REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Kalėjimų departamento (KD) organizuojamame Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo iškeldinimo konkurse – kardinalūs slapti pokyčiai. Pigiausią kainą pasiūliusi bendrovė iš konkurso išmesta, o net su 40-55 milijonais litų brangiau paslaugas siūliusiomis bendrovėmis KD tarsis neskelbiamų derybų būdu. Nepaisant, kad ginčas bus nagrinėjamas teisme.

Ieškojo kabliuko – „rado“ inkarą

Konkursas iškeldinti Lukiškių kalėjimą iš sostinės centro ir perkelti kalinius į Pravieniškes buvo paskelbtas dar 2012 metais. Paraiškas pateikė penki kandidatai, du iš kurių vėliau savo pasiūlymų nepateikė.. Bendrovė „City Service“ iškeldinti kalėjimą siūlė už 233 mln. litų. Tai buvo mažiausia kaina: kiti konkurso dalyviai siūlėsi darbus atlikti atitinkamai už 289 mln. ir 273 mln. litų.

Tačiau KD ėmė priešintis „City Service“ pasiūlymui. KD Viešųjų pirkimų komisija, vadovaujama departamento direktoriaus pavaduotojo, buvusio Teisingumo ministerijos sekretoriaus Kęstučio Širvaičio nurodę, kad buvo netinkamai užpildyta kainų lentelė ir bendrovę pašalino iš konkurso. Tada iš konkurso pašalinta įmonė kreipėsi į VPT prašydama ištirti, ar KD neviršijo savo įgaliojimų.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau VPT tyrimas pakrypo visai kita linkme. Tarnyba konstatavo, kad KD pažeidė Viešųjų pirkimų įstatymą, tačiau visai kitą punktą, nei akcentavo pareiškėjai. „Kalėjimų departamentas prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos, vykdydamas konkurencinį dialogą „Privataus subjekto atrankos valdžios ir privataus subjektų partnerystės projekto „ Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo iškėlimo iš Vilniaus m. centrinės dalies 1-asis etapas“ įgyvendinimui“ pažeidė Viešųjų pirkimų įstatyme įtvirtintus lygiateisiškumo ir skaidrumo principus. Įvertinusi pirkimą, Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) nustatė, kad bendrovių „City Service“ ir „Realco statyba“, veikiančių pagal jungtinės veiklos sutartį, kvalifikacija neatitiko pirkimo dokumentuose nustatyto reikalavimo turėti įdiegtą statybos darbų kokybės valdymo sistemą. Tačiau pirkimo komisija jų kvalifikaciją pripažino atitinkančia pirkimo dokumentuose nustatytus minimalius kvalifikacinius reikalavimus. Kadangi viešasis pirkimas, atmetus visus pasiūlymus, pasibaigė, VPT apsiriboja šiuo vertinimu“, - oficialiame VPT pranešime buvo teigiama, kad aptikti visai kitokie, žymiai svaresnį pažeidimai.

REKLAMA

Tačiau vėliau paaiškėjo, kad konkurso sąlygose net nebuvo įrašyta reikalavimo turėti tokį dokumentą. Įmonė gavo ISO dokumentą, bet tai negelbėjo.

Dviejų kitų bendrovių pasiūlymai taip pat buvo atmesti, nes jos, KD teigimu, siūlė per didelę kainą.

Derybos paslapčia

K.Širvaitis KD Viešojo pirkimo komisijos pirmininku buvo iki 2013 metų lapkričio pradžios. Šių metu balandyje komisijai ima vadovauti l.e. direktoriaus pavaduotojo pareigas Jurgita Žilienė ir staiga paaiškėja, kad pirkimas atnaujintas, nors, kaip reikalauja Viešųjų pirkimų įstatymas, turėjo būti paskelbtas naujas konkursas...

REKLAMA
REKLAMA

Taigi KD viešųjų pirkimų komisija panaikino visus komisijos sprendimus. Tai turėtų reikšti, kad ji panaikino ir nutarimą, kuriuo „City Service“ buvo pašalinta iš konkurso dėl neva netinkamai pasiūlytos kainos ir dokumentų trūkumo. Tačiau konkurse nepageidaujama bendrovė vis tiek buvo palikta už borto.

KD pradėjo derybas su kitais kandidatais. Tam jis gavo VPT leidimą. Tačiau šioje istorijoje keisčiausia tai, kad į VPT kreipėsi, kaip to reikalauja įstatymas, ne KD viešųjų pirkimų komisija, o... Kalėjimų departamento vadovybė. Birželio mėnesio raštu VPT direktorius Žydrūnas Plytnikas leido KD pasinaudoti įstatyme numatyta išlyga – skelbti ne naują konkursą, o pirkimą vykdyti neskelbiamų derybų būdu. Kitaip sakant, KD leidžiama derėtis dėl paslaugų, kurios gali būti 40-55 milijonais litų brangesnės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų