REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Įsiplieskus naujam afrikinio kiaulių maro židiniui Ignalinos rajone, Žemės ūkio ministerija primena kiaulių laikytojams būti budriems ir apsaugoti savo kiaules griežtai laikantis biologinio saugumo priemonių.

REKLAMA
REKLAMA

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nustatė, kad kai kurie šalies kiaulių laikytojai į biologinio saugumo priemones žiūri atmestinai ir taip padidina galimo užkrato riziką. Patikrinusi buferinėje zonoje esančius ūkius, tarnyba už privalomų priemonių nesilaikymą jau yra nubaudusi 58 kiaulių laikytojus. O štai kiaules auginančios įmonės biologinio saugumo priemonių laikosi tikrai tvarkingai.

REKLAMA

Primename, kad žmonės turėtų kasdien patikrinti savo kiaules dėl neįprastų požymių ar elgesio, taip pat stebėti naujai įsigytų kiaulių sveikatos būklę. Sergančias kiaules būtina izoliuoti ir nedelsiant kreiptis į veterinarijos gydytoją, kol bus nustatyta ligos priežastis. Labai svarbu nelaikyti kiaulių lauke ir taip užkirsti kelią laukinių gyvūnų kontaktui su jomis. Drabužiai, įranga ir transporto priemonės, įvažiuojančios į fermą ir išvažiuojančias iš jos, turi būti valomos ir dezinfekuojamos. Žinoma, kad į kiaulių laikymo vietą negali patekti pašaliniai asmenys. Labai rizikuoja tie kiaulių laikytojai, kurie gyvulius šeria virtuvės atliekomis – manoma, kad tai gali būti svarbus galimo užkrato šaltinis.

Kilus įtarimams dėl galimo maro, kiaulių laikytojai turi nedelsiant informuoti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40 403 arba tiesiogiai kreiptis į tarnybos teritorinį padalinį, kurį galima rasti kiekviename rajone, ar tiesiog pranešti aptarnaujančiam privačiam veterinarijos gydytojui.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų