REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 LRT televizijos naujienų tarnyba, LRT.lt

Lenkija mini lygiai 70 metų, kai prasidėjo Varšuvos sukilimas – vienas tragiškiausių Antrojo pasaulinio karo momentų.

REKLAMA
REKLAMA

Baigiantis karui prieš nacistinius okupantus sukilę lenkų patriotai, išsigandę prie Varšuvos artėjančios sovietų kariuomenės, tikėjosi patys išvaduoti sostinę, bet pastangos baigėsi tragedija – žuvo 150 tūkst. žmonių, o karui pasibaigus Maskvos statytiniai persekiojo Varšuvos sukilimo dalyvius.

REKLAMA

Maždaug 50 tūkst. prastai ginkluotų lenkų sukilo prieš 90 tūkst. tuometinės Vokietijos karių, kurių gretas netruko sustiprinti dar 50 tūkst. elitinių SS kovotojų. Varšuvos sukilimas truko 63 dienas. Sovietų kariuomenė stovėjo kitoje Vyslos pusėje ir laukė, kol sukilėliai bus sutriuškinti, o miestas beveik sulygintas su žeme.

Minėdami Varšuvos sukilimo pradžios sukaktį lenkai prisimena, kaip komunistiniai lyderiai menkino Varšuvos sukilimą, jo dalyvius persekiojo. Antihitlerinės koalicijos sąjungininkės – Britanija ir Amerika – nespaudė tuometinio sovietų diktatoriaus Stalino, kad padėtų Varšuvos sukilimui ar bent leistų nusileisti sąjungininkų lėktuvams su pagalbos kroviniais.

Lygiai šeštą Lietuvos laiku Lenkija sustos tylos minutei, kad pagerbtų Varšuvos sukilimo didvyrius, visą tuometį miestą.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų