REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Laikas.lt žurnalistė Greta Kojutytė, stoviniuodama eilėse laukiant staliuko kavinėje ar restorane, sumanė atlikti nedidelį eksperimentą. Ji pakalbino keletą Kaune ir Palangoje dirbančių padavėjų apie jų gaunamus arbatpinigius. Taigi, ar mūsų šalyje egzistuoja arbatpinigių kultūra?

Laikas.lt žurnalistė Greta Kojutytė, stoviniuodama eilėse laukiant staliuko kavinėje ar restorane, sumanė atlikti nedidelį eksperimentą. Ji pakalbino keletą Kaune ir Palangoje dirbančių padavėjų apie jų gaunamus arbatpinigius. Taigi, ar mūsų šalyje egzistuoja arbatpinigių kultūra?

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Živilė, Kaunas

Kartais per dieną pavyksta surinkti 70–100 Lt, tačiau kartais ir iki 20 Lt. Pastebėjau, kad daugiau palieka vyrai, jie mažiau skaičiuoja. Moterys taupesnės. Dažnai apie žmogų galima pasakyti – jis dirbęs padavėjo darbą ar ne. Tie kurie žino, kokios tai pareigos, kitaip elgiasi: sveikinasi, nebijo padėkoti už aptarnavimą. Keisčiausia, kad dažniausiai save išaukština žmonės, kurie neturi nei kultūros, nei garbės. Kreipiasi į padavėją „tu“, šaukia per visą salę. Manau, kai kurie žmonės nėra pribrendę eiti į kavines, nes dėl jų tiesiog būna gėda prieš kitus lankytojus.

REKLAMA

Monika, Palanga

Arbatpinigiai tikrai geri – mažiausiai 100 Lt per dieną, o savaitgaliais ir 150–250 Lt. Negaliu atsakyti, kas palieka daugiau – moterys ar vyrai. Visi tiesiog ateina gerai praleisti laiką, atsipalaiduoti. Dauguma su padavėjais elgiasi maloniai. Apart, padavėjų tarpe vadinamų, irzliųjų emigrantų. Grįžę į Lietuvą, jie jaučiasi karaliais: stengiasi žeminti aptarnaujantį personalą. Tikriausiai elgiasi taip, kaip su jais elgiamasi užsienyje.

REKLAMA
REKLAMA

Stefanija, Kaunas

Arbatpinigiai – kiekvieno asmeninis reikalas. Kartais žmogus, išleidęs 500 Lt, gali palikti tik 2 Lt, o kitas, išleidęs 70 Lt, palieka 50 Lt už aptarnavimą. Tai tik kliento kultūros ženklas. Žinoma, ir padavėjos šypsenos, rūpestingumo ir aptarnavimo kokybės įvertinimas.

Lina, Palanga

Arbatpinigiai priklauso nuo aptarnavimo kokybės – nesistengsi, nebūsi malonus klientui, tai nieko ir negausi. Daugiausia palieka jaunos šeimos ar kompanijos maždaug nuo 35 iki 45 metų. Jaunimas išlaiko ,,nerašytą“ susitarimą – palikti 10 proc. nuo sąskaitos sumos. Dosniausi yra naujieji rusai: jiems ir 200 Lt kartais ne riba. Vyresnio amžiaus žmonės nepalieka. Jie nesupranta šios mados.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Danielė, Kaunas

Žmonės tikrai palieka arbatpinigių – dienos metu nedaug, tačiau vakare būna dosnūs. Daugiau palieka vyrai, bet dažniausiai tie, kurie nori pasirodyti prieš drauge su juo esančią moterį. Taip pat negaili jaunos šeimos. Jaunimas dažnai visai nepalieka. Lietuviai mėgsta, kai su jais bendrauji, šypsaisi. Žmonės per daug paskendę savo problemose, kartais tereikia tik nusišypsoti. Vidutiniškai per dieną arbatpinigių gaunu apie 70 Lt.

Greta, Palanga

Lietingomis dienomis minimali suma yra nuo 40 Lt, o geromis virš 200 Lt. Kolegų arbatpinigiai visada skiriasi – daugiau uždirba greitesni, besišypsantys. Daugiau palieka vidutinio amžiaus žmonės bei užsieniečiai. Įprastinė lietuviška šeima irgi palieka bent po kelis litus – viską susirenkančių yra mažai.

REKLAMA

Žurnalistės Gretos išvados

Apibendrinant pašnekovių komentarus, tvirtai galiu teigti, kad arbatpinigių kultūra Lietuvoje egzistuoja. Žinoma, Palangoje – vasaros sostinėje – jie žymiai didesni, tačiau Kauno publika taip pat nėra itin šykšti. Galima net išskirti auditorijas, kurios yra dosniausios: jaunos šeimos, 35–45m. Kompanijos bei užsieniečiai. Pasirodo, lietuviai dosniai atsilygina už plačias šypsenas bei kokybišką darbą. Tačiau, nors arbatpinigių kultūrą Lietuvoje egzistuoja, paprasčiausio elgesio etiketo, kai kuriems žmonėms vis dar stinga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų