REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 LRT.lt

Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) paskelbtoje ataskaitoje „Human Development Report 2014“ skaičiuojamame Žmogaus socialinės raidos indekse Lietuva pakilo į 35 vietą iš 187 valstybių. Tai – geriausias rezultatas Lietuvos istorijoje.

REKLAMA
REKLAMA

Nuo 2013 m. Lietuva pakilo per 6 pozicijas, o nuo 2010 m. – iš plataus „išsivysčiusių valstybių“ rato žengė į 49 labiausiai išsivysčiusių šalių planetoje klubą.

REKLAMA

35 vieta Lietuva dalinasi su kaimynine Lenkija. Indekso sudarytojų vertinimu, Lietuva užima 4-ąją vietą Centrinės ir Rytų Europos regione ir nusileidžia tik Slovėnijai (25 vieta), Čekijai (28 vieta) bei Estijai (33 vieta). Latvija reitinge užima 48 vietą, Rusija – 57 vietą. JTO vertinimu, Žmogaus socialinės raidos požiūriu pirmauja Norvegija, Australija ir Šveicarija, o prasčiausiai įvertintas Nigeris.

Žmogaus socialinės raidos indeksas sudaromas vertinant vidutinę gyvenimo trukmę, vidutinę ir numatomą išsilavinimo trukmę bei bendrąjį nacionalinį produktą vienam gyventojui. Indekso sudarytojų vertinimu, lyginant su 2013 m. vidutinė išsilavinimo trukmė Lietuvoje išaugo beveik 2 metais, numatoma išsilavinimo trukmė – beveik metais. Numatoma gyvenimo trukmė išliko nepakitusi, rašoma „Investuok Lietuvoje“ pranešime spaudai.

REKLAMA
REKLAMA

Lyginant išsilavinimo rodiklius Lietuva labai nedaug atsilieka nuo pirmosiose reitingo pozicijose esančių valstybių, tačiau pagal numatomą gyvenimo trukmę, kuri Lietuvoje siekia 72,1 metus, atsiliekama ne tik nuo geriausiai įvertintų šalių, bet ir nuo geriau įvertintų Centrinės ir Rytų Europos regiono valstybių. Pavyzdžiui, Estijoje vidutinė gyvenimo trukmė siekia 74,4 metus, Čekijoje – 77,7, Slovėnijoje – 79,6, o reitinge pirmaujančiose šalyse – net 81-83 metus. Galima spėti, kad didžiausios įtakos šiam rodikliui turi socialinės problemos bei aukštas savižudybių skaičius.

 

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų