REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 

Ukrainos parlamentas ketvirtadienį atmetė premjero Arsenijaus Jaceniuko prašymą atsistatydinti – po to, kai priėmė teisės aktą, kuris, kaip teigė vyriausybės vadovas, yra būtinas, kad būtų padidintas finansavimas ginkluotosioms pajėgoms ir šalis išvengtų bankroto.

REKLAMA
REKLAMA

 

A.Jaceniukas atsistatydinimo prašymą pateikė praėjusią savaitę, kai Aukščiausiosios Rados deputatai per pirmąjį svarstymą neparėmė jo pasiūlytų biudžeto pataisų.

REKLAMA

Ketvirtadienį premjeras sulaukė deputatų plojimų po to, kai jie per naują balsavimą priėmė biudžeto pataisas ir tada triuškinama balsų dauguma atmetė jo atsistatydinimo prašymą.

„Priėmėme visa apimtimi įstatymo projektą dėl 2014 metų valstybės biudžeto įstatymo pataisų“, - pareiškė Rados pirmininkas Oleksandras Turčynovas.

A.Jaceniukas prašė priimti biudžeto pataisas, kad būtų kompensuotos mažesnės nei tikėtasi įplaukos ir padidintos bendros išlaidos, įskaitant galimybę papildomai skirti 1,9 mlrd. grivinų (758 mln. dolerių) Kijevo karinei kampanijai prieš prorusiškus separatistus šalies rytuose.

REKLAMA
REKLAMA

A.Jaceniukas sakė, kad nepriėmus biudžeto pataisų, Ukraina būtų bankrutavusi ir būtų žlugęs susitarimas su Tarptautiniu valiutos fondu dėl 17 mlrd. JAV dolerių finansinės pagalbos

Tarptautinė finansinė pagalba nesustabdė Ukrainos ekonomikos nuosmukio, kurį didina pramoniniuose šalies rytuose vykstantys susirėmimai.

 

P. Porošenka prašo Rados patikslinti valstybės biudžetą ir padidinti armijos finansavimą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ketvirtadienį paragino parlamentą pritarti įstatymo pataisoms, kurios leistų padidinti finansavimą armijos vykdomam puolimui prieš prorusiškus separatistus šalies rytuose, taip pat sustiprinti energetikos sektorių.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Premjeras Arsenijus Jaceniukas praeitą savaitę atsistatydino, protestuodamas dėl Aukščiausiosios Rados atsisakymo pakeisti 2014 metų biudžetą po pirmojo skaitymo, tačiau tikėtina, kad jis apsispręs likti vyriausybės vadovu, jeigu deputatai dabar pritars tiems pakeitimams.

„Įstatymai, kuriuos ragina priimti vyriausybė, yra nepopuliarūs ir sunkūs, tačiau labai reikalingi“, – P.Porošenkos kreipimąsi į deputatus citavo jo spaudos tarnyba.

„Parlamento sprendimai šiandien reikalingi ne vien dėl armijos finansavimo, nors tai yra pirmaeilis klausimas. Reikalingi parlamento sprendimai, kurie įgalintų funkcionuoti ekonomiką ir visą valstybę, ir kad žmonės pasitikėtų bei jaustųsi apsaugoti“, – pridūrė prezidentas.

REKLAMA

Praeitą savaitę A.Jaceniukas pareiškė atsistatydinsiantis, kai parlamentas blokavo pastangas skirti daugiau lėšų armijai, kovojančiais su prorusiškais separatistais, taip pat leisti konsorciumams su Europos ir JAV bendrovėmis valdyti senstančius dujų skirstomuosius tinklus.

Tačiau vėliau jis paragino įstatymų leidėjus dar kartą balsuoti ir priimti biudžeto pataisas, nuo kurių, anot jo, priklauso, ar bus gauta tolesnė išmoka pagal Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovaujamą 17 mlrd. JAV dolerių finansinio gelbėjimo programą.

REKLAMA

Parlamentas dar nebalsavo dėl A.Jaceniuko atsistatydinimo, tačiau balsavimas dėl pasitikėjimo premjeru buvo įtrauktas į Aukščiausiosios Rados ketvirtadienio darbotvarkę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų