REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Rekordiškai karšta rugpjūčio pradžia sutapo su kasmet rugpjūčio 1 – 7 dienomis minima Pasauline kūdikių maitinimo krūtimi savaite. Geriau už bet kokį agitavimą kūdikius maitinti krūtimi veikia žinojimas, kad maitinimas krūtimi yra sveikiausias ir natūraliausias vaikučio maitinimo būdas, o motinos pienas visada yra švarus, reikiamos temperatūros, paruoštas naudoti bet kada, kai tik kūdikis užsinori. Nėra jokios grėsmės, kad dėl karštos oro temperatūros kūdikio maistas suges.

REKLAMA
REKLAMA

Vilniaus Centro poliklinikos vaikų ligų gydytoja Sigita Gailienė džiaugiasi, kad maitinančių krūtimi mamyčių daugėja ir kūdikių maitinimo laikas ilgėja. Šioje poliklinikoje pernai lankėsi beveik pusantro tūkstančio kūdikių. Daugiau kaip 70 procentų iki 3 mėnesių buvo maitinti išimtinai krūtimi, iki 6 mėnesių – daugiau kaip 50 procentų. Yra nemažai mamyčių, kurios krūtimi maitina vaikus iki 2 ir net 3 metukų.

REKLAMA

Nauda ir kūdikiui, ir motinai

Gydytoja primena, kad motinos pienas kūdikiui yra natūraliausias maistas – puikus baltymų, riebalų, angliavandenių ir vitaminų derinys. Jame yra apie 400 medžiagų, kurių nėra jokiame kitame maiste kūdikiams. Tai labai svarbu pirmąjį kūdikio gyvenimo pusmetį, kol dar kūdikio virškinimo sistema yra iki galo neišsivysčiusi. O motinos pienas įsisavinamas labai gerai, mamytė gali nepergyventi, kad kūdikiui užkietės viduriai, kad jis viduriuos ar jį kankins pilvo diegliai. Žindomi vaikai mažiau serga virškinimo sistemos, kvėpavimo takų ligomis, alergija, rečiau turi viršsvorio. Tokiomis ligomis, kaip šlapimo takų infekcijos, vidurinės ausies uždegimas, I tipo diabetas, akių sausmė, regėjimo sutrikimai ir dar daugeliu kitų, žindomi vaikai suserga kelis kartus rečiau. Žindytų kūdikių intelekto koeficientas yra daug aukštesnis negu nežindytų.

REKLAMA
REKLAMA

Pasak gydytojos S. Gailienės, maitinimas krūtimi yra ne mažiau naudingas ir motinai. Žindžiusios motinos 25 procentais rečiau serga kiaušidžių vėžiu, 2 kartus rečiau krūties vėžiu, senatvėje joms osteoporozės tikimybė sumažėja 50 procentų. Maitinimas krūtimi padeda mamai atstatyti figūrą ir numesti svorio po gimdymo, mažina nutukimo riziką.

Maitinimas krūtimi yra motinos ir naujagimio bendravimo pagrindas. Tai nesenkantis meilės ir teigiamų emocijų šaltinis jiems abiems. Žindant atsiranda glaudus tarpusavio ryšys, stimuliuojami moters hormonai, kurie skatina biologinį motinystės pagrindą: kantrybę, pasitenkinimą savo kūdikiu, meilę ir švelnumą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Daugiausia lemia psichologinis nusiteikimas

Kodėl gi moterys taip skirtingai maitina savo kūdikius – vienos vos porą mėnesių, o kitos – 2-3 metus? Centro poliklinikos vaikų ligų gydytojos S. Gailienės teigimu, labai daug priklauso nuo psichologinio nusiteikimo. Reikia pirmiausia norėti maitinti. Paprastai tos moterys, kurios labai nori, maitina ilgai. Sėkmingą žindymą trikdo viskas, kas kūdikiui ir motinai kelia baimę, skausmą, nuovargį, todėl reikalinga ir kitų šeimos narių parama.

Krūtimi maitinamas vaikas gauna ne tik jam vertingiausią ir tinkamiausią maistą tai labai patogu ir mamytei – nereikia plauti buteliukų, gaminti maistą. Be to tai pigiausias kūdikio maitinimo būdas. Paskaičiuota, kad taip galima sutaupyti apie 5 tūkstančius litų per metus. Visa tai labai skatina maitinti kūdikį kuo ilgiau.

REKLAMA

Dar pora gydytojos patarimų mamytėms

Naujagimį maitinkite pagal poreikį – tiek, kiek jam reikia, ir tada, kai jis alkanas, o ne nustatytomis valandomis. Pirmosiomis dienomis paprastai jis maitinamas 10-12 kartų, vėliau – 6-7 kartus. Jam pasisotinti užtenka 20 minučių. Motinoms taip pat svarbu neužmiršti asmeninės higienos – plauti rankas, dėvėti švarius drabužius.

Maitinimas krūtimi – natūralus procesas, ir pati gamta mamai diktuoja, kaip elgtis. Vis tik sveikatos profesionalų patarimai, rekomendacijos labai reikalingi. Centro poliklinikoje veikia Nėščiųjų mokyklėlė, kurią lanko būsimosios mamytės. Patyrę specialistai suteikia joms visą būtiną informaciją apie maitinimą krūtimi, kūdikio priežiūrą. Vaikeliui gimus vaikų ligų gydytojos ir slaugytojos lanko juos namuose, pataria, pamoko, kaip motinai elgtis konkrečiose situacijose.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų