REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mes nesame visuotinės gerovės valstybė, kuri galėtų skirti pakankamai lėšų paliatyviajai medicinai, todėl reikėtų įteisinti eutanaziją, kad ligonis savanoriškai galėtų išvaduoti save ir artimuosius iš kančių-keistoka, jei iš tiesų taip mano institucijos, kuri turi rūpintis Lietuvos žmonių sveikata ir gydymu, tai yra - sveikatos ministerijos vadovė. Norėtųsi pabrėžti - rūpintis ne žmonių žudymu, o jų sveikata, gydymu ir ligų prevencija. Džiugina, kad naujoji ministrė gana greitai pastebėjo vieną iš gana skaudžių problemų-lėšų trūkumą paliatyviajai medicinai, tačiau problemos sprendimo būdas švelniai tariant keistokas ir kelia asociacijas su trečiojo reicho strategais, kurie irgi nesivargino su silpnesniųjų globa.

REKLAMA
REKLAMA

Manau, kad ministrė pastebėjusi silpną paliatyvios medicinos finansavimą, turėtų dėti visas pastangas, kad jis padidėtų, nes iš tiesų sunku net įsivaizduoti didesnę bėdą negu sunkiai sergantis, skausmus kenčiantis artimas žmogus ir toli gražu ne visada artimieji turi pakankamai asmeninių lėšų užtikrinti jam tinkamą gydymą. Tačiau mes tam ir mokame visą gyvenimą sąžiningai mokesčius valstybei, kad atėjus bėdai mums užtikrintų nemokamą gydymą, tame tarpe ir paliatyvų, o ne kilniai leistų nusižudyti.

REKLAMA

Jei kas norės išeiti iš gyvenimo neprašys tam leidimo, su statistika nepasiginčysi, pagal suicidų skaičių tenkantį šalies gyventojams esame tarp pirmaujančių šalių. Tačiau mūsų valstybės uždavinys turėtų būti siekis išgelbėti kiekvieną gyvybę, kiekvieną sunku ligonį skatinti kovoti už save, nepasiduoti ir padėti jam šioje kovoje. Atrodytų , kad civilizuotoje visuomenėje apie tai nederėtų ir kalbėti, tačiau tikrovė kitokia, tie, kurie pirmiausiai turėtų rūpintis sveikatos ir gyvybės apsauga, tarp prioritetinių klausimų pasirenka legalių būdų kaip tą gyvybę atimti paiešką.

Aišku galima būtų suprasti ministrę, jos siekį sutaupyti lėšas valstybės biudžetui sunkių ligonių sąskaita įtvirtinus eutanaziją, jeigu užmirštumėme, kad mes visi - ir sveiki, ir sunkiai sergantys ligoniai esame viena nedaloma Lietuvos dalis.

Dr.Gintautas Labanauskas

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų