įgauti pasitikėjimo savimi, kurio taip reikia grįžus į laisvę“, – sako kalėjimo atstovas Sunilas Gupta.

REKLAMA
REKLAMA

50 vietų restorano interjerą puošia kalinių kurti paveikslai ir baldai, o svečiai dažnai negaili komplimentų personalui, kuris buvo apmokytas netoliese esančioje prestižinėje viešbučių valdymo mokykloje. „Niekas nenori kalinio praeities, todėl, kaip atsakingas visuomenės narys ir maisto žinovas, jaučiu pareigą padėti šiems žmonėms. Kalėjimo aplinka retai kuriam padeda įgyti socialinių įgūdžių, praversiančių už kalėjimo tvoros, daug dažniau ji kursto smurtą ir nusikalstamumą“, – teigia maisto kritikas, restorano klientas Shashankas.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kasdien restoraną aplanko apie 50 klientų, o čia dirbantys kaliniai uždirba apie 3 litus, panaši čia ir vieno patiekalo kaina.

„Baldai, maistas ar paveikslai, kas bebūtų, viskas yra pagaminta kalinčių žmonių. Tai labai gera iniciatyva, kuri suteikė jiems galimybę atskleisti talentus“, – tvirtina psichologas, restorano klientas Chetana Bhatnagaras.

Galimybė dirbti gelbėja kalinius ir nuo įkyrių minčių pabėgti iš įkalinimo įstaigos. Kasdienė rutina darbe juos prablaško. Į restoraną jie keliauja pėsčiomis ar dviračiu, jų nelydi apsauga, mat jais pasitikima. Visas restorano personalas turi dvejų metų darbo sutartis.

REKLAMA

„Noriu padėkoti kalėjimo administracijai, kad rodo mums kelią. Išėjęs iš kalėjimo gyvensiu sąžiningą gyvenimą. Norėčiau atidaryti savo restoraną, jei tik gausiu valdžios leidimą“, – apie ateitį kalba nuteistasis Balis Krishanas Groveris.

Panašus projektas dvejus metus buvo vykdomas kalėjime Keraloje. Atlikti tyrimai parodė, kad tokia veikla teigiamai veikia ne tik dirbančius kalinius, bet ir pagerina visos įkalinimo įstaigos atmosferą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų