REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės kvietimu į skubų pasitarimą atvyksta su afirikiniu kiaulių maru susidūrusių valstybių – Estijos, Latvijos ir Lenkijos žemės ūkio ministrai. Pareigūnai ketina aptarti kiaulių maro protrūkio padarinius ir ieškoti būdų, kaip padėti žemdirbiams.

REKLAMA
REKLAMA

„Skaudžius kiaulių maro padarinius jaučia visų Europos valstybių žemės ūkis, todėl tikiuosi, kad susėdę prie vieno stalo su mūsų kaimynais iš Estijos, Latvijos bei Lenkijos ieškosime sprendimų. Afrikinis kiaulių maras nepripažįsta valstybės sienų, virusas bet kurio metu gali pasklisti po visą Europą, todėl manau, kad reikia nedelsiant ieškoti išeities ir derėtis dėl paramos su Europos Komisija“, – kalbėjo žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

REKLAMA

Į susitikimą atvyksta Estijos žemės ūkio ministras Ivaras Padaras (Ivar Padar), Latvijos žemės ūkio ministras Janis Duklavs (Janis Duklavs), Lenkijos žemės ūkio ministerijos sekretorius Tadeušas Nalejvakas (Tadeusz Nalejwak) bei jų vadovaujamos delegacijos.

Praėjusią savaitę Ignalinoje, vienoje didžiausių bendrovių „Idavang“ buvo nustatytas afrikinio kiaulių maro užkratas, fermoje buvo laikoma 19,5 tūkst. kiaulių. Veterinarijos specialistų sprendimu visos kiaulės bus paskerstos ir užkastos.

REKLAMA
REKLAMA

Liepos 23-ąją netoli Bialstogės buvo aptiktas pirmasis kiaulių maro atvejis Lenkijoje. Paimtus mėginius Lenkijos veterinarijos specialistai nusiuntė į Ispaniją. Šiuo metu laukiama išsamesnių atsakymų. Dėl afrikinio kiaulių maro nugaišo dvi kiaulės, dar trys – buvo paskerstos. Visa ūkio teritorija buvo išvalyta ir dezinfekuota.

Sekmadienį apie dar vieną afrikinio kiaulių maro atvejį pranešė ir Latvijos veterinarijos tarnyba. Elkos krašto, Ergemės valsčiuje ūkininko fermoje vienai kiaulei diagnozuotas afrikinis kiaulių maras, kartu paskerstos dar 9. Dėl afrikinio kiaulių maro grėsmės Latvijos rajonuose, besiribojančiuose su Estija ir Rusija, paskelbta nepaprastoji padėtis.

Žemės ūkio ministerijos informacija

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų