REKLAMA

  • tv3.lt antras skaitomiausias lietuvos naujienu portalas

Komentuoti
Nuoroda nukopijuota
DALINTIS

Mieste jau daugelį metų yra susiformavusios visiems žinomos „juodosios skylės“. Tačiau apie alkoholio licencijų iš probleminių barų atėmimą, nekalba niekas. „Šiauliai plius“ archyvo nuotr.

REKLAMA
REKLAMA

Policijos statistika liudija, kad kai kurių alubarių prieigos virsta nuolatinių pažeidimų židiniu. Apie nusikalstamas veikas pusės kilometro spinduliu aplink tokius barus per parą užfiksuojama net arti 30 pranešimų. Kaunui pradėjus kovą su pseudo barais, Šiauliai tokiu pavyzdžiu dar neužsikrėtė.

REKLAMA

Gyventojai – pseudo barų įkaitai

Nežinia, ar apskritai galima kokį nors barą vadinti kultūringu, tačiau kai kurie iš jų, akivaizdu, labiau nusipelno landynės vardo. Tai geriausiai atskleidžia pašalpų mokėjimo dienos. Būtent apie vieną iš tokių vietų ir rašoma Lyros gatvėje gyvenančios moters laiške.

„Kažkas visa gerklę plešia: „Ant kalno mūrai!“. Dūžta butelio stiklai į gatvės grindinį, ant žemės krenta nuorūkos, pakampėje kažkas garsiai vemia, dar keli sutartinai šlapinasi ant prekybos centro sienos. Girdžiu, kaip už sienos pravirksta pažadinti maži kaimyno vaikai. Neištvėrusi griebiu telefono ragelį ir skambinu policijai. Pareigūnų vizitas reiškia tik trumpalaikę ramybę. Tyla tęsiasi nuo kelių iki keliolikos minučių. Staiga gatvėje – vėl girtų keiksmai ir grasinimai. Pigaus alaus prisisiurbę vyrai sukėlė muštynes. Kažkas ima cypti gergždinčiu moterišku balsu“, – gyvenimą šalia Lyros gatvėje esančio barų komplekso piešia tos pačios gatvės gyventoja.

REKLAMA
REKLAMA

Suskaičiuoti visas Lyros gatvėje esančias prekybos alkoholiu vietas nepakaktų ir vienos rankos pirštų. Duris užvėrus vienam barui, atsidaro kitas. Buvusios „Dainoros“ vietoje, kuri buvo pagarsėjusi įvairiais pažeidimais, vėl pradėjo veikti naujas baras. Net kai kurie policijos komisarai jau patikėjo, kad Lyros gatvėje esančiame barų komplekse pagaliau atsiras bent viena kultūringa vieta. Ar taip tikrai nutiko? Kiek įtakos gyventojų saugumui daro šalia gyvenamųjų namų veikiantys barai?

Perdien – keliasdešimt pranešimų

Nuo metų pradžios iki liepos 23-osios pusės kilometru spinduliu aplink Lyros gatvę esantį barų kompleksą policija užregistravo 838 įvykius. Aplink geležinkelio stotį, kur šalia veikia „gudoku“ praminta „Dubijos svetainė“, per tą laikotarpį pareigūnai buvo kviesti 507 kartus. Tiek į Lyros gatvę, tiek link geležinkelių stoties policininkai dažniausiai vyko dėl užfiksuotų viešosios tvarkos pažeidimų.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Palyginimui, Tilžės adresu, kur analogišku spinduliu įsikūrę net dvi pernakt veikiančios prekybos alkoholiu vietos, per tą patį laiką užfiksuoti 32 įvykiai.

Verslininkams leidžiama pasitaisyti

Metų pradžioje Taryba patvirtino mažmeninės prekybos alkoholiniais gėrimais ribojimo komisiją. Jos nare patvirtinta visuomenės atstovė, Šiaulių profesinių sąjungų susivienijimo vadovė Rasa Jasmontienė. Žiūrint jos akimis, mieste ima vyrauti betvarkė.

„Šiauliuose alkoholis „liejasi laisvai“ todėl, kad visi žino, jog mieste nėra griežtos tvarkos, o už girtavimo skatinimą, neatsakingą prekybą alkoholiu, triukšmą naktimis rimtai neatsako nė viena Savivaldybės institucija. Kaip baudžiami barų savininkai už jų prieigose keliamą triukšmą, muštynes, chuliganizmą? Niekaip. Tai nebe girdytojo rūpestis, tegul policija rūpinasi ar pačios aukos ginasi. Iš „taškų“ savininkų kartais atimamos licencijos – kai įvyksta daug incidentų, nuolat kviečiama policija, dažnai „taškas“ aiškiai neatitinka higienos normų. Bet prekybos alkoholiu pelnas toks didelis ir taip lengvai pasiekiamas, kad prekybininkas vėl bet kokia kaina bando įsteigti naują girdymo įmonėlę. Komisija kartais visų detalių net nežino, tad bando naujojo taško savininkus perkalbėti, skiria bandomąjį laikotarpį“, – pasakoja R. Jasmontienė. Net patys policijos pareigūnai yra pripažinę, kad barų savininkai licencijas dalinančius Savivaldybės atstovus jau yra išmokę pergudrauti. Tose vietose, kur dėl gausybės pažeidimų durys užsitrenkia vienam barui, atsidaro kitam, registruotam nauju vardu.

REKLAMA

R. Jasmontienė pastebi, kad ir viešose vietose girtaujantys žmonės drausminami per švelniai. „Triukšmaujančias girtas kompanijas atvykęs policijos ekipažas pabara ir nuvažiuoja“, – mini šiaulietė. Valdžios sprendimuose ji įžvelgia abejingumą žmonių saugumui.

„Kur valdžia nerodo jokio noro ir pastangų spręsti šią socialinę problemą – „valdymą“ perima alkoholis, narkotikai ir gaujos. Tad apie gyventojų saugumą, ramybę, miesto kultūringumą kuo toliau, tuo rečiau bekalbama. Ir bulvaro tuštumas vakarais labai iškalbingas. Mano žiniomis, nė viename mieste nėra tokio valdžios abejingumo. Jei gyventojai skundžiasi, valdantieji ir policija aktyviai reaguoja į gyventojų skundus. Net Palangoje vasaros viduryje sugebama susitvarkyti su visais „taškais“ ir girtuokliais, o Šiauliuose daug kas – tik popieriuje“, – apgailestauja R. Jasmontienė.

REKLAMA

Rakštis – daugiabučiuose esantys barai

Šiaulių miesto savivaldybės atstovai pripažįsta, kad gyventojams šiuo metu daugiausia problemų kelia prekybos alkoholiniais gėrimais vietos, įrengtos daugiabučiuose gyvenamuosiuose namuose.

„Savivaldybę pasiekia gyventojų skundai dėl netvarkos, triukšmo naktimis, viešosios rimties trikdymo, konfliktinių situacijų pagausėjimo“, – mini Savivaldybės Ekonomikos skyriaus atstovai.

Šiemet Savivaldybės administracijos direktorius priėmė sprendimą ir panaikino 2 licencijas verstis mažmenine prekyba alkoholiniais gėrimais. Priemonių, kuriomis būtų galima pažaboti daugiabučių kiemuose veikiančius barus, kol kas niekas nekuria.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

Kaune gyventojų saugumu besirūpinanti valdžia sutrumpino darbo laiką daugiau kaip dvidešimčiai probleminių barų. Tos miesto dalys, kuriose veikiančiuose pseudo baruose buvo apribota prekyba alkoholiniais gėrimais nakties metu, tapo ramesnės ir saugesnės. Probleminiams barams licencijos apribojimai buvo įvesti dėl jų prieigose padidėjusio nusižengimų ir nusikaltimų skaičiaus bei nuolatinių aplinkinių gyventojų skundų.

Licencijų ribojimo vizija negimė

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis neseniai, įvardindamas artimiausius savo darbus, išsakė mintį dėl licencijų ribojimo programos. Kaip galėtų atrodyti ši programa, Savivaldybės Ekonomikos skyriaus atstovai kol kas aiškios vizijos neturi.

REKLAMA

„Alkoholio kontrolės įstatymo 3 straipsnis apibrėžia Valstybės alkoholio kontrolės politikos principus. Prevencinės alkoholio vartojimo mažinimo ir švietimo programas rengia ir įgyvendina Šiaulių miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ir visuomeninės organizacijos“, – tik įstatymų nuostatas minėjo Savivaldybės Ekonomikos skyriaus atstovai. Šiuo metu Šiauliuose yra išduota daugiau kaip 400 licencijų. Nuomonės nesutampa

Laikinai Šiaulių miesto policijos viršininko pareigas einantis Eugenijus Takuševičius:

Mano nuomone, pseudo barų Šiauliuose yra per daug. Komisijai svarstant dėl barų veikimo laiko, policijos ir Savivaldybės atstovų nuomonė išsiskiria. Jei komisija būtų sudaryta tik iš policijos pareigūnų, mieste barų būtų mažiau. Asmeniškai nenorėčiau ir gyvenamųjų namų kieme veikiančių tokių barų. Didelį užregistruotų įvykių skaičių šalia kai kurių barų galima paaiškinti tuo, kad ten dažniau užsuka policija, ten dažniau užkardomi nusikaltimai. Nėra tokios patvirtintos tvarkos, kuri, esant tam tikram užregistruotų įvykių skaičiui, įpareigotų teikti siūlymus Savivaldybės komisijai trumpinti barų darbo laiką. Tačiau ši situacija yra nuolat stebima.

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKOMENDUOJAME
rekomenduojame
TOLIAU SKAITYKITE
× Pranešti klaidą
SIŲSTI
Į viršų