REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

 Lina Abromavičienė

Viena žinomiausių Šiaulių mieste dirbančių architekčių Giedrė Mendoza jau kartą su „Šiaulių naujienų“ skaitytojais dalijosi patirtimi, kaip pastatyti modernų individualų namą, kuris atitiktų šiuolaikinio gyventojo poreikius.

Šį kartą architektė pasakoja apie modernių namų statybos subtilybes, drąsius sprendimus ir išmaniąsias namo technologijas, kurios padeda sutaupyti sueikvojamos energijos šildymui ar elektros gamybai. Modernūs namai šiuo metu įgauna pačių įvairiausių formų, tačiau, pasak G. Mendozos, daugeliui pristinga ryžto statyti iš aplinkos smarkiai išsiskiriantį namą. O kad namas prisitaikytų prie bendro architektūrinių statinių vaizdo, reikia apgalvoti net smulkiausias detales ir iš anksto sukurti apželdinimo planą.

- Kokias išskirtumėte namo statymo subtilybes?

- Namų išorė dažnai neatrodo labai prabangiai, nenaudojama kažkokių blizgių detalių, tačiau dėmesys krypsta į medžiagų parinkimą. Statantys namus lietuviai nori rinktis brangias medžiagas, kurios bus ilgaamžės, nekenks sveikatai. Nei vienas šiuo metu statantis namo nenori naudoti plastmasės tiek namo viduje, tiek išorėje.

REKLAMA
REKLAMA

Vis populiarėja tendencija namo viduje įrenginėti natūralaus medžio grindis. Po truputį atsisakoma pigaus laminato. Galima rinktis pačius įvairiausius variantus – ar namuose įrengti natūralaus parketo grindis, o gal pasirinkti medžio masyvo lentas. Grindų pasirinktos detalės tarnauja pagal užsakovo pageidavimus, tačiau dėmesys – natūralumui. Kaip atrodys pilnai įrengtas namas – priklauso nuo užsakovo fantazijos, tačiau didžioji dalis namo žavesio atsispindi išorėje.

REKLAMA

- Ant kokių pamatų stovi šiuolaikiniai namai?

- Yra juostiniai, poliniai ir plokštieji pamatai (dar vadinamieji sekliaisiais), kurie populiarėja statant pasyvius namus. Tačiau plokščiuosius pamatys statyti brangiau, nes turi būti parengtas tikslus namo projektas, kuriame būtų apgalvoti visi inžineriniai tinklai.

Skubantiems statyti namą siūlyčiau rinktis polinius pamatus, kuriuos galima greitai ir kokybiškai paruošti. Paprasčiausiai į žemę sugręžiami poliai ir ant jų statomos pamatų sijos. Statant namą ant polinių pamatų galima išvengti esminių klaidų, skirtingai nei renkantis juostinius pamatus. Jei žmogus nori namą statyti savarankiškai, jam bus žymiai lengviau rinktis juostinius pamatus. Tačiau tokius pamatus įrenginėjant darbo tik daugiau, nes reikia iškasti didžiulę duobę, paruošti klojinius. Pastebime, kad šiuolaikinių namų savininkai mieliau investuoja į brangesnius pamatus, bet taip sutaupo laiko ir gali galvoti apie tolimesnius namo statybos etapus. Jei savarankiškai įrenginėjami pamatai, reikia nemažai laiko, kol jie sustings ir bus galima toliau statyti namą, skirtingai nei naudojant polinius pamatus.

REKLAMA
REKLAMA

- Ar išmanieji namai šiauliečiams patrauklūs?

- Šiuo metu visi žmonės domisi išmaniaisiais namais. Ypač išmaniosios technologijos traukia vyrų akį. Šiuo metu labai populiaru name įrengti stebėjimo sistemą, nors galbūt nėra didelio poreikio. Į kiekvieno išmaniojo namo programą yra įtraukiamas ir namo saugumo klausimas, šildymas.

Su klientais kalbamės apie išmaniuosius namus ir jei klientas gerai žino, kad tokio namo jis nori, mes nukreipiame į specialistus, kurie diegia išmaniąsias namo sistemas. Kadangi atviri keliai į užsienį, kai kurie specialias namui programas siunčiasi ir patys bando savo jėgomis jas įrenginėti. Susidomėjimas išmaniųjų namų sistemomis vis auga.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar šiauliečiai bando taupyti energiją naudodami saulės kolektorius?

- Taip. Šiuo metu statomi du namai, kuriuose bus įrengti saulės kolektoriai, kurie šildo vandenį ir saulės fotovoltiniai modeliai, kurie gamina elektrą. Ir mums projektuotojams labai įdomu diegti naujoviškas sistemas – tai mūsų pilotiniai projektai, kurie parodys naujovių naudą.

- Saulės kolektoriai neiškraipo bendro architektūrinio kūrinio vaizdo?

- Jei ant namo stogo yra įrengti saulės kolektoriai, iš karto juos galima pastebėti. Kartais jie ištiktųjų darklioja namo vaizdą, tačiau jau yra tobulesnių sprendimų. Vis dažniau naudojama stogo danga, į kurią iš karto yra integruota saulės kolektorių sistema, tad ji niekaip neišsiskiria. Pasitaiko atvejų, kai moderniame name naudojami fotovoltiniai modeliai, kurie yra integruoti į stoglangius. Užsienyje jau gaminamos ir stiklofasadinės sistemos, tačiau kol kas jos labai brangios. Viena aišku, kad dabar prieinamos naujovės visiems ir galima suprojektuoti išmanųjį namą, kuris bus šiltas ir niekas iš išorės nesupras, kad jame integruoti saulės kolektoriai ar kitos modernios sistemos. Kol kas šiauliečiai nereiškia tokių pageidavimų, kad namas būtų harmoningas ir jame nesimatytų jokių technologinių sprendimų iš šono.

REKLAMA

- Ar statantys namą įsivaizduoja bendrą sklypo visumą?

- Jei yra planuojama statyti namą, svarbu su užsakovais aptarti visus jų norus ir poreikius, kad visa sklype esanti erdvė būtų tinkamai panaudota. Jei kalbėtumėme tik apie namą, tada gali būti, kad ateityje kas nors sklype nebetilps ar namas bus per arti sklypo ribos ir namo gyventojai dėl to bus nepatenkinti. Todėl svarbu iš anksto numatyti sklype ne tik namą (kuris jau iš pat pradžių negali būti per arti sklypo ribų)dėl egzistuojančių sklypo užstatymo reikalavimų, bet taip pat labai svarbu numatyti ir kitus statinius sklype: pirtelę, stoginę malkoms, pavėsinę, ir netgi šuns vojlerą. Jei tokie statiniai atsiras vėliau neplanuotai, reikės iš naujo derinti planus. Tikėtina, kad dėl neplanuotų statinių atsiras ir nepatenkintų kaimynų.

REKLAMA

Yra daug situacijų, kurias reikia spęsti dar nepradėjus statybų. Galime iš anksto parinkti net augalus, kurie bus sodinami prie namo. Tačiau šiuo klausimu geriausia konsultuotis su kraštovaizdžio architektu, kuris vėliau visas mintis galės ir įgyvendinti.

- Kaip teisingai išnaudoti sklypo erdves?

- Nėra universalaus sprendimo, kurį būtų galima taikyti visiems. Kiekvienas sklypas yra individualus ir visų pirma reikia spręsti pasaulio šalių atžvilgiu statymą, kad kuo daugiau saulės šviesos būtų išnaudojama. Teisingai parenkant, kaip ir kurioje vietoje bus statomas namas, galima išmoningai paslėpti sklypo trūkumus ir paryškinti jo privalumus. Tačiau vieno recepto nėra, nes kiekvienos šeimos individualūs poreikiai. Ne visi namai yra klonai, net jeigu kai kurių žmonių išsakyti poreikiai tokie patys. Kartais pakeitimai atsiranda vien todėl, kad šeimininkai į vieną ar kitą kambarį nori įeiti iš kitos pusės.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

- Ar svarbu žinoti, kokia žemės struktūra toje vietoje, kur stovės namas?

- Geologinius tyrimus visuomet rekomenduojame padaryti sklype, tada galima suprojektuoti tikslius pamatus. Tačiau geologinius tyrimus reikia daryti būtent tame sklype, o ne už kilometro, kad rezultatai būtų tikslūs. Kai kuriuose rajonuose net kiekviename metre gali skirtis žemės struktūra, todėl tokiuose sklypuose sudėtinga surasti stabilų gruntą ir atsižvelgiant į tai reikia parinkti pamatų tipą.

- Ar dažnai Lietuvoje projektuojami specifiniai namai, kurie turi prisitaikyti prie esamo kraštovaizdžio?

- Lietuvoje mažai kalvotų vietovių, todėl nėra poreikio projektuoti specifinius namus, kurie taikytųsi prie kraštovaizdžio. Pastebime, kad patys žmonės natūraliai vengia tokių netaisyklingų formų sklypų, išskyrus tuos atvejus, kai žemės sklypas yra draustinio zonoje ar prie upės. Tokių namų yra Lietuvoje, bet jų labai nedaug. Šiauliuose net neturime kalvotų vietų, kur galėtumėme rasti statų šlaitą ir jame reikėtų suprojektuoti specifinį namą.

REKLAMA

Mano vyras architektas Kostarikoje dažnai projektuoja pagal reljefą namus. Būtent ten šis klausimas labai aktualus.

- Modernių formų ir spalvų namai išsiskiria iš bendro architektūrinio konteksto. Ar išskirtiniai individualūs namai - geras sprendimas?

- Kiekvienas architektas nori suprojektuoti kuo įdomesnį namą, panaudoti išskirtinių medžiagų apdailą, tačiau retas užsakovas išdrįsta tokius namus statyti. Galbūt labiau sau leidžia improvizuoti ir statyti modernesnių formų namus tie žmonės, kurie neskaičiuoja pinigų, nes jų turi pakankamai, todėl leidžiasi į fantazijas ir stato netradicinius namus. Žinoma, negalvojama apie tai, kad galbūt kada nors tokį namą reikės parduoti, neaišku, ar toks turtas yra likvidus. Gal ne visada norai su galimybėmis sutampa, tačiau jau pastebimos tendencijos, kad pastaruoju metu novatoriškesniais projektais domimasi labiau.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų