REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Absoliuti dauguma, arba 80 proc., Lietuvos gyventojų sako nerimaujantys, kad sulaukus užtarnauto poilsio pensijoje jiems neužteks gaunamų pajamų ir gyvenimo lygis suprastės. Tai rodo „Aviva Lietuvos“ užsakymu atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.

 Absoliuti dauguma, arba 80 proc., Lietuvos gyventojų sako nerimaujantys, kad sulaukus užtarnauto poilsio pensijoje jiems neužteks gaunamų pajamų ir gyvenimo lygis suprastės. Tai rodo „Aviva Lietuvos“ užsakymu atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa.

REKLAMA

„Tik 15 proc. mūsų tyrimo respondentų teigia, kad jiems pensijoje gaunamų pajamų iš „Sodros“ turėtų užtekti. Tai tik patvirtina tiek privačių, tiek valstybinių institucijų atliktas studijas apie senstančios visuomenės laukiančias demografines problemas būsimai pensininkų kartai. Žmonės vis aktyviau imasi valdyti savo ateities pensijos finansus savo iniciatyva, nelaukdami, kol bus per vėlu“ , – tyrimo rezultatus komentuoja „Aviva Lietuvos“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Pensiją savo antrosios pakopos pensijų fondo sąskaitoje, Lietuvos investicijų ir pensijų fondų asociacijos (LIPFA) duomenimis, kaupia jau daugiau nei 1,1 mln. Lietuvos gyventojų, o bendras sukauptas turtas šiose sąskaitose jau siekia 5,4 mlrd. litų.

REKLAMA
REKLAMA

2013 metų Vartotojų taupymo įpročių tyrime 62 proc. Lietuvos gyventojų teigė, kad nerimauja dėl to, ar gaunamos pajamos pensijoje užtikrins patogų ir visavertį gyvenimą, dėl savo orios senatvės perspektyvos Lietuvoje praėjusiais metais jautėsi užtikrinti mažiau nei trečdalis, arba 26 proc., gyventojų.

REKLAMA

Šių metų „Aviva Lietuvos“ tyrimas taip pat siekė išsiaiškinti, kiek gyventojų mano, kad sulaukus pensinio amžiaus jiems teks vis tiek tęsti darbinę karjerą. Net 68 proc. apklausos respondentų sako, kad oriam gyvenimo lygiui pensijoje užtikrinti jiems vien pensijos neužteks, todėl teks dirbti ir toliau; tik 12 proc. apklaustųjų tikino, kad pensijoje jiems dirbti jau nebereikės.

Dirbti pensijoje nusiteikęs kas septintas vyras, arba 73 proc., ir kas šešta moteris, t. y. 65 proc. respondenčių.

„Įdomu tai, kad dažniausiai darbuotis ir sulaukę pensinio amžiaus yra nusiteikę vyriausios amžiaus grupės (51–55 metų) respondentai, o žmonės iki trisdešimties taip teigė penktadaliu rečiau. Vyresni žmonės jau dabar supranta ir mato pensijų stygiaus perspektyvą, todėl ir yra nusiteikę aukoti savo poilsio metus dėl kokybiškesnio gyvenimo, tačiau jaunimas turėtų naudotis savo amžiaus pranašumais ir pradėti investuoti į savo pensiją jau dabar“ , – sako A. Grabinskė.

REKLAMA
REKLAMA

Sulaukę pensinio amžiaus darbuotis nusiteikę dažniausiai iki 2 tūkst. litų grynąsias pajamas šiuo metu kas mėnesį gaunantys žmonės, jų buvo 75 proc. Visai kita padėtis žmonių, kurie uždirba 4 tūkst. litų ir daugiau, – tik 39 proc. šių apklausos dalyvių mano, kad ir pensijoje teks tęsti darbinę karjerą.

Anot „Aviva Lietuvos“ vadovės, visaverčiam gyvenimui senatvėje (pensijoje) užtikrinti reikia bent 70 proc. pajamų, gaunamų esant darbingo amžiaus, o šį rodiklį pasiekti galima ne tik renkantis dirbti dar ir pensijoje, bet ir taupant užtarnautam poilsiui, pavyzdžiui, per gyvybės draudimą arba kaupiant pensiją pensijų fonduose.

Lietuviai yra linkę sutikti, jog kaupti pensijai turi skatinti būtent valstybė, taip mano daugiau nei trys ketvirtadaliai, arba 77 proc., respondentų. 19 proc. sako, kad valstybės įstatymai ir skatinimas kaupti nėra vienintelė priežastis, kodėl jie jau kaupia pensijai. „Mūsų valstybė tikrai skatina ilgalaikes investicijas: valstybė prisideda savo dalimi prie tų žmonių, kurie kaupia antrosios pakopos pensijų fonduose, taip pat sudarytos patrauklios sąlygos kaupiantiems per gyvybės draudimą kasmet susigrąžinti nuo įmokų gyventojų pajamų mokestį. Šios sąlygos neabejotinai ne tik skatina pačius gyventojus kaupti ilgalaikiams tikslams, bet ir ugdo finansinį išprusimą“ , – sako „Aviva Lietuvos“ vadovė.

„Aviva Lietuvos“ užsakymu rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovė „Prime Consulting“ reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą, vartotojų taupymo įpročių tyrimą, atliko šių metų birželio 10–28 dienomis.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų