REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcija Seime kreipėsi į Lietuvos Respublikos valstybės kontrolę, atkreipdama dėmesį į Penkioliktosios Lietuvos Respublikos Vyriausybės, vadovaujamos A. Kubiliaus, sprendimais padarytą žalą Lietuvos valstybei, likvidavus UAB „Gamtinių dujų terminalas“.

REKLAMA
REKLAMA

Keturioliktoji Lietuvos Respublikos Vyriausybė, vadovaujama G. Kirkilo, 2008 m. rugsėjo 18 d. priėmė nutarimą Nr. 927 „Dėl valstybės turto investavimo“, kuriame buvo numatyta steigti uždarąją akcinę bendrovę gamtinių dujų terminalo statybai.

REKLAMA

Penkioliktoji Lietuvos Respublikos Vyriausybė, vadovaujama A. Kubiliaus ir ūkio ministras D. Kreivys, 2009 m. lapkričio 25 d. nutarimu Nr. 1567 „Dėl uždarosios akcinės bendrovės gamtinių dujų terminalo likvidavimo“ šią bendrovę likvidavo.

2010 m. liepos 21 d. A. Kubiliaus vadovaujama Vyriausybė priėmė nutarimą Nr. 1097 „Dėl gamtinių dujų terminalo projekto plėtros“, kuriuo pritarė, kad akcinė bendrovė „Klaipėdos nafta“ pradėtų rengti suskystintų gamtinių dujų terminalo projektą, t. y. kuriuo nutarta steigti naują bendrovę prie AB „Klaipėdos nafta“ ir pradėti įgyvendinti iš esmės analogišką, tačiau naują ir gerokai brangesnį gamtinių dujų terminalo statybos projektą.

REKLAMA
REKLAMA

2008 m. pabaigoje, keičiantis Vyriausybėms, netikėtai buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl Ūkio ministerijos valstybės tarnautojų tariamo AB „Achema“ interesų protegavimo. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas 2014 m. gegužės 27 d. nutartyje, priimtoje baudžiamojoje byloje Nr. 2K-263/2014, konstatavo, kad žala valstybei padaryta ne kasatorių veiksmais, proteguojant AB „Achema“, o tuo, kad šis projektas nebuvo įgyvendintas ir Lietuva iki šiol neturi suskystintų gamtinių dujų terminalo. Šioje nutartyje kasacinis teismas taip pat pažymėjo, kad kasatoriai nepadarė jokių veiksmų, kurie būtų nukreipti į projekto sužlugdymą ir žalos valstybei padarymą. Kaip tik atvirkščiai, jie darė viską, kad terminalas būtų pradėtas statyti kuo greičiau, dalyvaujant ne atsitiktiniam juridiniam asmeniui, o didžiausiam Lietuvos dujų vartotojui. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas ne tik išteisino piktnaudžiavimu tarnyba kaltintus buvusius Ūkio ministerijos valstybės tarnautojus, bet ir konstatavo, kad tiriant bylą visiškai nebuvo atsižvelgta į strateginius valstybės interesus. Be to, pradėdamos, kaip konstatuota, nepagrįstą ikiteisminį tyrimą, Specialiųjų tyrimų tarnyba ir Vilniaus apygardos prokuratūra sužlugdė valstybės tikslą greitai ir kuo mažesnėmis sąnaudomis pastatyti strateginės reikšmės objektą – suskystintų gamtinių dujų terminalą – ir pakenkė šalies strateginiams interesams.

2014 m. liepos 17 d. Generalinė prokuratūra pranešė pradedanti tarnybinį patikrinimą dėl prokurorų galimai padarytų tarnybinių pažeidimų likviduojant suskystintų dujų terminalo projektą (SGD).

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų