REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Neapykantos šešėliuose: kai žūsta nekalti žmonės

 Tris savaites vykstanti Izraelio karinė operacija Gazos Ruože, jau nusinešusi daugiau nei tūkstančio žmonių gyvybes, yra ketvirtasis per 14 praėjusiųjų metų Izraelio kariuomenės bandymas su šaknimis išrauti „Hamas“ teroristinę veiklą, nukreiptą prieš savo valstybę. Ankstesni oro antskrydžiai virš „Hamas“ į Izraelį leidžiamų savadarbių raketų dirbtuvių, pogrindinius ginklų arsenalų, tunelių, teroristinių grupuočių vadeivų namų buvo sėkmingi tik iš dalies. Visiškos sėkmės neatnešė ir sausumos kariuomenės reidai į Gazą.

 Tris savaites vykstanti Izraelio karinė operacija Gazos Ruože, jau nusinešusi daugiau nei tūkstančio žmonių gyvybes, yra ketvirtasis per 14 praėjusiųjų metų Izraelio kariuomenės bandymas su šaknimis išrauti „Hamas“ teroristinę veiklą, nukreiptą prieš savo valstybę. Ankstesni oro antskrydžiai virš „Hamas“ į Izraelį leidžiamų savadarbių raketų dirbtuvių, pogrindinius ginklų arsenalų, tunelių, teroristinių grupuočių vadeivų namų buvo sėkmingi tik iš dalies. Visiškos sėkmės neatnešė ir sausumos kariuomenės reidai į Gazą.

REKLAMA

Užburtas ratas

Dešimtys ir šimtai nukautų „Hamas“ kovotojų, rūkstantys išsprogdintų „Qassam“ raketų dirbtuvių ir karinių grupuočių slaptaviečių griuvėsiai tebuvo Pyro pergalės ženklas. Nors kuriam laikui „Hamas“ teroristinė veikla būdavo paralyžiuojama, pralietas šimtų palestiniečių kraujas, sugriauti jų miestai, be pastogės likusių šeimų neviltis šaukėsi keršto ir kėlė dar didesnę neapykantą izraeliečiams.

Vargu ar ištrūkti iš šio uždaro neapykantos ir smurto rato pavyks ir šįkart. Izraeliui liepos 8 dieną pradėjus atsakomąją plataus masto karinę operaciją prieš ginkluotas „Hamas“ grupuotes ir karinę infrastruktūrą Gazos Ruože, per 19 dienų aukų skaičius peržengė psichologiškai labai svarbią 1 000 žuvusiųjų ribą. Dauguma jų – civiliai.

REKLAMA
REKLAMA

Kaltina karo nusikaltimais

Izraelio kariuomenės vykdomos karinės operacijos, laikomos kruviniausiu smurto proveržiu po abiejų pusių konflikto paaštrėjimų 2009 ir 2012 metais, veiksmai susilaukė griežtos tarptautinių organizacijų ir vyriausybių atstovų reakcijos. Antai Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių komisarė Navi Pillay, pasmerkusi naujausią susirėmimą išprovokavusias palestiniečių judėjimo „Hamas“ raketų atakas, pareiškė, kad Izraelio kariniai veiksmai Gazos Ruože gali prilygti karo nusikaltimams. Ji minėjo atakas, per kurias žuvo civiliai palestiniečiai, tarp jų ir vaikai.

REKLAMA

Komisarė N.Pillay pabrėžė, kad ir Izraelio vaikai bei kiti civiliai gyventojai taip pat turi teisę gyventi nejausdami nuolatinės raketinių atakų baimės. Žmogaus teisių stebėtojai šiame regione kaltina Izraelio valdžią naudojant neproporcingai didelę jėgą prieš „Hamas“ karinę infrastruktūrą Gazos Ruože. Pabrėžiama, kad tai viena tankiausiai apgyvendintų teritorijų ne tik Artimuosiuose Rytuose, bet ir visame pasaulyje. Nors Izraelio kariuomenė prieš atakas iš anksto perspėja palestiniečius pasitraukti iš tam tikrų vietų, iš lėktuvų leidžiamos raketos aukų nesirenka.

REKLAMA
REKLAMA

Nesėkminga „Šešėlio“ medžioklė

Izraelio specialiųjų tarnybų manymu, persilaužimą nesibaigiančioje kovoje su „Hamas“ teroristais pavyktų pasiekti sugavus arba likvidavus vos vieną žmogų. Tai Mohammedas Deifas, „Hamas“ karinio sparno „Izz ad-Din al-Qassam brigados“ vadovas ir strategas. Jį medžioja visos Izraelio žvalgybos tarnybos: elektroninės žvalgybos padalinys 8 200 klausosi milijonų telefono pokalbių Gazos Ruože ir seka interneto srautą ieškodamas bent mažiausios užuominos apie M.Deifą. Jo pėdsakų Gazoje ieško dešimtys Izraelio šnipų ir agentų.

Pasak Italijos dienraščio „La Repubblica“, šis žmogus Gazos Ruože yra tikra legenda, tačiau visi jį čia vadina ne tikruoju vardu, o įvardžiu „Jis“. Vardo net nereikia: M.Deifas pastaraisiais metais teroristų „brigadas“ pavertė puikiai ginkluotais, gerai organizuotais ir aprūpintais „Hamas“ milicijos padaliniais, išsiskiriančiais efektyvia valdymo struktūra.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Ekspertų teigimu, politinėje tuštumoje, į kurią Gazos Ruožą yra panardinęs politinis „Hamas“ sparnas, viskam vadovauja būtent M.Deifas, nors jau daug metų niekas nežino, kaip jis atrodo. „Jis“ išmoko niekuo nepasitikėti, net ir artimiausia savo aplinka. Niekas nežino, kur jis yra šiuo metu ir kur bus rytoj. Manoma, kad jis juda po Gazą tik požeminių tunelių ir galerijų, kurios žinomos tik patiems artimiausiems bendražygiams, tinklu. Izraelio žvalgyba šį žmogų vadina „Šešėliu“, nes tai iš tikrųjų žmogus be veido: žvalgybininkai neturi net jo fotoportreto. O iš prieš dešimtmetį iš dirbtinių Žemės palydovų padarytų jo ir artimiausių bendrininkų figūrų atvaizdų mažai naudos.

REKLAMA

Vilties griuvėsiuose

Identifikuoti „Šešėlį“ teoriškai atrodo paprasta: yra žinoma, kad šis žmogus yra neįgalus ir prirakintas prie vežimėlio: per du pasikėsinimus jis neteko rankos, kojos ir akies. Tačiau fiziniai trūkumai niekaip neatsiliepė jo gebėjimui vadovauti karinėms „Hamas“ grupuotėms. Dvidešimčiai tūkstančių „Hamas“ kovotojų jis yra tikra legenda. Tai, kad jis tiksliai apskaičiuoja savo veiksmus, galimas jų pasekmes ir laikosi griežčiausio judėjimo slaptumo, reiškia, jog su teroristais kovojančioms Izraelio pajėgoms prireiks kai ko daugiau, nei tik aklos sėkmės krečiant Gazos Ruožą ir ieškant nesugaunamo šešėlio.

REKLAMA

Tarptautinės bendrijos pastangomis aktyviai siekiama bent trumpam sustabdyti Gazos niokojimą aviacijos antskrydžiais bei tankų ugnimi ir nutraukti Izraelio miestų apšaudymą „Hamas“ raketomis. Deja, pastaruoju metu abipusės paliaubos būdavo trumpalaikės: kartais jos trukdavo vos kelias valandas, nes „Hamas“ po eilinio susitarimo vėl atidengdavo ugnį. Paskutinis paliaubų nutraukimas buvo itin dramatiškas: šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje pirmadienį Izraelio tanko iššautas sviedinys mirtinai sužalojo 4 metų berniuką. Jis tapo pirmąja auka po naujausių neoficialių paliaubų sudarymo.

Jungtinių Tautų atstovų teigimu, per dabartinę Izraelio karinę operaciją Gazos Ruože „Apsauginis skardis“ daugiau nei 75 proc. žuvusiųjų buvo beginkliai žmonės. Skelbiama, kad daugiau nei ketvirtadalis iš jų buvo vaikai. Dėl karo veiksmų apie 17 tūkst. Gazos gyventojų buvo priversti palikti savo namus, kurių griuvėsiuose dar ilgai klaidžios neapykantos šešėliai.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų