REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Vienoje iš nedaugelio šalyje išlikusių valdiškų sanatorijų „Pušyno kelias“ – nerimo nuotaikos. Viltys pakeisti įstaigos statusą ir gauti reikalingą finansavimą, stringa Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos stalčiuose. Yra įtarimų, kad kažkam kvepia sklypas geroje vietoje.

REKLAMA
REKLAMA

Portalas balsas.lt gavo 111 sanatorijos darbuotojų pasirašytą laišką Socialinės apsaugos ir darbo ministrei Algimantai Pabedinskienei ir dar daugeliui didelių viršininkų. Jame pabrėžiama, kad dabartinis įstaigos statusas – uždaroji akcinė bendrovė, kurios 100 procentų akcijų valdo „Sodra“, „ženkliai apriboja galimybes renovuotis, panaudojant valstybinius ar Europos Sąjugos fondus, gerinti teikiamų paslaugų kokybę ir tenkinti pacientų lūkesčius.2002 metais paimtas 3,3 milijono litų kreditas įstaigos materialinei bazei renovuoti. Už tuos pinigus renovuotas vaikų skyrius (rekonstruotas tipinis vaikų darželis, pritaikant pastatus reabilitacinėm paslaugom teikti) dalinai atremontuotos suaugusiųjų skyriaus palatos. Tačiau pasinaudoti Valstybės investicinėmis programomis ar ES struktūriniais fondais dėl išskirtinio įstaigos statuso – valstybinis UAB – nėra jokios galimybės, o vienintelis akcininkas VSDF valdyba negali remti jai nepriklausančios veiklos.“

REKLAMA

Vien praėjusiais metais sanatorija dėl to, kaip rašoma darbuotojų kreipimęsi, neteko mažiausiai 60 000 litų. Dar 2014 metų kovo mėnesį tuometinis sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis patvirtino neprieštaraująs, kad akcijas iš „Sodros“ perimtų ministerija (nes tai gydymo įstaiga), o vėliau įvyktų reorganizacija į viešąją įstaigą. Kliūčių tam nemato ir „Sodra“. 2014 metų birželį V. P. Andriukaitis apsilankė minėtoje sanatorijoje ir pabrėžė, kad statusą iš UAB į VšĮ keisti ir įstaigos perėmimą SAM žinion būtina atlikti nedelsiant iki 2014 m. liepos 1d., t.y. 2015 m. biudžeto planavimo pradžios. V. Andriukaitis įsipareigojo šiuos klausimus, jeigu jų nepavyktų išspręsti su Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, spręsti Vyriausybės lygiu.

REKLAMA
REKLAMA

Tačiau štai Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kaip teigia balsas.lt šaltiniai, turi „kitų planų“. Kol kas jie nėra atskleidžiami. Ministrės A. Pabedinskienė ir ministerijos ryšių su visuomene skyrius situacijos nekomentuoja, nes „dar nėra priimta jokio sprendimo“.

Kolektyve, tuo tarpu, nuogąstaujama, kad Vilniaus Verkių regioniniame parke, 7 pastatuose prieš 40 metų išaugęs reabilitacijos centras, vienintelis Vilniaus apskrityje teikiantis reabilitacijos paslaugą vaikams, gali dominti privatizavimo entuziastus. Vieta graži ir norinčių „Įsisavinti“ sklypą, kaip pabrėžia direktorius, niekada labai netrūko.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Viena iš peticijos iniciatorių, Vaikų skyriaus administratorė Dalia Česnulevičienė portalui balsas.lt sakė, kad dabar nekantriai laukiama dviejų ministrių – R. Šalaševičiūtės ir A. Pabedinskienės pokalbio tuo klausimu, nes kol kas nėra aišku, kokie „kiti planai“ turimi omenyje. „Galime tik įtarti tam tikrus verslinius interesus, o kokie tie interesai reikia klausti Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Ir vakar buvo apsilankiusi sveikatos apsaugos ministrės Rimantės Šalaševičiūtės atsiųsta delegacija, kuriai irgi nekilo jokių abejonių, kad čia gydymo įstaiga ir ji turi priklausyti sveikatos ministerijai. <...> Delsimas jau tikrai yra sunkiai suprantamas, nes mes juk neprašome iš valdžios nei vieno lito. Prašome tik galimybės užsidirbti, vystant tą pačią veiklą, kuri, kaip visų pripažįstama, yra reikalinga. <...> Premjeras Algirdas Butkevičius vyriausybės pasitarime, kiek žinoma, įpareigojo ministrę spręsti mūsų klausimą, tai vis dar laukiame to sprendimo“, - kalbėjo D. Česnulevičiūtė.

REKLAMA

Sanatorijos „Pušyno kelias“ direktorius Vytautas Dumbrovas portalui balsas.lt patvirtino apie kolektyvo iniciatyvą žinąs ir sakė, kad į ministeriją dėl to kreipėsi ne tik darbuotojų kolektyvas, bet ir vadovybė. Jo teigimu, klausimas keliamas ne pirmą kartą, tačiau, kuomet atrodo, kad viskas tuoj išsispręs, pasikeičia ministrai ir viskas prasideda iš naujo.

„Tai buvo mūsų iniciatyva, nes finansavimas reikalingas, o lėšų pasiimti negali. Patys pradėjome krutėti. Pats vaikščiojau, domėjausi. Dar 2013 metų lapkritį „Sodros“ taryba pareiškė neprieštaraujanti akcijų perdavimui, tad sunkoka suprasti, kodėl viskas taip ilgai. Aš ir kiti vadovybės nariai rašėme raštus, kreipėmės patys, savo iniciatyva ir į Sveikatos apsaugos ministeriją, kuri susipažino, pasakė, kad mus žino, kad viskas gerai, viską galima daryti. Tada rašiau ir Socialinės apsaugos bei darbo ministerijai ir gavau atsakymą – laukti. Palaukus, negavus jokio atsakymo, atsirado pirmoji kolektyvo iniciatyva. Žmonės, matyt, susiorganizavo dėl to, kad aš nieko nuo jų neslėpiau, nors niekam ir neagitavau. Tiesiog surinko 85 parašus ir nuėjo piketuoti prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, kur buvo priimti viceministro. Vėl buvo pasakyta laukti, ir vėl laukiama. <...> Paskui žmonės, kaip aš sužinojau, surinko jau 111 parašų ir adresavo naują kreipimąsi jau ir premjerui Algirdui Butkevičiui, vyriausybės kancleriui Alminui Mačiuliui, sveikatos apsaugos ministrei, , socialinės apsaugos ir darbo ministrei, „Sodros vadovybei, Seimo komitetui, prezidentūros patarėjams ir t.t. Iš visur atėjo atsakymai, kad raštas persiųstas į Socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, tad vėl laukiame. Žmones aš suprantu, nes tai jie padėjo šitą įstaigą padaryti, o ne aš ją padariau. Kai buvo sunku, buvo veržiami diržai, vėlavo algos –m nkalbėjausi su žmonėmis ir jie suprato. Natūralu, kad jiems rūpi“, - sakė V. Dumbrovas.

REKLAMA

Minėta gydymo įstaiga įsikūrė „Elfos“gamyklos profilaktoriumo bazėje, kai buvo privatizuota ir bankrutavoi pati gamykla (privatizavo kriminalinį ir kagebistinį šleifą vilkusi bendrovė „Status“). Tuomet „Sodra“ paėmė šį turtą už skolas. Po „Sodros“ sparnu ši gydymo įstaiga atlaikė visus privatizavimo, parceliavimo vajus ir išsilaikė iš savo pagrindinės veiklos, nors entuziastų, norinčių nugvelbti sklypą puikioje vietoje būta devynios galybės.

„Sunku pasakyti, kas per problema perleisti akcijas? „Sodra“ jau anksčiau visą savo turtą išpardavė ir liko dvi įstaigos – UAB „Pušyno kelias“ ir UAB „Senevita“, kurios dėl viešojo intereso turi būti performuotos ir perduotos Sveikatos ministerijos žinion. 2014 metų sausio 6 ar 8 dienomis „Senevitos akcijos ir buvo perleistos, nes tai labai greita ir paprasta procedūra“, - stebėjosi direktorius.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

*******

„Pušyno kelio“ sanatorijos vaikų skyrius turi 100 lovų. Mamoms su vaikais – apie 20 lovų. Suaugusiųjų mes turime 67 lovas, o likusius ligonius mes dar turime ambulatorinius, kurie ateina pas mus, padaro procedūras ir išeina.

Pacientų skaičius labai keičiasi, priklausomai nuo sezono, nuo ligų. Visada ligonių skaičius padaugėja rudenį, pavasarį po įvairių epidemijų, su plaučiais mes daug dirbame pulmonologijos skyriuje. Dar aptarnaujame per mėnesį apie 50 ambulatorinių pacientų.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų